İnsan hakları bildirgesi nedir?

İnsan hakları bildirgesi nedir? İnsanlık topluluğunun tüm üyelerinde bulunan onurun; eşit ve başkasına aktarılamaz hakların tanın...

İnsan hakları bildirgesi nedir?
İnsanlık topluluğunun tüm üyelerinde bulunan onurun; eşit ve başkasına aktarılamaz hakların tanınması, dünyada özgürlük, hakkaniyet ve barışın temeli olduğu,


İnsan haklarının tanınmaması ve hor görülmesi insanlık vicdanını isyana yönelten zorbalıklara yol açmış olduğu ve insanları korku ve yoksulluktan kurtulmuş, söz ve inanç özgürlüğüne kavuşmuş bir dünya kurulması insanoğlunun en yüksek ideali olarak duyuru edilmesi olduğu,





İnsanın baskıya, baskı yönetimine karşı son çözüm olarak ayaklanmak zorunda kalmaması için, insan haklarının bir hukuk düzeniyle korunması bir zorunluluk olduğu,


Devletler içinde dostça ilişkilerin geliştirilmesi mecburi olduğu,


Birleşmiş Milletleri Halkları Antlaşma'da, insanoğlunun temel haklarına, insan benliğinin onur ve değerine, adam ve bayanların eşitliğine olan inançlarını bir kez daha açıklamış oldukları ve toplumsal ilerlemeyi kolaylaştırmaya, daha geniş bir özgürlük içinde, daha iyi yaşam koşulları yapmaya karar verdiklerini bildirmiş bulundukları,


üye devletler, Birleşmiş Milletler örgütü ile ortaklaşa iş yaparak, insan haklarına ve temel özgürlüklere tüm dünyaca saygı gösterilmesinin sağlanmasını üstlenmiş oldukları,


Bu hak ve özgürlüklerin herkesçe özdeş şekilde anlaşılması, yukarıdaki üstlenmenin yerine getirilmesi açısından çok büyük ehemmiyet taşımış olduğu için,


Genel Kurul


Toplumun her bir kişi ve her bir organının, bu Bildirge'yi daima göz önünde tutarak, söz mevzusu hak ve özgürlüklere saygıyı geliştirmek için eğitim ve öğretim yöntemiyle ve gerek üye devletlerin halkları içinde, gerek üye devletlerin yönetimi altındaki bölgelerin halkları içinde bu hak ve özgürlüklerin evrensel ve etkin şekilde benimsenmesi ve uygulaması için giderek gelişen ulusal ve internasyonal önlemler vasıtasıyla harcayacağı çabalarda tüm halklar ve devletler için ortak standart olarak işbu Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi'ni duyuru eder.

İNSAN HAKLARI EVRENSEL BİLDİRGESİ
Madde 1: Tüm insanoğlu özgür; onur ve hakları yönünden eşit doğarlar. Akıl ve vicdana sahiptirler ve birbirlerine karşı kardeşçe davranmalıdırlar.

Madde 2: Hepimiz, ırk, renk, cins, dil, din, siyasal ya da her hangi bir başka inanç, ulusal ya da toplumsal köken, varlıklılık, doğuş ya da herhangi bir başka fark gözetilmeksizin bu Bildirge'de açıklanan tüm haklardan ve tüm özgürlüklerden yararlanabilir.

Bundan başka, ister bağımsız ülke uyruğu olsun, isterse bağımlı, özerk olmayan ya da başka bir egemenlik kısıtlamasına bağlı ülke uyruğu olsun, bir şahıs hakkında, uyruğu bulunmuş olduğu devlet ya da ülkenin siyasal, adli ya da internasyonal durumu bakımından hiçbir fark gözetilmeyecektir.


Madde 3:
Yaşamak, özgürlük ve şahıs güvenliği her insanın hakkıdır.


M adde 4: Asla kimse köle ya da kul olarak kullanılamaz; kölelik ve köle alım satımı her türlü biçimiyle yasaktır.


M adde 5: Asla kimse işkenceye ya da acımasız, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza ya da muameleye uğratılamaz.


Madde 6:
Hepimiz, nerede olursa olsun, benliğinin tanınması hakkına haizdir.

