Kan kanseri, Lösemi iyi mi bir hastalıktır, türleri nedir? Kan kanseri emareleri ve sebepleri, tedavi sistemleri,metotları hakkında bilgi. ...
Kan kanseri, Lösemi iyi mi bir hastalıktır, türleri nedir? Kan kanseri emareleri ve sebepleri, tedavi sistemleri,metotları hakkında bilgi.
KAN KANSERİ
Kan kanseri ya da lösemi, kanın akyuvarlarını etkileyen bir kanserdir. Nadir görülmekle beraber, çok samimi bir hastalıktır. Tedavi edilmemesi durumunda, çoğu zaman büyük bir hızla kötüleşir.
Bedenin belli başlı bir faaliyetinde başlayarak, oradan yayılan diğer kanser biçimlerinin tersine, kan kanseri, kanı etkileyen bir hastalık olduğundan, bedenin üç aşağı beş yukarı her yanını etkisinde bırakır.
KAN KANSERİ ÇEŞİTLERİ
Kan kanseri, hem alyuvarların, hem akyuvarların yapıldığı yer olan kemik iliğinde ya da lenf sisteminde başlayabilir (lenf sisteminin dolaşımında, “lenfosit” ismi verilen bir akyuvar çeşidi vardır). Kemik iliğinde başlamış olan kan kanserine, “kemik iliği kan kanseri”, lenf sisteminde başlamış olan kan kanserine de “lenf sistemi kan kanseri” ismi verilir. Her iki durumda da, kan kanseri hücreleri birbirlerinin bölgelerine yayılırlar; böylelikle hem kemik iliği, hem de lenf sistemi kan kanserinden etkilenir.
LENF SİSTEMİ
Kemik iliği kan kanseri, çocuklarda yetişkinlerdekinden daha yaygın görülmez; buna karşılık lenf sistemi kan kanseri, çocuklarda daha yaygın görülen bir hastalıktır: 2-4 yaş arasındaki bir milyon çocuktan 50’sinde görülür. Kan kanseri bulunan evlatların % 90′ ında lenf sistemi kan kanseri vardır. Kan kanserinin her iki şekli de ivegen (akut; şu demek oluyor ki süratli gelişen) kanserlerdir; bununla beraber, kemik iliği kanserinin süreğen (kronik, şu demek oluyor ki yavaş gelişen) bir şekli de vardır.
BELİRTİLER
Hastalık, olgunlaşmamış akyuvarların, alyuvarların zararına çoğalmasına niçin olduğundan, kan kanserinin ilk emarelerinden birisi, kansızlıktır. Çoğalan olgunlaşmamış akyuvarlar, kafi sayıda trombositin (kanın pıhtılaşmasını elde eden kan hücrelerinin) oluşumunu da önler; bu da yaraların çok fazla kanamasına ve olağandışı morarmalara, bununla birlikte dişeti ve burun kanamalarına neden olur.
Kan kanseri bununla birlikte, bitkinlik, renk solukluğu ve genel rahatsızlığın yanı sıra, sıhhat durumunda kansızlığa bağlı genel bozulmaya niçin olur. Genellikle çocuğun kolları ve bacakları ağrır; lenf bezleri şişer. Bununla birlikte, normalde enfeksiyonla savaşan akyuvarların yerini, bu gücü taşımayan olgunlaşmamış akyuvarlar aldıkları için, kan kanserli çocuk her türlü enfeksiyona açık duruma gelir. Bu da genellikle diş apseleri, ağızda ve boğazda yaralaşmalar, sinüzit (sinüs iltihabı), hattâ zatürreeyle sonuçlanır.
Bir takım çocuklarda karaciğer, dalak ve göğüs boşluğundaki lenf bezleri öylesine büyürler ki, hekim elle muayene esnasında bu tarz şeyleri algılayabilir. Hastalık ilerledikçe, genellikle bayağı fazla ağrı-sancı duyulur. Hastalık süregense, emareler çok hafifçe olabilir; ama eninde sonunda hızla belirginleşirler.
NEDENLER
Bari bir takım kan kanseri çeşitlerinin, bir virüsle ilgili oldukları düşünülmektedir. Bunun yanı sıra, kan kanserinin, atom ışınımları tesirinde kalmış kimselerde görülmesi olasılığı yüksektir ve nükleer istasyonlar çevresinde yaşayan evlatların bilhassa çekince karşısında oldukları saptanmıştır. Hattâ bu istasyonlarda çalışan adam işçilerin spermalarının, ışınımlardan etkilenmesi sonucu, ilerde doğacak çocuklarında kan kanseri bulunabileceği düşünülmektedir.
Süreğen kemik iliği kan kanseri, bir kromozom anormalliğiyle ilgilidir; ama bu kromozom anormalliğinin mi kan kanseri sonucu ortaya çıkmış olduğu, yoksa kromozom anormalliğinin mi hastalığa yol açmış olduğu hemen hemen aydınlatılmamıştır. Bununla beraber, kan kanserinin kalıtım yöntemiyle aktarılmadığı sanılmaktadır: Aynı ailede ikinci bir kan kanserli çocuk görülmesi olasılığı, üç aşağı beş yukarı 720’de 1 ‘dir.
ANORMAL HÜCRELER
Düzgüsel akyuvarların ömrü bir çok gündür; sonrasında yerlerini yeni hücreler alır. Kan kanseri bulunan bir çocukta, düzgüsel akyuvarlar kadar enfeksiyonlarla savaşma gücü bulunmayan, kemik iliğini tıka basa dolduran ve lenf sistemine, karaciğere, dalağa yayılan çok fazla sayıda olgunlaşmamış akyuvar üretilir. Kemik iliğinde hem akyuvar, hem de alyuvar üreten düzgüsel üretim etkinliği kesilir.
TEŞHİS
Kan kanseri, alınan kan örneğinin mikroskop altında incelenmesiyle teşhis edilir. Kan kanseri hücreleri mikroskop altında derhal tanınır. Kimi zaman teşhis, uyuşturma altında kemiklerden birinin (çoğu zaman de göğüs kemiğinin) ilik boşluğuna sokulan iğneyle alınan ilik örneğinin incelenmesiyle koyulur: Bu araştırma genellikle hastalığın var-lığını, kanda ortaya ayrılmadan ortaya koyar.
TEDAVİ
Kan kanseri, çoğu zaman, enfeksiyona yakalanmayı önleyen çevreden yalıtma servisleri dahil, lüzumlu her türlü düzeneğin bulunmuş olduğu hastanelerde, uzmanlar tarafınca tedavi edilir. Bu da, ailenin kaygı ve sorunlarını artırabilir: Evlatlarının böylesine kaygılandım bir hastalığı bulunduğunu bilmenin yarattığı gerginliğin üzerine, hastaneye gidiş ve gelişleri örgütlemek, diğer evlatların bakımını ayarlamak çok güç olabilir.
Tedavide ilaç tedavisi (kemoterapi), ışın tedavisi ya da kemik iliği aktarımı uygulanabilir.
İLAÇ TEDAVİSİ
İlaç tedavisi iki aşamada uygulanır. Birincisinde, kan kanserli hücrelerden kurtulmak için, tüm akyuvarları öldürmek hedef alınır: Bundan sonrasında, düzgüsel kemik iliği büyümeye başlamış olacak ve tekrardan düzgüsel akyuvar üretecektir.
Bu yoğun birinci tedaviyi, hastalığın yinelenmesini kontrol altında tutmayı gaye alan daha az yoğun ikinci bir ilaç tedavisi aşaması izler ve çocuk, bu aşamada zamanının çoğunu evinde geçirebilir.
YORUMLAR