Güney - Denizli

Güney - Denizli Tarihi Güney sınırları içerisinde M.Ö. 2500-2000 yılları arasında kesin olarak bulunamamakla beraber SALA adlı bir y...

Güney - Denizli


Tarihi




Güney sınırları içerisinde M.Ö. 2500-2000 yılları arasında kesin olarak bulunamamakla beraber SALA adlı bir yerleşim yeri olduğu sanılmaktadır.


I. Dünya Savaşı sonrasında Yunan işgaline uğrayıp 3 Eylül 1922' de işgalden kurtulmuştur ve her yıl bu tarihte Güney Belediyesi'nin organizasyonu ile Kurtuluş ve Bağbozumu Şenlikleri kutlanmaktadır. 1865 yılında Çal'a bağlı olarak Bucak olmuş ardından Buldan'ın ilçe olmasıyla Buldan'a bağlanmış ve 01/01/1948 yılında ilçe olmuştur.

Yüzölçümü 534 km2, Rakım 830, Merkez Nüfus 6594, bağlı köyleri 7894'dür.


Coğrafya ve Nüfus

İlçemizin doğusunda Çal, batısında Buldan, kuzeyinde de Uşak-Eşme ve ilçe merkezinin köyleri ile çevrilidir. Rakımı 830, yüzölçümü 534 km2'dir. Topraklarımızın ortasından Menderes Akarsuyu geçmektedir. Yer dağlık ve plato niteliğinde kısmi olarak ormanlarla kaplıdır. 2000 Yılı Nüfus sayımına göre; Merkez Nüfusu 6277, Bucak ve köyler toplamı; 7441 İlçe Toplamı; 13718'dir.


Tarihi Eserler

Helenistik döneme ait Sala Şehir, Roma ve Bizans döneminin paraları, yine bu dönemlere ait mezar, sütun başlıkları, kabartmalar, süslemeli mimari örnekleri ve işlemeli yazıtlar Denizli Müzesin'de sergilenmektedir.


Turizm

İlçe'nin 5 km güneyinde Türkiye'nin I. derece sit alanı, doğal güzellik sıralamasında da yirmiüçüncü olan 300 kişilik piknik alanı ile GüNEY ŞELALE'si vardır.


Ulaşım

Denizli merkeze 70 km uzaklıkta olup günün her saatinde Güney Seyahat ve Uşak - Eşme otobüsleri ile ulaşabilirsiniz.

28frs







  • Güney Kore ve Güney Kore Tarihi


  • Denizli Çardak Havaalanı - Denizli


  • Güney Avrupa (Güney Avrupa Hakkında)



Güney - Denizli
MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi





Denizli iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezi olan kasaba. İzmir Afyon arasındaki iki demiryolu hattına yaklaşık 40 ve 50'şer km. uzaklıktadır. Ekonomik etkinlikleri bağcılık, tütüncülük, hayvancılık, dokumacılık ve halıcılıktır. Yüzölçümü 534 km2, ilçe nüfusu 14.767, merkez nüfusu 6.785 (1997).