Madde 7: Yasa önünde hepimiz eşittir ve hepimiz fark gözetilmeksizin yasanın koruyuculuğundan eşit olarak yararlanma hakkını taşır. Her insanın, bu Bildirge'ye aykırı her türlü ayrıma ve bu tür fark gözetici işlemler için yapılacak her türlü kışkırtmaya karşı eşit korunma hakkı vardır.

Madde 8: Her kişinin, kendisine Anayasa ya da yasa ile tanınan temel haklara aykırı işlemlere karşı ilgili ulusal mahkemelerin etkin koruyucu önlemlerinden yararlanma hakkı vardır.


Madde 9:
Asla kimse, hazzı olarak tutuklanamaz, alıkonulamaz, sürülemez.

Madde 10: Hepimiz, haklarının ve ödevlerinin ya da kendisine yöneltilen ve ceza niteliği taşıyan herhangi bir suçlamanın saptanmasında, davanın bağımsız ve yansız bir mahkemece, tam bir eşitlikle, adil ve açık olarak görülmesi hakkına haizdir.


Madde 11:
(1) Bir kabahat işlemekten sanık hepimiz, savunması için kendisine lüzumlu tüm güvencenin sağlanmış bulunmuş olduğu açık bir yargılama ile yasaca suçlu olduğu saptanmadıkça, suçsuz sayılır.

(2) Asla kimse, gerçekleştiği sırada ulusal ya da internasyonal hukuka nazaran kabahat oluşturmayan fiil ya da ihmalden dolayı mahkum edilemez. Gene asla hiç kimseye, suçun işlendiği sırada uygulanan cezadan daha ağır bir ceza verilemez.

Madde 12: Asla kimse, hususi yaşamı, ailesi, konutu ya da yazışması mevzularında hazzı müdahaleye, onuruna ve adına karşı saldırıya uğrayamaz. Her insanın, bu müdahale ve saldırılara karşı yasa ile korunmaya hakkı vardır.

Madde 13: (1) Hepimiz, herhangi bir devletin sınırları içinde özgürce dolaşma ve oturma hakkına haizdir.

(2) Hepimiz, kendi ülkesi dahil herhangi bir ülkeden ayrılma ya da kendi ülkesine tekrardan dönme hakkına haizdir.

Madde 14: (1) Her insanın, zulüm karşısında, başka ülkelere sığınma hakkı vardır.

(2) Bu hak, adi bir suçla ya da Birleşmiş Milletler ilke ve amaçlarına aykırı eylemlerle ilgili kovuşturmalar halinde, ileri sürülemez.

Madde 15: (1) Her insanın bir yurttaşlığa hakkı vardır.

(2) Asla kimse, yurttaşlığından ya da yurttaşlığını değişiklik yapma hakkından hazzı bir şekilde yoksun bırakılamaz.

Madde 16: (1) Evlenme çağına gelen her adam ve hanım, ırk, uyruk ya da din bakımından hiçbir sınırlamaya bağlı olmaksızın evlenme ve aile kurma hakkına haizdir. Söz mevzusu kişiler, evlenme mevzusunda, evlilik süresince ve evliliğin sona ermesinde eşit haklara sahiptirler.

(2) Evlenme sadece, evleneceklerin özgür ve tam rızası ile gerçekleştirilebilir.

(3) Aile toplumun naturel ve temel öğesidir ve cemiyet ve devletçe korunur.


Ma dde 17: (1) Her insanın, tek başına ya da başkalarıyla beraber mal ve mülk edinme hakkı vardır.

(2) Asla kimse hazzı olarak mal ve mülkünden yoksun bırakılamaz.

Madde 18: Her insanın fikir, vicdan ve din özgürlüğüne hakkı vardır; bu hak din ya da inanç değişiklik yapma; dinini ya da inancını tek başına ya da topluca, açık ya da hususi olarak öğretim, uygulama, tapınma ve anma bağlamında açığa vurma özgürlüğünü ihtiva eder.

Madde 19: Her insanın düşün ve ifade özgürlüğüne hakkı vardır; bu özgürlük düşüncelerinden dolayı rahatsız edilmemek, ülke sınırları söz mevzusu olmaksızın bilgi ve düşünceleri her araçta arama, elde etme ve yayma hakkını ihtiva eder.

