İç Salgı Bezleri ve Görevleri Nelerdir?

İç salgı bezleri nedir? İç salgı bezlerinin görevleri, yapıları, salgıladıkları hormonlar, fonksiyonları nedir? Hakkında bilgi. Bir korku f...

İç salgı bezleri nedir? İç salgı bezlerinin görevleri, yapıları, salgıladıkları hormonlar, fonksiyonları nedir? Hakkında bilgi.



Bir korku filmi izlerken vücudunuzda ne şeklinde değişimler hissediyorsunuz? Kalbinizin daha süratli attığını, nefes alış verişinin hızlandığını ve gözbebeklerinizin genişlediğini fark ettiniz mi?



Yaşamımız süresince vücudumuzda gerçekleşen bu değişikliklerin sebebi sinir sistemimizle beraber iç salgı bezlerimizdir.



ic-salgi-bezleri



Diri vücudunda enzimlerin çalışmasını elde eden ve metabolizmayı düzenleyen hususi kimyasal maddelere hormon denir. Hormonlar iç salgı bezlerimiz tarafınca salgılanır. Kan yolu ile ilgili organlarda denetleme ve tanzim etme görevi yapar.



İç salgı bezleri sinir sisteminin kontrolünde çalışır. Kimi zaman sinir sistemini de etkileyebilir.



Hormonların etkilediği hususi doku ve organlar vardır. Bu organlara hedef organ denir. Kimi hormonlar bir tek bir organı etkilerken bir takım hormonlar aniden fazla organı hatta tüm hücrelerimizi etkileyebilir.



***Hormonlar görevlerini yavaş ama uzun soluklu gerçekleştirirken sinirsel iletim süratli ama kısa sürelidir.



Kan yöntemiyle tüm vücuda gönderilen hormonlar bir tek hedef organını uyarır.



Hormonlar yardımıyla,



► Vücut içi denge sağlanır.

► Gelişme ve gelişme vakaları düzenlenir.

► Üreme vakaları denetlenir.



Hormonlar düzgüsel olarak kanda çok az oranda vardır. Eğer bu miktarın altında ya da üstünde olursa organizmada bir takım anormallikler ortaya çıkar.



Bir insanda; hormon salgılayan bir iç salgı bezinin zedelenmesi, hormonun normalden daha çok ya da daha az salgılanması, hedef organ hastalıklarına sebep olabilir.



Vücudumuzdaki iç salgı bezleri ve görevleri şunlardır:



salgi-bezi-hormon



Hipofiz bezi, beyinde bulunan nohut büyüklüğünde bir iç salgı bezidir. Türlü hormonlar salgılar. Bu şekilde tüm iç salgı bezlerinin çalışmasını denetler ve düzenler. Hipofiz bezinin salgıladığı hormonlardan birisi de gelişme hormonudur. Bu hormon gelişme döneminde fazla salgılanırsa devlik, az salgılanırsa cücelik ortaya çıkar. Hipofiz bununla beraber beynin bir parçasıdır. Bu yüzden iç salgı bezleri ve sinir sistemi arasındaki uyumu sağlar.



Tiroit bezi, nefes borusunun önünde, gırtlağın altında, elinizle yoklayarak bulabileceğiniz bir iç salgı bezidir. Gelişme, gelişme ve vücuttaki tüm kimyasal olayların düzenlenmesinde rol oynayan tiroksin hormonunu salgılar. Tiroksin salgısı için bedenimize yeteri kadar iyot almamız gerekir. Vücut yeteri kadar iyot alamadığı vakit tiroit bezi büyür. Sonuçta guatr hastalığı ortaya çıkar.



Böbreküstü bezi, böbreklerin üstünde vardır. Kalp atışını ve solunumu hızlandıran adrenalin hormonunu salgılar. Çok fazla salgılanması durumunda tansiyon artar. Kalp atışı hızlanır, kan şekeri yükselir, damarlar genişler ve gözbebeği büyür.



Sindirim sisteminde ince bağırsağa gönderilmiş olduğu salgılarıyla öğrendiğimiz pankreas, bununla beraber bir iç salgı bezidir. Kanla hücreler arasındaki şeker alışverişini düzenler. Kan şekerinin düzgüsel düzeyde kalmasını sağlamak için insülin ve glukagon hormonunu salgılar, insülin hormonu yükselen kan şekerini düşürürken glukagon hormonu düşen kan şekerini yükseltir. Bu bezin çalışmasındaki düzensizlikler şeker hastalığına niçin olur.



***Yumurtalıklar, ürettikleri hormonlarla buluğluk döneminde dişiye özgü özelliklerin ortaya çıkmasını sağlar. Dişide üreme vakalarını düzenler.



Testisler, ürettikleri hormonlarla buluğluk döneminde adama özgü özelliklerin ortaya çıkmasını sağlar. Erkekte üreme vakalarını düzenler. Eşeysel bezlerin salgılarının az ya da çok salgılanması üreme organlarında sıhhat problemlerine yol açabilir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: İç Salgı Bezleri ve Görevleri Nelerdir?
İç Salgı Bezleri ve Görevleri Nelerdir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/ic-salgi-bezleri.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ic-salg-bezleri-ve-gorevleri-nelerdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ic-salg-bezleri-ve-gorevleri-nelerdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content