Güney - Denizli




Tarihçe

Anadolu'da Türkler ve Güney
Anadolu'nun batısında ismi bilinen ilk halklar Karyalılar, Lidyalılar ve Misyalılardır. Bugüne kadar elde edilen bulgular Güney'in M.Ö. 300'lere kadar olan tarihini verir. İlçemiz sınırları içinde bulunan Sala Kenti tarihte önemli kentlerden birisi olmuştur. Kentin merkezi kesin olarak saptanmamış olmakla birlikte bugünkü ilçe merkezinin kuzeydoğusunda, yada Aşağıçeşme Höyüğü çevresi gibi 10'u aşkın tarihi yerleşim merkezi belirlenmiştir.
Bulunan paralar, mimari yapı parçaları, mezar başlıkları ve keramikler Güney tarihi hakkında yüzeysel de olsa bizi aydınlatmaktadır.
Sala kenti İskender'den önce vardır. O'ndan önceki egemenlerin Persler olduğu düşünülür ve Persler tarafından kentin kurulması olasılığı olmadığı varsayımından hareket edersek kentin kuruluşu Lidya ve Frigyalı'lara kadar ve hatta daha öncesine uzanabilir. Hititlerden önce Anadolu'da şehir devletleri vardır; belki de Sala, bunlardan birisidir. Yüzeysel buluntular Pers dönemine kadar gelmektedir ve Pers etkisi taşımaktadır. Sala, kimler tarafından ve ne zaman kurulduğu şu anda bilinmeyen Anadolu kentlerinden biridir.
Güney sınırları yüzeysel buluntulardan yararlanılan ve 10'u aşkın höyük ve ören yeri saptanmıştır. Bu yüzeysel buluntular 2500 yıl öncesine kadar gitmektedir.
Anadolu'da Tarih Çağları
* Hititler Dönemi; Hitit Devleti kurulduktan (M.Ö.1750) bir süre sonra Labarna yada Hattuşi I (M.Ö.1650-1620) diye anılan Hitit Kralı zamanında ilçemiz Hitit egemenliğine girdi. Tuthalya IV (M.Ö.1250-1220) arasında bu bölgede Ahiyyava devletleri ve bunlardan yardım gören Batı Anadolu küçük krallıkları Hititleri uğraştıran küçük karışıklıklar çıkardırlar. Son kral Şuppiluliuma II. zamanında (1180) çok büyük bir akın halinde oluşan Ege göçleriyle Hitit Devleti yıkılırken, Güney'de Hitit egemenliğinden çıktı. Frig devletinin kuruluşuna kadar geçen süre içinde; bulunan Dor stili sütun başlıklarından bu arada Güney'in kabile devletlerinin egemenliğinde kaldığı düşünülebilir.
* Frig ve Lidya'lılar Dönemi; Kral Midas'ın ölümünden sonra Frig egemenliğinden çıkan Güney'in Aşağıçeşme Höyüğünde bulunan Lidya paraları da (M.Ö.547) Perslerin egemenliğine kadar Lidya egemenliğinde kaldığını göstermektedir.
* Lidya'lılardan Selçuk'lulara kadar Güney; M.Ö. 547'den M.Ö.334'e kadar Perslerin egemenliği altındadır. İlçe merkezinin kuzeydoğusunda Eşme yolu açılırken bulunan mezar stilinin üzerinde Pers ismi vardır. M.Ö. II. yada I. y.y.da da Sala için, kentin yöneticisiyle, arka yüzünde kentin adı (Salenon) yazıtı ve amblemi olan asma yaprağı ve üzüm salkımının basılı olduğu bronz paradan da Seleikos'luların varlığı düşünülmektedir. (M.Ö.276)
M.Ö. 133'de Romalılar, Bergama Kralı Attolos III.'ün mirasını ele geçirdi, şehir devletlerinin özgürlüğüne son vererek Güney dahil batı Anadolu'ya yerleştiler. M.S. 50 yıllarında bölge hırıstiyanlaştı. Roma İmparatorluğu'nun parçalanmasıyla Doğu Roma egemenliğine geçti. Batı Roma'nın 476'da ortadan kalkmasıyle Doğu Roma İmp. Bizans adı altında yeni bir devlet niteliğinde görülür. Doğu Roma'nında parçalanması ve Türklerin Anadolu'ya göçlerine kadar 1300 yıl Güney, Bizans egemenliğinde kalır. Ortaçeşme Köyü'nün güney-batısında bulunan mozaik ve ilçe merkezinin suyunu aldığı kaynağın galerileri, mimari parçalar, paralar ve mezar başlıkları Bizans dönemi özelliklerini taşımaktadır.
11. y.y.'ın yarısının tarihini taşıyan Bizans ve Selçuklu paralarının bulunması Güney'in iki devlet snırlarında olduğunu gösterir belgelerdir.
Osmanlı Dönemi'nde Güney; (1390) Yıldırım Beyazıt zamanında Osmanlı egemenliğine geçer. Ankara Savaşı'nda Timur'un savaşı kazanması sonucu Timur egemenliği ve beylikler dönemini yaşadıktan sonra (1403) Kirişçi lakabıyla anılan Şehzade Çelebi Mehmet tarafından tekrar Osmanlı Devleti'ne alınır. İlçemiz; zamanın eyalat ve mir-i toprak sistemine göre 500 yıl Osmanlı egemenliğini yaşadı. 1161 yılında yapılan Çarşı Camii'sinin dışında Osmanlı devrine ait esere rastlanmaması Güney'in Kurtuluş Savaşı'na kadar 500 yıllık süreçte Türkmen ve göçebe kültürüyle yaşadığının göstergesi durumundadır.







 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Güney - Denizli
Güney - Denizli
http://b1201.hizliresim.com/t/y/28frs.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/guney-denizli.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/guney-denizli.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content