Madde 20: (1) Her insanın barışcıl şekilde toplanma ve dernek kurma özgürlüğü vardır.

(2) Asla kimse bir derneğe girmeğe zorlanamaz.

Madde 21: (1) Her insanın, direkt ya da özgürce seçilmiş kişiler vasıtasıyla ülkesinin kamu yönetimine katılma hakkı vardır.

(2) Hepimiz ülkesinin kamu hizmetlerinden eşit olarak yararlanma hakkına haizdir.

(3) Halkın iradesi, hükümet erkinin temelidir; bu irade, gizli saklı ya da buna denk bir yöntemle yapılacak ve genel ve eşit oy verme yöntemiyle gerçekleşecek olan dönemsel ve dürüst seçimle belirir.

Madde 22: Her kişinin, toplumun bir üyesi olarak, toplumsal güvenliğe; onuru için ve benliğinin özgürce gelişmesi için mecburi olan ekonomik, toplumsal ve kültürel hakların, ulusal çaba ve internasyonal ortaklaşa iş yöntemiyle ve her devletin örgütleriyle ve larıyla orantılı olarak gerçekleştirilmesine hakkı vardır.

Madde 23: (1) Her insanın çalışmaya, işini özgürce seçmeye, adil ve elverişli emek harcama koşullarına ve işsizlikten korunmaya hakkı vardır.

(2) Her insanın hiçbir fark gözetilmeksizin, eşit emek harcama karşılığı eşit tutara hakkı vardır.

(3) Çalışan her insanın, kendisine ve ailesine insanlık onuruna uygun bir yasayış elde eden, gerekirse her türlü toplumsal güvenlik araçlarıyla da desteklenen bir tutara hakkı vardır.

(4) Her insanın, çıkarlarının korunması için başkaları ile beraber sendika kurmaya ve kurulu bir sendikaya katılmaya hakkı vardır.

Madde 24: Her insanın, emek harcama saatlerinin makul seviyede sınırlandırılması ve belirli aralıklarla ücretli izin dahil olmak suretiyle, dinlenme ve boş zamanlarını değerlendirme hakkı vardır.

Madde 25: (1) Her insanın gerek kendisi, gerek ailesi için yiyecek, giyecek, konut, sağlıksal bakım, lüzumlu toplumsal hizmetler de içinde olmak suretiyle sağlığına ve esenliğine uygun bir yaşam düzeyine; işsizlik, hastalık, sakatlık, dulluk, yaşlılıkta ya da geçim olanaklarından kendi iradesi haricinde yoksul kalmış olduğu başka durumlarda, güvenliğe hakkı vardır.

(2) Analık ve çocukluk hususi bakım ve yardım hakkı doğurur. Tüm çocuklar, ister evlilik içinde, ister evlilik haricinde doğsunlar, eşit toplumsal güvenlikten yararlanırlar.

Madde 26:


(1) Her insanın eğitim hakkı vardır. Eğitim asla eğer olmazsa ilk ve temel eğitim evrelerinde parasız olmalıdır. İlk eğitim zorunludur. Teknik ve mesleki eğitimden hepimiz yararlanabilmeli ve yüksek öğretim, başarıya nazaran, her insana tam bir eşitlikle açık olmalıdır.

(2) Eğitim, insan benliğinin tam gelişmesini, insan haklarıyla temel özgürlüklere saygının güçlenmesini amaç olarak almalıdır. Eğitim tüm uluslar, ırklar ve dini topluluklar içinde anlayış, hoşgörü ve dostluğu güçlendirmeli ve Birleşmiş Milletler'in barışın sürdürülmesi yolundaki çalışmalarını geliştirmelidir.

(3) Ana baba, çocuklarına verilecek eğitim türü için öncelikli seçme hakkına haizdir.

Madde 27:


(1) Hepimiz, toplumun kültürel etkinliklerine özgürce katılma, güzel sanatları tatma, bilim alanındaki ilerlemelerden ve bunların nimetlerinden yararlanma hakkına haizdir.

(2) Her insanın, sahibi bulunmuş olduğu her türlü bilim, yazın ya da sanat yapıtlarından lanan etik ve maddi çıkarlarının korunmasına hakkı vardır.

Madde 28: Her insanın, bu Bildirge'de yer edinen hak ve özgürlüklerin tam olarak uygulanmasını sağlayacak bir toplumsal ve internasyonal düzene hakkı vardır.

