Kalecik - Ankara

Kalecik - Ankara Bilgiler: -İlçe Nüfusu: 17.007 (2007) -Yüzölçümü: 1340,46 km² -Nüfus Yoğunluğu: 12,69 kişi/km² -Koordinatlar:...

Kalecik - Ankara

Bilgiler:




-İlçe Nüfusu: 17.007 (2007)
-Yüzölçümü: 1340,46 km²
-Nüfus Yoğunluğu: 12,69 kişi/km²
-Koordinatlar: 40°5'50″N, 33°24'30″E

Genel Bilgiler:

-ülke: Türkiye
-Coğrafi Bölge: İç Anadolu
-İl: Ankara
-Posta Kodu: 06870
-Alan Kodu: 0312
-Plaka: 06
-Kaymakam: İrfan Demiröz
-Belediye Başkanı: Nevzat Şahin

Kalecik, İç Anadolu Bölgesi'nde Ankara İline bağlı ilçe olan Kalecik'in doğusunda Sulakyurt, güneyinde Kırıkkale ve Elmadağ, batısında Çubuk, kuzeyinde de Çankırı bulunmaktadır. Ankara'nın kuzeydoğusunda yer alan ilçe, batı ve güneydeki dağlık ve engebeli kesimler ile güney-kuzey doğrultusunda Kızılırmak Vadisinden oluşmaktadır.

İlçenin batısını Karbasan Dağı, güneyini de İdris Dağı engebelendirmektedir. Doğuda Kızılırmak'ın kıyısında ise ova düzlükleri yer alır.

Tarihçe:


-Kalecik ve çevresi, tarihi M. Ö. 4000 yıllarına kadar uzanan, çok eski bir yerleşim bölgesidir.

-M. Ö. 4000 yıllarında Ön Hititlerin bu bölgede yaşadığına dair bazı kalıntılar bulunmuştur.

--Daha sonraları bölge, Büyük İskender'in ve bilahare Doğu Roma İmparatorluğunun hakimiyetine girmiştir.

-1071 Malazgirt Savaşı ile Türklerin Anadolu' ya yerleşmeye başlamalarından sonra 1075 yılında Kalecik Kalesi, Selçuklu Türkleri tarafından zaptedilmiş ve onların hakimiyetine geçmiştir.

-Selçuklu Devletinin yıkılmasından sonra yörede İsfendiyar Oğullarının hüküm sürdüğü anlaşılmaktadır.

-Yıldırım Bayezid zamanında Ankara ile birlikte Kalecik Kalesi de Osmanlılar tarafından zaptedilmiştir. -Timur'un çekilmesinden sonra tekrar İsfendiyar Oğulları yörede yeniden kısa bir hakimiyet kurmuşlar, sonra tekrar Osmanlıların hakimiyetine geçmiştir.

-Kalecik, Osmanlı döneminde uzun yıllar Çankırı sancağına bağlı bir kaza olmuştur.

-Anadolu tarihî coğrafyası üzerinde araştırmaları bulunan W.Ramsay Kalecik'in çevresinde Acıtorızıacum isimli bir kentten söz etmiştir. Ayrıca araştırmalarında W.Ramsay, Kalecik'i Eçelriga olarak tanımlamıştır.

Ayrıca yakın tarihimizde Kurtuluş Savaşında nokta hizmeti vermek, Kuva-yi Milliye güçlerine lojistik destek sağlamak bakımından hizmet etmiştir.

-1925 yılında Mustafa Kemal Atatürk Kastamonu yolculuğu sırasında bölgeyi ziyaret etmiştir.

Kalecik İlçesindeki Tarihi Eserler:


İlçe merkezinde hakim bir tepede bulunan Kalecik Kalesi Romalılardan kalma olup, Osmanlılar zamanında onarım görmüştür. Kalecik Osmanlılar döneminde oldukça gelişmiş bir kasaba olarak bilinmektedir. Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde adı zikredilen yerlerden birisidir. O tarihlerde Ahilik yörede yaygınlık kazanmıştır; tabakçılık, bakırcılık ve kumaş dokumacılığı dönemin gelişmiş el sanatlarındandır.


Hasbey, Hamdi, Saray, Tabakhane camileri ile Kazancı Baba Türbesi ve Kızılırmak üzerindeki Develioğlu Köprüsü belli başlı tarihi eserleridir.

kalecik te doğal kale olmasıda ilk yerleşim nedenlerinden biridir ve bölgenin güneşi tam alması ve geceyle gündüz ısı değişikliğ üzümüne dünyanın en lezzetli aromasını verir kalecik karası gerçek düya birincisidir ancak her attığımız adım lobilere takıldığı gibi kalecik karası lobiden geçememiştir.







  • Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi - Ankara


  • Ankara - Çankaya - Ankara Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi


  • 75. Yıl Ankara Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi - Ankara



Kalecik
MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi





Ankara iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezi olan kasaba. üzerinde kurulduğu yayla, güneybatıdan kuzeydoğuya, batıdan doğuya doğru eğimlidir. Kasaba, Ankara-Çankırı karayolu üzerindedir. Irmak-Zonguldak demiryolu üzerinde istasyonu vardır. Ekonomi; tahıl tarımı, meyvecilik, bağcılık ve şarapçılığa dayanır. İl merkezine uzaklığı 71 km.dir. Yüzölçümü 1.318 km2, ilçe nüfusu 26.556, merkez nüfusu 14.463 (1997).


ankara kalecik resimleri 2

Kalecik'ten bir görüntü.





  • Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi - Ankara


  • Ankara - Çankaya - Ankara Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi


  • 75. Yıl Ankara Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi - Ankara


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kalecik - Ankara
Kalecik - Ankara
http://www.ask-resimleri.com/wp-content/uploads/ankara-kalecik-resimleri-2.jpeg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kalecik-ankara.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kalecik-ankara.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content