Şeker hastalığı iyi mi bir hastalıktır? şeker hastalığı ile ilgili olarak genel bilgiler ve şeker hastalığının tehlikeleri ve tedavisi hakkı...
Şeker hastalığı iyi mi bir hastalıktır? şeker hastalığı ile ilgili olarak genel bilgiler ve şeker hastalığının tehlikeleri ve tedavisi hakkında bilgiler.
Vücuttaki karbonhidrat (şeker) metabolizmasının bozulmasından ileri gelen bir hastalıktır. Kanda düzgüsel halde %70-110 mg. olan şeker, şeker hastalığında %500 miligrama, hattâ daha yüksek miktarlara çıkabilir. Bununla beraber, şeker idrara da geçer. İdrarda, hafifçe vakalarda %1 gram, ağır vakalarda %10 gram glikoz bulunmaktadır. Şekeri fazla olduğundan koyulaşan idrarı organizma sulandırmaya çalışır, bu şekilde idrarın miktarı çok yükselir.
Şeker hastalığının sebebi pankreas hormonunun eksikliğidir. Pankreasın etkili maddesi kana salmış olduğu «insülin»dir. Bu hormonun azalması, ya da tüm tüm yok olması kandaki şekerin yükselmesine, şekerin idrara geçmesine neden olur. Şeker hastalığı her yaşta olabilirse de, en fazla 50-60 yaşlar içinde görülür.
Emareleri. — Çok su içmek, sık sık ufak abdeste çıkmak, çok yiyecek yiyecek hastalığın başlıca belirtileridir. Çıkarılan idrar günde 3-4 litreyi geçer. Çok fazla susama hastaya ıstırap verecek derecededir. İştahın artmasına, çok yiyecek yemeye karşın hastalar kilo kaybettikleri benzer biçimde son aşama halsiz, dermansızdırlar. Çünkü kanda şeker çoksa da, dokularda yakılamaz, şekerin idrarla çıkması devamlı enerji yitirilmesine neden olur. Hasta yemekten sonrasında bir uyuşukluk, çok vakit bacaklarında ağrı-sancı hisseder. Derileri kurudur. Saçları acele aklaşır.
Hastalığın Tehlikeli Halleri
Koma. — Kandaki şeker %300 miligramın üzerine çıkınca, hastalıktan dolayı meydana gelmiş pek çok zararı olan maddelerin de etkisiyle, hasta şuurunu kaybeder, komaya girer. İnsülinin keşfinden ilkin şeker hastalarının %50’si bundan dolayı ölürdü. Günümüzde iyi tedavi edilen, sürekli denetim altında bulunan hastaların komaya girmesi enderdir. Komada bulunan hasta insülin şırınga edilerek kurtarılır.
İkinci bir koma şekli de kandaki şekerin çok düşmesiyle olur, bu hal tedavi esnasında fazla insülin yapılanlarda görülür. Ilk başlarda bir huzursuzluk, terleme vardır. Sonrasında sara benzer biçimde kasılmalar olur, en sonunda hasta komaya girer. Tedavi, birinci tipin aksine, hastaya glikoz vermekle yapılır.
Damar Sertliği. — Şeker hastalarında genellikle damar sertleşmesi olur, tansiyon (gerilim) yükselir. Damarların daralmasiyle kalbde anjin ağrıları-sancıları, infarktüs olabilir. Bacaklarda dolaşımın azalması ayak tabanında yaraların çıkmasına sebep olur. Bu yaralar gangrene kadar gidebilir. Göz damarlarındaki değişimler görme bozukluklarına neden olur.
Sinir Sistemi Bozuklukları. — Hareket ve duyu sinirlerinde nevritler görülür. İstem dışındaki vejetatif sistemde de türlü bozukluklar olur.
Ten Bozuklukları. — Şekerli hastalarda sık sık çıbanlar çıkar, kolay kolay geçmez. Deride kaşıntı vardır. Bilhassa hanımlarda dış üretim organında bu kaşıntı dikkati çeker.
Verem. — Şeker hastaları vereme rahatlıkla yakalanırlar. Her iki hastalığın bir arada başlaması çok sık görülür. Hastaların muayenesi yapılırken göğüs röntgeni incelemesi hiç bir zaman unutulmamalıdır.
Şeker Hastalığının Tedavisi
Şeker hastalığında tedavinin gayesi, hastayı genel olarak şekersiz bulunduran bir gıda düzeniyle düzgüsel beslemeye yöneltmektir. Ilkin, ya insülinli, ya da insülinsiz bir gıda düzeni tesbit edilir. Yapılacak mühim gıda kısılması, şekerin, şekerli, nişastalı maddelerin yiyecekler arasından çıkarılmasıdır. Sonrasında hastaya, yiyeceklerinin düzenlenmesi, idrar muayenesi usulleri, gerekirse kendi kendine insülin yapması, gelebilecek tehlikeli durumları iyi mi karşıIlyacağı öğretilir.
YORUMLAR