Madde 29:


(1) Her insanın, benliğinin özgürce ve tam gelişmesine olanak elde eden topluluğa karşı ödevleri vardır.

(2) Hepimiz, haklarını kullanmak ya da özgürlüklerinden yararlanmak mevzusunda, salt başkalarının hak ve özgürlüklerinin tanınmasını ve bunlara saygı gösterilmesini sağlamak amacıyla ve demokratik bir toplumda törenin, düzenin ve genel esenliğin haklı gereklerini karşılamak için yasa ile saptanmış olan sınırlamalara bağlıdır.

(3) Bu hak ve özgürlükler, hiçbir şekilde, Birleşmiş Milletler'in amaç ve ilkelerine aykırı olarak kullanılamaz.

Madde 30: Bu Bildirge'nin hiçbir unsuru, içinde açıklanan hak ve özgürlüklerin bir devlet, topluluk ya da bireyce ortadan kaldırılmasını amaçlayan bir etkinlik ya da girişime hak verir şekilde yorumlanamaz.



Sebep: sual düzenlendi






  • Hanım Hakları ve Kadının İnsan Hakları


  • İnsan Hakları


  • İnsan hakları nedir?




Bu ileti 'en iyi çözüm' seçilmiştir.


İnsanlık topluluğunun tüm üyelerinde bulunan onurun; eşit ve başkasına aktarılamaz hakların tanınması, dünyada özgürlük, hakkaniyet ve barışın temeli olduğu,


İnsan haklarının tanınmaması ve hor görülmesi insanlık vicdanını isyana yönelten zorbalıklara yol açmış olduğu ve insanları korku ve yoksulluktan kurtulmuş, söz ve inanç özgürlüğüne kavuşmuş bir dünya kurulması insanoğlunun en yüksek ideali olarak duyuru edilmesi olduğu,





İnsanın baskıya, baskı yönetimine karşı son çözüm olarak ayaklanmak zorunda kalmaması için, insan haklarının bir hukuk düzeniyle korunması bir zorunluluk olduğu,


Devletler içinde dostça ilişkilerin geliştirilmesi mecburi olduğu,


Birleşmiş Milletleri Halkları Antlaşma'da, insanoğlunun temel haklarına, insan benliğinin onur ve değerine, adam ve bayanların eşitliğine olan inançlarını bir kez daha açıklamış oldukları ve toplumsal ilerlemeyi kolaylaştırmaya, daha geniş bir özgürlük içinde, daha iyi yaşam koşulları yapmaya karar verdiklerini bildirmiş bulundukları,


üye devletler, Birleşmiş Milletler örgütü ile ortaklaşa iş yaparak, insan haklarına ve temel özgürlüklere tüm dünyaca saygı gösterilmesinin sağlanmasını üstlenmiş oldukları,


Bu hak ve özgürlüklerin herkesçe özdeş şekilde anlaşılması, yukarıdaki üstlenmenin yerine getirilmesi açısından çok büyük ehemmiyet taşımış olduğu için,


Genel Kurul


Toplumun her bir kişi ve her bir organının, bu Bildirge'yi daima göz önünde tutarak, söz mevzusu hak ve özgürlüklere saygıyı geliştirmek için eğitim ve öğretim yöntemiyle ve gerek üye devletlerin halkları içinde, gerek üye devletlerin yönetimi altındaki bölgelerin halkları içinde bu hak ve özgürlüklerin evrensel ve etkin şekilde benimsenmesi ve uygulaması için giderek gelişen ulusal ve internasyonal önlemler vasıtasıyla harcayacağı çabalarda tüm halklar ve devletler için ortak standart olarak işbu Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi'ni duyuru eder.

İNSAN HAKLARI EVRENSEL BİLDİRGESİ
Madde 1: Tüm insanoğlu özgür; onur ve hakları yönünden eşit doğarlar. Akıl ve vicdana sahiptirler ve birbirlerine karşı kardeşçe davranmalıdırlar.

Madde 2: Hepimiz, ırk, renk, cins, dil, din, siyasal ya da her hangi bir başka inanç, ulusal ya da toplumsal köken, varlıklılık, doğuş ya da herhangi bir başka fark gözetilmeksizin bu Bildirge'de açıklanan tüm haklardan ve tüm özgürlüklerden yararlanabilir.

