IV. Murat Dönemi

Osmanlı İmparatorluğunun başarı göstermiş padişahlarından biri olarak kabul edilen IV. Murat süreci siyasal vakaları ve gelişimleri hakkında...

Osmanlı İmparatorluğunun başarı göstermiş padişahlarından biri olarak kabul edilen IV. Murat süreci siyasal vakaları ve gelişimleri hakkında maddeler halinde bilgiler.



IV. MuratIV. Murat periyodunun siyasal vakaları (1623-1640)



IV. Murat tahta geçtiğinde ülke, ekonomik ve siyasî bunalım içindeydi.Anadolu ve Rumeli’nin büyük bir kısmında isyancılar etkin durumdaydı.



Bu sebeple IV. Murat, hükümdarlığının ilk yıllarında ayaklanmalarla uğraşmak mecburiyetinde bırakıldı.Komşu devletler de ülkenin bu iç problemlerinden yararlanma çabasmdaydılar.



Revan Seferi (1634)



1. Safevilerin, Osmanlı topraklarına saldırılarını önlemek,



2. Anadolu’daki zorbaları ortadan kaldırmak amacıyla düzenlendi ve Revan alındı.



Bağdat Seferi



1. Safevilerin Revan’ı geri alması ve



2. İran cephesindeki negatif gelişmeler



IV. Murat’ın Bağdat Seferi’ne çıkmasında etkili oldu.



IV. Murat sefer süresince, geçmiş olduğu yerlerdeki ceberrüt ve asileri ortadan kaldırdı. Yolsuzluk edenleri cezalandırdı. Bu şekilde, Anadolu’da aşayiş tekrardan sağlandı.



Bağdat kuşatıldı ve alındı (1638).



İran Şahı’nın isteği üstüne sulh yapılmış oldu.



Kasr-ı Şirin Antlaşması (1639)



1. Azerbaycan ve Revan Safevilere bırakıldı.



2. Bağdat Osmanlılarda kaldı.



3. Zagros Dağları sınır kesilerek şimdiki Türk-İran sınırının ana hatları çizildi.



4. İranla yüz elli senelik cenk bitmiş oldu.


Önemi



Bu antlaşmayla çizilen sınır üstünde o günden sonrasında mühim bir farklılık olmadı.



Kırım İsyanı



Osmanlılar içte ve dışta zayıf fikir bu vaziyet Kırım’ı da etkiledi. Kırım’da taht kavgaları ve iç karışıklıklar başladı.



Sonunda Osmanlı hâkimiyetini tanıyan Canbey Giray, hanlığını sürdürdü.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: IV. Murat Dönemi
IV. Murat Dönemi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/IV-Murat.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/iv-murat-donemi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/iv-murat-donemi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content