jöle isim Fransızca gelée 1 . Meyve suyunun şekerle kaynatılmasıyla istenilen yoğunlukta elde edilmiş şekerleme. 2 . Et suy...
jöle
isim Fransızca gelée
1 . Meyve suyunun şekerle kaynatılmasıyla istenilen yoğunlukta elde edilmiş şekerleme.
2 . Et suyunun soğuduktan sonrasında gevşek ve esnek bir kıvam almış durumu:
"Tavuk jölesi. Dana jölesi."- .
3 . Saçın muntazam bir halde uzun süre kalmasını elde eden yağlı, parlak ve yapışkan madde.
kaş jölesi
isim Fransızca gelée
2 . Et suyunun soğuduktan sonrasında gevşek ve esnek bir kıvam almış durumu:
"Tavuk jölesi. Dana jölesi."- .
3 . Saçın muntazam bir halde uzun süre kalmasını elde eden yağlı, parlak ve yapışkan madde.
Birleşik Sözler
kaş jölesi
Krem Şantili Jöle Tarifi
Ayva Şekerleme Jöle Tarifi
Kavunlu Jöle Tarifi
JÖLE a. (fr. gelöe).
1. Pektin açısından varlıklı taze meyvelerin (elma, frenküzü- mü, ayva, avcıüzümü, vb.) suyu ya da özsuyuyla hazırlanan ve şekerle pişirilen karışım. (Hazırlanan araç-gereç soğuduktan sonrasında kendiliğinden ya da jelatin katılmasıyla donar.)
2. Kümes ya da av hayvanlarının, kasaplık etin ya da balığın kaynatılmasıyla elde edilmiş suyu arındırarak hazırlanan ve bazı soğuk yiyecekleri kalıplamaya yarayan ürün,
*Eczc. Şeker ile zamklı ya da jelatinli bir maddeden meydana getirilen peltemsi ve yumuşak kıvamlı preparat. (Bazı müshiller hoş bir koku verilmiş jöle şeklinde satılır.)
*Kozmet. Bazı kozmetik ve sıhhat ürünlerinin hazırlanmasında kullanılan çoğu zaman yarı saydam ve gevşek kıvamlı, benzeşik kolloit yapısında preparat. (Jölelerde minimum iki bileşen bulunur: naturel müsilajlar ya da bireşimle elde edilmiş ağlaştırıcı polimerler olan kolloit maddesi ve bir çok vakit su olan dağıtıcı bir sıvı.)
1. Pektin açısından varlıklı taze meyvelerin (elma, frenküzü- mü, ayva, avcıüzümü, vb.) suyu ya da özsuyuyla hazırlanan ve şekerle pişirilen karışım. (Hazırlanan araç-gereç soğuduktan sonrasında kendiliğinden ya da jelatin katılmasıyla donar.)
2. Kümes ya da av hayvanlarının, kasaplık etin ya da balığın kaynatılmasıyla elde edilmiş suyu arındırarak hazırlanan ve bazı soğuk yiyecekleri kalıplamaya yarayan ürün,
*Eczc. Şeker ile zamklı ya da jelatinli bir maddeden meydana getirilen peltemsi ve yumuşak kıvamlı preparat. (Bazı müshiller hoş bir koku verilmiş jöle şeklinde satılır.)
*Kozmet. Bazı kozmetik ve sıhhat ürünlerinin hazırlanmasında kullanılan çoğu zaman yarı saydam ve gevşek kıvamlı, benzeşik kolloit yapısında preparat. (Jölelerde minimum iki bileşen bulunur: naturel müsilajlar ya da bireşimle elde edilmiş ağlaştırıcı polimerler olan kolloit maddesi ve bir çok vakit su olan dağıtıcı bir sıvı.)
Kaynak: Büyük Larousse
YORUMLAR