Bundan başka, ister bağımsız ülke uyruğu olsun, isterse bağımlı, özerk olmayan ya da başka bir egemenlik kısıtlamasına bağlı ülke uyruğu olsun, bir şahıs hakkında, uyruğu bulunmuş olduğu devlet ya da ülkenin siyasal, adli ya da internasyonal durumu bakımından hiçbir fark gözetilmeyecektir.


Madde 3:
Yaşamak, özgürlük ve şahıs güvenliği her insanın hakkıdır.


M adde 4: Asla kimse köle ya da kul olarak kullanılamaz; kölelik ve köle alım satımı her türlü biçimiyle yasaktır.


M adde 5: Asla kimse işkenceye ya da acımasız, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza ya da muameleye uğratılamaz.


Madde 6:
Hepimiz, nerede olursa olsun, benliğinin tanınması hakkına haizdir.

Madde 7: Yasa önünde hepimiz eşittir ve hepimiz fark gözetilmeksizin yasanın koruyuculuğundan eşit olarak yararlanma hakkını taşır. Her insanın, bu Bildirge'ye aykırı her türlü ayrıma ve bu tür fark gözetici işlemler için yapılacak her türlü kışkırtmaya karşı eşit korunma hakkı vardır.

Madde 8: Her kişinin, kendisine Anayasa ya da yasa ile tanınan temel haklara aykırı işlemlere karşı ilgili ulusal mahkemelerin etkin koruyucu önlemlerinden yararlanma hakkı vardır.


Madde 9:
Asla kimse, hazzı olarak tutuklanamaz, alıkonulamaz, sürülemez.

Madde 10: Hepimiz, haklarının ve ödevlerinin ya da kendisine yöneltilen ve ceza niteliği taşıyan herhangi bir suçlamanın saptanmasında, davanın bağımsız ve yansız bir mahkemece, tam bir eşitlikle, adil ve açık olarak görülmesi hakkına haizdir.


Madde 11:
(1) Bir kabahat işlemekten sanık hepimiz, savunması için kendisine lüzumlu tüm güvencenin sağlanmış bulunmuş olduğu açık bir yargılama ile yasaca suçlu olduğu saptanmadıkça, suçsuz sayılır.

(2) Asla kimse, gerçekleştiği sırada ulusal ya da internasyonal hukuka nazaran kabahat oluşturmayan fiil ya da ihmalden dolayı mahkum edilemez. Gene asla hiç kimseye, suçun işlendiği sırada uygulanan cezadan daha ağır bir ceza verilemez.

Madde 12: Asla kimse, hususi yaşamı, ailesi, konutu ya da yazışması mevzularında hazzı müdahaleye, onuruna ve adına karşı saldırıya uğrayamaz. Her insanın, bu müdahale ve saldırılara karşı yasa ile korunmaya hakkı vardır.

Madde 13: (1) Hepimiz, herhangi bir devletin sınırları içinde özgürce dolaşma ve oturma hakkına haizdir.

(2) Hepimiz, kendi ülkesi dahil herhangi bir ülkeden ayrılma ya da kendi ülkesine tekrardan dönme hakkına haizdir.

Madde 14: (1) Her insanın, zulüm karşısında, başka ülkelere sığınma hakkı vardır.

(2) Bu hak, adi bir suçla ya da Birleşmiş Milletler ilke ve amaçlarına aykırı eylemlerle ilgili kovuşturmalar halinde, ileri sürülemez.

Madde 15: (1) Her insanın bir yurttaşlığa hakkı vardır.

(2) Asla kimse, yurttaşlığından ya da yurttaşlığını değişiklik yapma hakkından hazzı bir şekilde yoksun bırakılamaz.

Madde 16: (1) Evlenme çağına gelen her adam ve hanım, ırk, uyruk ya da din bakımından hiçbir sınırlamaya bağlı olmaksızın evlenme ve aile kurma hakkına haizdir. Söz mevzusu kişiler, evlenme mevzusunda, evlilik süresince ve evliliğin sona ermesinde eşit haklara sahiptirler.

(2) Evlenme sadece, evleneceklerin özgür ve tam rızası ile gerçekleştirilebilir.

