Hangi besinlerde yağ bulunur? LİPİDLER Suda çözünmezler Sabunlaşma tepkimesi verirler. C, H ve O den oluşmuşlardır. Yağlar ve ...
Hangi besinlerde yağ bulunur?
LİPİDLER
- Suda çözünmezler
- Sabunlaşma tepkimesi verirler.
- C, H ve O den oluşmuşlardır.
- Yağlar ve yağ benzeri maddeler genelde birlilikte lipidiler olarak ifade edilir.
- WHO nun tavsiyesi günlük toplam enerji ihtiyacının %25-30 unun yağlardan alınması ve doymuş yağ asitlerinin %10 u aşmaması gerekir.
- Yağların fiziksel, duyusal ve fonksiyonel özellikleri, insan sağlığına etkileri ve muhafaza koşulları kimyasal yapıları ile ilgilidir. Yağlara farklı özellikler kazandıran kimyasal yapı, trigliseridler ve içerdikleri yağ asidi çeşit/miktarı ile yağ benzeri maddeleri ifade etmektedir.
- Yağ benzeri maddeler, (tokoferol, sterol, fenol, hidrokarbonlar, renk, tat ve koku bileşikleri vb.) genelde sabunlaşmayan maddelerdir ve minör bileşenlerdir.
- Yağ ve yağ benzeri maddeler lipidler olarak adlandırılır
Yağca zengin gıdalar: sıvı yağlar, tereyağı
Yağca fakir gidalar: meyveler, sebzeler
Yağsız gıdalar: şeker pancarı- Yağca zengin gıdalar geniş ölçüde hayvansal (yağ dokusu) ve bitkisel (tohum ve etli kısım) organizmaların depo yağlarından ortaya çıkmaktadır.
- Tereyağ
- Margarin
- İçyağ (Et, Sakatat)
- Süt ve süt ürünleri (süt-peynir- yoğurt-krema-kaymak, dondurma)
- Hindistan cevizi
- Palmiye yağı
- Kakao yağı
- Kümes hayvanlarının derisi
- Yumurta sarısı
- Marketlerde satılan özel işlem görmüş yiyecekler, örneğin bisküviler ve kekler raf ömürlerini uzatmak için çoğunlukla doymuş yağla yapılırlar.
A, B, C, D, K, E vitaminleri hangi besinlerde bulunur?
Protein hangi besinlerde bulunur?
Karbonhidrat hangi besinlerde bulunur?
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
- Suda çözünmezler
- Sabunlaşma tepkimesi verirler.
- C, H ve O den oluşmuşlardır.
- Yağlar ve yağ benzeri maddeler genelde birlilikte lipidiler olarak ifade edilir.
- WHO nun tavsiyesi günlük toplam enerji ihtiyacının %25-30 unun yağlardan alınması ve doymuş yağ asitlerinin %10 u aşmaması gerekir.
- Yağların fiziksel, duyusal ve fonksiyonel özellikleri, insan sağlığına etkileri ve muhafaza koşulları kimyasal yapıları ile ilgilidir. Yağlara farklı özellikler kazandıran kimyasal yapı, trigliseridler ve içerdikleri yağ asidi çeşit/miktarı ile yağ benzeri maddeleri ifade etmektedir.
- Yağ benzeri maddeler, (tokoferol, sterol, fenol, hidrokarbonlar, renk, tat ve koku bileşikleri vb.) genelde sabunlaşmayan maddelerdir ve minör bileşenlerdir.
- Yağ ve yağ benzeri maddeler lipidler olarak adlandırılır
Yağca zengin gıdalar: sıvı yağlar, tereyağı
Yağca fakir gidalar: meyveler, sebzeler
Yağsız gıdalar: şeker pancarı- Yağca zengin gıdalar geniş ölçüde hayvansal (yağ dokusu) ve bitkisel (tohum ve etli kısım) organizmaların depo yağlarından ortaya çıkmaktadır.
- Tereyağ
- Margarin
- İçyağ (Et, Sakatat)
- Süt ve süt ürünleri (süt-peynir- yoğurt-krema-kaymak, dondurma)
- Hindistan cevizi
- Palmiye yağı
- Kakao yağı
- Kümes hayvanlarının derisi
- Yumurta sarısı
- Marketlerde satılan özel işlem görmüş yiyecekler, örneğin bisküviler ve kekler raf ömürlerini uzatmak için çoğunlukla doymuş yağla yapılırlar.
YORUMLAR