Harput Ahengi Kitabı Önsözü

HARPUT AHENGİ Anadolu şiiri, oyunu ve ezgisi belirgin yörelerde doruğa ulaşmıştır. Harput’da bu yörelerden birisi, kim bilir en dikkate al...

HARPUT AHENGİ


Anadolu şiiri, oyunu ve ezgisi belirgin yörelerde doruğa ulaşmıştır. Harput’da bu yörelerden birisi, kim bilir en dikkate alınması gerekenidir. Ne var ki, kendine yabanlaşmanın kaosunda sürüklenen ve halk bilimini bir türlü layık olduğu düzeye eriştiremeyen kamu yönetimleri ve kim bilir yazılı belgelere ulusça meraklı olmamamız, pek çok değerin tarihsel süreç içinde yok olup gitmesine niçin olmuştur.


Sevgili Babamız da bu örneksiz çalışmasında değindiği şeklinde, son yüzyılın belleklerde kalan ve derlenmesi mümkün olabilmiş kesimini kayıtlara geçebilmiştir. Emekleri esnasında yörenin tüm köy ve hatta mezralarına kadar giderek değişik değişleri yazıya ve banda kaydetmiştir.


Kendi önsözünde de belirttiği şeklinde, “Bu değişleri şairin yazdığı şeklinde muhafaza etmek güç olduğuna bakılırsa bunun yolu, bir kişiden değildir pek çok kimseden aynı değişleri dinleyip yazmak ve aradaki farkları tesbit ederek doğrusunu aramaktır”.


Bu güç şartlarda Fuzilinin değişlerini de kapsayan ve büyük kısımı aruz vezni ile kaleme alınan emekleri 10 yılı aşkın bir vakit sürdükten sonrasında ‘Harput Ahengi’ni çok sevilmiş olduğu Türk Halkı’na sunmuştur. Bu örneksiz çalışmanın en çarpıcı yanlarından birisi de, ilk kez YERLİ OPERET Hafız Nuri İri Gülü Operetinin kaleme alınmış olmasıdır.


‘Harput Ahengi’ni


Tabiatın tanısını iliklerine kadar sindirmiş, sesle sözün ince uyumunu yüzyılların birikimiyle yoğurup petek petek bal eylemiştir Harput halkı. Harputu ama Harputu bilen destanlaştırabilirdi. Harput gelininin umudunu, Harput yiğidinin sevdasını.. Harput’un dağını taşını, Harputlunun sevincini, gözyaşını, umudunu acısını, dillere destan güzellerini, güzelliklerini derleyen, unutulmuşu anımsatan geçmişini yaşatan, ölümsüzleştiren ve kendisi de ölümsüzlüğe ulaşan büyük ustaya gönüller dolusu rahmet.


Acısını, sevincini, kavgasını, umudunu kuşaklara geleneksel aktarım görevini sınırsız bir zenginlik ve üretgenlikle yerine getiren Harput halkının değerlerine haiz çıkılması çerçevesinde biz de. Sevgili Fikret Memişoğlu’nun varisleri olarak HARPUT AHENGİNİ, kurucuları içinde olmak şerefine nail olduğum Elâzığ-KÜLTÜR VE TANITMA VAKFI’na bağışlama ettik, rahmetli babamız da sağ olsa aynı bağışı seve seve yapardı.


Anadolu insanı zorun insanıdır; taşa tohum ekmenin ummanın ve beklemenin insanıdır. Gülmeye hasretini en olmadık şekilde dile getirir ve hiçbir ulusun insanı ile kıyaslanmayacak güzellikte göz yaşı döker. Harput Anadolu’nun, Harputlu da Anadolu insanının bir özetidir. Bu yapıt de Harput’un ve Harputlunun bir özeti. Buna karşın okuyana beiki de asla görmediği Harput diyarından binlerce çiçeğin kokusunu getirecek, okuyanı Harput yöresinde salınan bir nazlı bulutun koynunda kuş bakışı gezdirecek.


Harput’un ve Harputlunun


Sevgili babamızın ölümsüz eseri ve anısı önünde saygı ile eğiliyoruz, ruhu şâd olsun.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Harput Ahengi Kitabı Önsözü
Harput Ahengi Kitabı Önsözü
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/harput-ahengi-kitab-onsozu.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/harput-ahengi-kitab-onsozu.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content