(3) Aile toplumun naturel ve temel öğesidir ve cemiyet ve devletçe korunur.


Ma dde 17: (1) Her insanın, tek başına ya da başkalarıyla beraber mal ve mülk edinme hakkı vardır.

(2) Asla kimse hazzı olarak mal ve mülkünden yoksun bırakılamaz.

Madde 18: Her insanın fikir, vicdan ve din özgürlüğüne hakkı vardır; bu hak din ya da inanç değişiklik yapma; dinini ya da inancını tek başına ya da topluca, açık ya da hususi olarak öğretim, uygulama, tapınma ve anma bağlamında açığa vurma özgürlüğünü ihtiva eder.

Madde 19: Her insanın düşün ve ifade özgürlüğüne hakkı vardır; bu özgürlük düşüncelerinden dolayı rahatsız edilmemek, ülke sınırları söz mevzusu olmaksızın bilgi ve düşünceleri her araçta arama, elde etme ve yayma hakkını ihtiva eder.

Madde 20: (1) Her insanın barışcıl şekilde toplanma ve dernek kurma özgürlüğü vardır.

(2) Asla kimse bir derneğe girmeğe zorlanamaz.

Madde 21: (1) Her insanın, direkt ya da özgürce seçilmiş kişiler vasıtasıyla ülkesinin kamu yönetimine katılma hakkı vardır.

(2) Hepimiz ülkesinin kamu hizmetlerinden eşit olarak yararlanma hakkına haizdir.

(3) Halkın iradesi, hükümet erkinin temelidir; bu irade, gizli saklı ya da buna denk bir yöntemle yapılacak ve genel ve eşit oy verme yöntemiyle gerçekleşecek olan dönemsel ve dürüst seçimle belirir.

Madde 22: Her kişinin, toplumun bir üyesi olarak, toplumsal güvenliğe; onuru için ve benliğinin özgürce gelişmesi için mecburi olan ekonomik, toplumsal ve kültürel hakların, ulusal çaba ve internasyonal ortaklaşa iş yöntemiyle ve her devletin örgütleriyle ve larıyla orantılı olarak gerçekleştirilmesine hakkı vardır.

Madde 23: (1) Her insanın çalışmaya, işini özgürce seçmeye, adil ve elverişli emek harcama koşullarına ve işsizlikten korunmaya hakkı vardır.

(2) Her insanın hiçbir fark gözetilmeksizin, eşit emek harcama karşılığı eşit tutara hakkı vardır.

(3) Çalışan her insanın, kendisine ve ailesine insanlık onuruna uygun bir yasayış elde eden, gerekirse her türlü toplumsal güvenlik araçlarıyla da desteklenen bir tutara hakkı vardır.

(4) Her insanın, çıkarlarının korunması için başkaları ile beraber sendika kurmaya ve kurulu bir sendikaya katılmaya hakkı vardır.

Madde 24: Her insanın, emek harcama saatlerinin makul seviyede sınırlandırılması ve belirli aralıklarla ücretli izin dahil olmak suretiyle, dinlenme ve boş zamanlarını değerlendirme hakkı vardır.

Madde 25: (1) Her insanın gerek kendisi, gerek ailesi için yiyecek, giyecek, konut, sağlıksal bakım, lüzumlu toplumsal hizmetler de içinde olmak suretiyle sağlığına ve esenliğine uygun bir yaşam düzeyine; işsizlik, hastalık, sakatlık, dulluk, yaşlılıkta ya da geçim olanaklarından kendi iradesi haricinde yoksul kalmış olduğu başka durumlarda, güvenliğe hakkı vardır.

(2) Analık ve çocukluk hususi bakım ve yardım hakkı doğurur. Tüm çocuklar, ister evlilik içinde, ister evlilik haricinde doğsunlar, eşit toplumsal güvenlikten yararlanırlar.

Madde 26:


(1) Her insanın eğitim hakkı vardır. Eğitim asla eğer olmazsa ilk ve temel eğitim evrelerinde parasız olmalıdır. İlk eğitim zorunludur. Teknik ve mesleki eğitimden hepimiz yararlanabilmeli ve yüksek öğretim, başarıya nazaran, her insana tam bir eşitlikle açık olmalıdır.

