İstanbul Kına Gecesi Adetleri

İstanbul’da eskiden kına geceleri iyi mi yapılırdı, Kına gecelerinde hangi uygulamalar vardı? 19. yy’da İstanbul’da çarşamba günü akşam meyd...

İstanbul’da eskiden kına geceleri iyi mi yapılırdı, Kına gecelerinde hangi uygulamalar vardı?


19. yy’da İstanbul’da çarşamba günü akşam meydana getirilen kına gecesinde erkekler selamlıkta, hanımlar haremde eğlenirlerdi. Haremde çengiler türkü eşliğinde kızı dolaştırırlardı. Davetlilerin önüne kına tepsisini koyup gelini oturturlar, kıza ve ailesine yakın davetlilerden bir ikisinin gelinin parmak uçlarına kına yakmasını isterlerdi. Anası de kızın avcunun ortasına altın koyar, üstüne kına yakılarak altın yapıştırılır ve bağlanırdı. Bu altın uğur ve bolluk getirmesi için gelin tarafınca saklanırdı. Çengiler oyunlar oynayarak sabaha kadar kına gecesini şenlendirirlerdi.


20. yy’ın başlarında düğünden bigün ilkin, şu demek oluyor ki çarşamba günü damadın akrabasından bir çok şahıs, üstüne iki-üç topak kına koyulmuş ve iki tane de mum dikilmiş gümüş bir tepsiyi gelinin evine götürürdü. Sazende ve hanende hanımlar kına gecesi meclisini şenlendirirler; gelini öven maniler söylenir, çengiler oynatılırdı. Tüm gece eğlenceler devam eder. sabaha karşı ortaya getirilen gelinin avuçlarına, parmak uçlarına ve ayak başparmağına kına yakılırdı. Kızın tüm arkadaşları da kısmetleri açık olsun diye kendi ellerine kına yakarlardı. Kına gecesinde bulunan hanımlar kına tepsisinin içine para koyar, bu para ile de geline armağan alınır ya da o gecenin harcamalarına katkıda bulunulurdu.


Kına gecesi erkekler için de keyifli olurdu. Onlar da ya damat evinde ya da gelin evinin selamlığında toplanıp eğlenirlerdi. Damadın tüm yakın arkadaşları bir tarafa, yaşlılar bir tarafa otururlar, eğlenirlerdi.


Eski İstanbul’un köy düğünlerinde kına gecesi ”kına damı” olarak adlandırılmaktaydı. Bu eğlencelerde saz ekibi bulunmaz, sesi ve sözü uygun olan hanım ya da kızlar def çalıp, türkü söyleyerek eğlenirlerdi. Bu eğlenceler iki gece sürer, birinci geceye “minik kına gecesi”, ikinci geceye de “büyük kına gecesi” denirdi.


Kız evinin adam tarafınca kına istemesi gelenekti. Gelin evinde hazırlanan helvalı sini düğünün son gecesi damat evine gönderilirdi. Helvalı sini, damat tarafındaki tüm misafirlere gezdirilir, hepimiz helvanın üstüne para yapıştırırdı. Tepsinin üstüne mum dizilir ve istenilen kına konduktan sonrasında köyde bulunan hepimiz çalgı ve çengi eşliğinde gelin başka bir köydeyse oraya, aynı köydense evine kınayı götürüp teslim ederlerdi. Kızın yakın arkadaşları hazırladıkları kınayı ilkin gelinin ellerine, bir süre sonra da kendi ellerine yakarlardı.


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: İstanbul Kına Gecesi Adetleri
İstanbul Kına Gecesi Adetleri
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/istanbul-kna-gecesi-adetleri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/istanbul-kna-gecesi-adetleri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content