Hattat Nedir?

Hattat └───── İsim, Arapça ¬aµµ¥µ â–º Çok güzel el yazısı yazan sanatçı. â–º Mesleği hattatlık olan kimse : &quo...

Hattat
└───── İsim, Arapça ¬aµµ¥µ




â–º Çok güzel el yazısı yazan sanatçı.
â–º Mesleği hattatlık olan kimse: "Duvarlar hattat sütbabamın yadigâr bıraktığı levhalarla süslenmişti."- Ö. Seyfettin.








Hattat






Hattat, (Arapça: خطاط) Arapça'da güzel yazı yazan anlamına gelen, eğri kesilmiş kalem (kurutulmuş bir kamış) ile (Arap, Fars, Osmanlı veya Türk harflerini kullanarak) yazı yazan, hat sanatı ile uğraşan sanatçılara verilen isimdir.

Eğri kesilmiş Kalemin bulunuşu


Son Abbasi Halifesi Müstasım Billâh'ın kölesi olduğu söylenen Yâkût-ı Müstasımî (? - 1299)'ye gelinceye kadar kalemin ağzı düz kesilirdi. Yâkut eğri keserek tahrîf-i kalemi icat etti. Bu basit görünen buluşu ile yazı sanatını ileri bir aşamayaya geçirmeye, yazının yeni dünyasını bulmayı başardı.









Güzel yazı sanatı. her alfabenin değişik yazılışları vardır. bu değişik yazılış şekilleri, hattatlık sanatını (ya da hat sanatı) meydana getirir. Böyle bir sanata en uygun alfabe, Arap alfabesi olduğu için, bu yazı ile güzel el yazıları yazmak Osmanlılarda ve doğu İslâm dünyasında başlıca el sanatlarından biri haline gelmiştir.


Hattatlık

Güzel el yazısı yazma sanatı. İslâmiyetten sonra Arapların kullandığı "kûfi" yazısı isteklere cevap vermeyince türlü yazı biçimleri denenmiş, İbni Mukle nesih yazısını, İbni Bevvab da sülüs yazısını bulmuştur. Bunlardan sonra gelen ve Arapların en büyük hattatı olarak tanınan Yakutu Mustasami, altı çeşit yazının kurallarını saptamıştır. Yakutu Mustasami'nin öğrencisi Abdullah Sayrafi ve onun öğrencisi Hayrettin Mev'asi ve Türklerin en büyük hattatı Şeyh Hamdullah bu sanatın gelişmesini sağlayan büyük hattat ustalarıdır. Arap ve İranlı hattatlar yazı kompozisyonu içersine çeşitli süsleme unsurları katarlarken, Türk hattatları bu yola gitmez ve yazıyı yalın yazmayı yeğlerlerdi.

MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi






 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Hattat Nedir?
Hattat Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/hattat-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/hattat-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content