(2) Eğitim, insan benliğinin tam gelişmesini, insan haklarıyla temel özgürlüklere saygının güçlenmesini amaç olarak almalıdır. Eğitim tüm uluslar, ırklar ve dini topluluklar içinde anlayış, hoşgörü ve dostluğu güçlendirmeli ve Birleşmiş Milletler'in barışın sürdürülmesi yolundaki çalışmalarını geliştirmelidir.

(3) Ana baba, çocuklarına verilecek eğitim türü için öncelikli seçme hakkına haizdir.

Madde 27:


(1) Hepimiz, toplumun kültürel etkinliklerine özgürce katılma, güzel sanatları tatma, bilim alanındaki ilerlemelerden ve bunların nimetlerinden yararlanma hakkına haizdir.

(2) Her insanın, sahibi bulunmuş olduğu her türlü bilim, yazın ya da sanat yapıtlarından lanan etik ve maddi çıkarlarının korunmasına hakkı vardır.

Madde 28: Her insanın, bu Bildirge'de yer edinen hak ve özgürlüklerin tam olarak uygulanmasını sağlayacak bir toplumsal ve internasyonal düzene hakkı vardır.

Madde 29:


(1) Her insanın, benliğinin özgürce ve tam gelişmesine olanak elde eden topluluğa karşı ödevleri vardır.

(2) Hepimiz, haklarını kullanmak ya da özgürlüklerinden yararlanmak mevzusunda, salt başkalarının hak ve özgürlüklerinin tanınmasını ve bunlara saygı gösterilmesini sağlamak amacıyla ve demokratik bir toplumda törenin, düzenin ve genel esenliğin haklı gereklerini karşılamak için yasa ile saptanmış olan sınırlamalara bağlıdır.

(3) Bu hak ve özgürlükler, hiçbir şekilde, Birleşmiş Milletler'in amaç ve ilkelerine aykırı olarak kullanılamaz.

Madde 30: Bu Bildirge'nin hiçbir unsuru, içinde açıklanan hak ve özgürlüklerin bir devlet, topluluk ya da bireyce ortadan kaldırılmasını amaçlayan bir etkinlik ya da girişime hak verir şekilde yorumlanamaz.


İnsan Hakları Evrensel Bildirisi



İnsan Hakları Evrensel Bildirisi (İngilizce: Universal Declaration of Human Rights ya da özetlemek gerekirse UDHR), Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu'nun Haziran 1948'de hazırladığı ve birkaç değişim yapıldıktan sonrasında 10 Aralık 1948'de, BM Genel Kurulu'nun Paris'te meydana getirilen oturumunda kabul edilen 30 maddelik bildiridir.


Bildirinin imzalanmasında, II. Dünya Savaşı'ndan sonrasında devletlerin, bireylere tanınan hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması mevzusunda birleşmesi de etkili olmuştur. Eleanor Roosevelt bu bildiriyi "Tüm insanlık için bir Magna Carta (Magna Karta)" olarak tanımlamıştır. Bildirinin imzalandığı 10 Aralık, Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlanır.

Zamanı

Devletler, önceleri, baskıya dayanan bir anlayışla yönetilmekteydi. Bu anlayışa son vermek amacıyla 1215 senesinde İngiltere Kralı'na kabul ettirilen bildiri olan Magna Carta, insan hakları teriminin ilk belgesi sayılır. İnsan hakları mevzusunda piyasaya çıkan bir öteki mühim bildiri ise, ABD'da piyasaya çıkan Bağımsızlık Bildirgesi'dir. Özgürlük, eşitlik ve kardeşlik benzer biçimde kavramlar, 1789 senesinde gerçekleşen Fransız Devrimi'nden sonrasında piyasaya çıkan "İnsan Hakları Bildirisi"nde gerçek yerini almıştır.


II. Dünya Savaşı'ndan sonrasında devletler bireylere tanınan hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması mevzusunda birleştiler. Bunun bir sebebi de, insanlara özgürlük tanınmasının, devam ederse uygarlıkların sonu olabilecek savaşları da önleyebileceği düşüncesidir.

