Jandarma nedir ve jandarmanın tanımı iyi mi yapılır? Vatanımızda Jandarmanın zamanı hakkında bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Yurt için...
Jandarma nedir ve jandarmanın tanımı iyi mi yapılır? Vatanımızda Jandarmanın zamanı hakkında bilgilerin yer almış olduğu yazımız.
Yurt içinde güvenliği sağlamak için kurulmuş bir güvenlik teşkilatıdır. Şehirlerin, kasabaların belediye sınırları haricinde kalan yerlerde güvenliği sağlamakla görevlidir.
Bu teşkilatın en yüksek komuta makamı Jandarma Genel Komutanlığıdır. Başlangıcında general rütbesinde bir komutan bulunur. Genel Komutanlık İç İşleri Bakanlığı’na bağlı olarak, katma bütçeyle yönetim edilir. J. G. K. mensubu olan subay, astsubay ve erler, eğitim ve teçhizat bakımından Genel Kurmay Başkanlığı’nın denetimi altındadır, ordu mensuplarının hak ve görevleri onlara da tanınmıştır.
Jandarma subayları Harp Okulu’nun jandarma sınıfından yetişir. Her ilde valiliğe bağlı bir jandarma alay komutanı, ilçe merkezlerinde de bölük komutanı bulunur; ihtiyaç duyulan başka yerlerde de, daha minik rütbeli komutanların emri altında karakol teşkilâtı vardır.
Jandarma teşkilâtı eskiden «Zaptiye» diye anılırdı. 1826’da Yeniçeri Ocağı kaldırılınca yerine «Asakir-i Muntazama-i Mansure» ve «Asakir-i Muntazama-i Hassa» isminde iki askerî teşkilât kuruldu, bunlar «Serasker» adı altında bir başkomutanın emri altına verildi. 1846’da Seraskerliğe bağlı olarak «Zaptiye Müşirliği» kuruldu ki bu, jandarma teşkilâtının başlangıcı sayılır.
1879’da Zaptiye Müşirliği kaldırılarak «Jandarma Daire-i Merkeziyesi» kuruldu. 1912’de gösterilen kanunla jandarma teşkilâtı mülkî makamlara, 1919’daki kararnameyle de Umum Jandarma Komutanlığı, Dahiliye Nezareti’ne bağlandı, Cumhuriyet’ten sonrasında, teşkilatta yenilikler yapılmış oldu, 1930’da yürürlüğe giren kanunla, teşkilata bugünkü durum verildi.
YORUMLAR