Hattat Nedir

Güzel yazi sanati. Her alfabenin değişik yazilişlari vardir. Bu değişik yaziliş şekilleri, hattatlik sanatini (ya da hat sanati) meydana get...

Güzel yazi sanati. Her alfabenin değişik yazilişlari vardir. Bu değişik yaziliş şekilleri, hattatlik sanatini (ya da hat sanati) meydana getirir. Bu şekilde bir sanata en uygun alfabe, arap alfabesi olduğundan, bu yazi ile güzel el yazilari yazmak osmanlilarda ve şark islâm dünyasinda başlica el sanatlarindan birisi haline gelmiştir.

Osmanlilar devrinde hattatlik, tüm şark islâm dünyasi hattatliğindan çok ileri gitmiş ve sanat eseri olacak değerde bir çok eserler veren hattatlarimiz yetişmiştir.

Hattatlikta, eski harflerle kullanilan yazi türleri şunlardir:
Celî (her tür yazinin uzaktan okunacak kadar büyükçe olani).
Kufi (harflerin köşeleri gönyeli olarak ve daha çok enlilemesine uzantilarak yazilan, islâmliğin ilk devirlerinde buluş edilmiş bir yazi çeşidi).
Nesih (kuranlarin yazilişinda, basma kitaplarda kullanilan derli toplu yazi).
Divanî (fermanlarda kullanilan süslü yazi).
Rika (el yazisi ola tak kullanilan çok mütevazi yazi şekli).
Sülüs (levhalarda, kitabelerde kullanilan uyumlu ve her türlü şekle uygun yazi çeşidi.

Osmanlilarda bu çeşide büyük hattatlar yetişmiştir), reyhani (sülüse çok benzeyen, fakat daha açik ve belirgin bir yazi çeşidi, siyakat (yatay çizgilere fazla ehemmiyet verilen yazi çeşidi) tâlik (irandan alinma eğri ve çok uyumlu bir yazi çeşidi. bu yazi çeşidinin de büyük hattatlari osmanlilar arasinda yetişmiştir).


Hat Sanatı ve Hattatlık



Hattatlık Arap harflerinin değişik ve süslü şekilde yazılıp düzenlenmesine dayanan bir el sanatıdır. İslam dininde fotoğraf yapmak yasak sayıldığı için İslam vatanlarında yazıları süslemek bir bakıma resmin yerini tutuyordu.

Bu yüzden hat sanatı ile şimdiki nonfigüratif fotoğraf sanatı içinde büyük benzerlik vardır. İslâmlığın doğuşu esnasında Araplar «kufi» denen bir yazı şekli kullanıyorlardı. Hattat denen yazı ustaları bir süre sonra değişik şekilde yazılar buluş ettiler; «nesih» ve «sülüs» denen yazılar ortaya çıktı. Arap hat ustalarından Yâkuti Mustasımî hat sanatında kullanılan altı tür yazının (nesih, sülüs, celî, talik, rik'a, divanî) kurallarını tespit etti. Ondan sonrasında süsleme sanatları içinde yer edinen yazı sanatı bir meslek haline geldi, büyük bir gelişme gösterdi. Türk sanatçıları Arap yazısını güzel sanat haline getirdiler.

Büyük Hattatlar



İlk büyük Türk hattatı Şžeyh Hamdullah'tır (1436-1520). Şžeyh Hamdullah'ın altı tür yazıda yarattığı üslûp XVI. yy.dan günümüze kadar derhal asla değişmemiş, ondan sonrasında gelen hattatların hepsi onun şeklinde yazmağa itina göstermişlerdir. Süleymaniye Camii'ndeki yazıları Ahmet Karahisarî, Ayasofya'nın içindeki büyük yazıları Kazasker Mustafa İzzet Efendi yazmıştır. Hafız Osman ise yazdığı Kur'an'larla tüm İslâm vatanlarında haklı bir şöhret kazanmıştır.

Hat Sanatının Sonu



Eskiden din kurumlarından kitaplara, evlerin duvarlarına kadar her yerde kullanılan bu elsanatı 1928 senesinde yeni Türk harflerinin kabulüyle eski önemini yitirdi. Şžimdi bu sanat ama eski camilerin onarımında, bir takım meraklı kimselerin evlerine asmak için yaptırdıkları levhalarda, bir de gömüt taşı yazılarında kullanılmaktadır.

Hat sanatı, hüsnühat (Arapça: حسن - hûsn - "güzel" + خط - khat - "yazı") ya da kaligrafi (Yunanca: κάλλος - kallos - "güzellik" + γραφή - graphẽ "yazı")yazı sistemleri ve yazı öğeleri kullanılarak geliştirilen, çoğunlukla dekoratif maksatla kullanılan, bir görsel sanat türüdür.

Bu sanat branşının uygar bir tanımı ise "işaretlere anlamlı, uyumlu ve hünerli bir biçimde şekil verilmesi sanatı" şeklindedir. Belli başlı bir yazı stiline yazı tipi, hat türü, el ya da alfabe şeklinde tanımlanabilir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Hattat Nedir
Hattat Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/hattat-nedir_15.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/hattat-nedir_15.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content