Bildirinin hazırlanması ve imzalanması

Bildiri, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonunca Haziran 1948'de hazırlandı. Meydana getirilen kimi değişikliklerin peşinden, 10 Aralık 1948'de Genel Kurulun Paris'te meydana getirilen oturumunda kabul edildi. Oturumda, 6 toplumcu ülke çekimser kaldı. Bildiri, bu ülkeler ile Suudi Arabistan ve Cenup Afrika Birliği haricinde kalan ülkelerin oylarıyla kabul edildi.

Önemi ve içinde ne olduğu

Bu bildiriyle, yalnızca demokratik anayasalarla tanınan temel uygar ve siyasal haklar değil, ekonomik, toplumsal, kültürel haklar da genel tanımlarla belirli hale gelmiştir. İlk grup haklar içinde, yaşama, özgürlük ve şahıs güvenliği benzer biçimde haklarla beraber, hazzı tutuklama, hapis ve sürgünden korunma, bağımsız ve yansız mahkemelerde adil ve kamuya açık olarak yargılanma hakkı ile fikir, vicdan, din, toplanma ve örgütlenme özgürlükleri bulunur.

Toplumsal güvenlik, emek harcama, eğitim, toplumun kültürel yaşamına katılma haklarıyla bilimsel ilerlemenin ürünlerinden yararlanma hakkı ise, bildiriyle getirilen yeniliklerdendir.

Genel hatları
İnsan: Tüm insanoğlu özgür, onur ve hakları yönünden eşit doğarlar. Akıl ve vicdana sahiptirler. (madde 1)
İnsan haklarının özellikleri:Hepimiz, ırk, renk, cins, dil, din, siyasal ya da her hangi bir başka inanç, ulusal ya da toplumsal köken, varlıklılık, doğuş ya da herhangi bir başka fark gözetilmeksizin bu Bildiri'de açıklanan tüm haklardan ve tüm özgürlüklerden yararlanabilir. Bundan başka, ister bağımsız ülke uyruğu olsun, isterse bağımlı, özerk olmayan ya da başka bir egemenlik kısıtlamasına bağlı ülke uyruğu olsun, bir şahıs hakkında, uyruğu bulunmuş olduğu devlet ya da ülkenin siyasal, adli ya da internasyonal durumu bakımından hiçbir fark gözetilmeyecektir(madde 2). Ek olarak bu haklar hiçbir şekilde başkalarına ya da kurumlara aktarılamaz.

İnsan Hakları:En başta yaşam ve özgürlük olmak suretiyle sıhhat, eğitim, yiyecek, barınma ve toplumsal hizmetler de içinde olmak suretiyle sağlığına ve esenliğine uygun bir yaşam düzeyine kavuşma; yasanın koruyuculuğundan eşit olarak yararlanma; Barışçıl amaçlar için toplanma ve dernek kurma; evlenme, mal ve mülk edinme; emek harcama, işini seçme özgürlüğü; din, vicdan fikir ve anlatma özgürlüğü hakları İnsan Hakları Evrensel Bildirisinin temellerini oluşturur.

Maddelerde Kesinlik:Bu Bildiri'nin hiçbir unsuru, içinde açıklanan hak ve özgürlüklerin bir devlet, topluluk ya da bireyce ortadan kaldırılmasını amaçlayan bir etkinlik ya da girişime hak verir şekilde yorumlanamaz(madde 30)

1948 sonrası

İnsan Hakları Bildirisi kabul edildikten sonrasında insan haklarını geliştirme koruma ve uygulama mevzusunda yeni anlaşmalar yapılmış ve bildiriler yayımlanmıştır. Bunlardan belli başlı olanlar:
  • Birleşmiş Milletler, Hanımefendilerin Siyasal Haklarına İlişkin Sözleşme 20 Aralık 1952
  • Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirisi 20 Kasım 1959
  • Avrupa Toplumsal Haklar Sözleşmesi 18 Ekim 1961
  • Afrika İnsan ve Halklarının Halkları Şartı 26 Haziran 1981
  • Birleşmiş Milletler, Yargı Bağımsızlığına Dair Temel Prensipler 29 Kasım 1985





  • Hanım Hakları ve Kadının İnsan Hakları


  • İnsan Hakları


  • İnsan hakları nedir?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: İnsan hakları bildirgesi nedir?
İnsan hakları bildirgesi nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/insan-haklar-bildirgesi-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/insan-haklar-bildirgesi-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content