Kapalıçarşı Ne Demek?

Kapalıçarşı ne demek? Kapalıçarşıların genel özellikleri ile kapalıçarşı hakkında bilgilerin yer aldığı yazımız. Üstü kapalı çarşılara « k...

Kapalıçarşı ne demek? Kapalıçarşıların genel özellikleri ile kapalıçarşı hakkında bilgilerin yer aldığı yazımız.



Kapalıçarşı



Üstü kapalı çarşılara «kapalıçarşı» denir. Bu adla daha çok İstanbul’daki Kapalıçarşı anılır.



«Çarşı» kelimesi, dilimize Farsça «çâr-su» (dört yön) kelimesinden gelmiştir. Her tarafında alışveriş yapılan yerlere denir. Kapalıçarşı, yalnız İstanbul’a mahsus olmayan bir çarşı tipidir. Örneğin Bursa’da, Edirne’de de vardır.



İstanbul’daki Kapalıçarşı Fatih Sultan tarafından yalnız bedesten (değerli eşya, mücevher alınıp satılan) kısmı ile ahşap olarak 1461’de yaptırılmıştı. Sonradan yangınlarla, depremlerle zaman zaman yanıp yıkıldı, yeniden onarıldı. Şair Tevfik Fikret’in «Minareler bile ser-be-zemîn» diyerek minarelerin bile yere baş koyduklarını bildirdiği 1310 (1894) depremlerinde ise, tamamen yıkılan Kapalıçarşı, dört yıl süren bir onarımdan sonra 1898’de, kagir şekliyle yapıldı. 1943’te çıkan bir yangınla çarşının döşemeciler ve yorgancılar kısmı yandı. 1954’teki büyük yangında ise, Kalpakçılar Caddesi başta olmak üzere, büyük kısmı gene yandı, yeniden onarılarak bugünkü şekline getirildi. Bu vesileyle dükkânlara da nispeten modern bir şekil verildi.



Kapalıçarşı, zamanla yapılmış, üstü tamamiyle örtülü büyük bir mahalledir, hatta birkaç mahalledir. Sokaklarının da ayrı ayrı adları vardır. Bu adlar daha çok, o sokaktaki dükkanlarda satılan mallara göre verilmiştir. Püskülcüler, Kavaflar, Zenneciler, Yağlıkçılar gibi.



Kapalıçarşıya sekiz büyük kapıdan girilir. Bu büyük kapılar eskiden arabalara, atlı yolculara zincirlerle kapatılmış bulunurdu. Yalnız Fransa İmparatoru III. Napolyon’un eşi İmparatoriçe Eugenie’nin çarşıyı gezebilmesi için bir defa bu zincirler çıkarılmış, içeri araba girmesine müsaade edilmişti. 30.000 metrekareden fazla yer kaplayan Çarşı’da, 65 sokak, 3.000’den fazla dükkân, 20 han vardır. Cevahir Bedesteni çarşının merkezini teşkil eder.



Eskiden, çarşıdaki dükkânlara «dolap» denirdi. Dükkânlar zeminden epey yüksekçe sofalar şeklinde yapılmış bulunurdu. Buralara merdivenle birkaç basamaktan çıkan esnaf, her tarafı satılık malla dolu olduğundan, ancak kıpırdanacak kadar yer bulurdu ki, bugün, antikacılar çarşısı bu eski halini muhafaza etmektedir.



Kapalıçarşı’nın sokakları «tonoz» şeklinde, yani kırık kubbe biçimi duvar örgüsüyle kapatılmıştır. Sokakları çoğu yerde beton yollarla kaplıdır. Tonozların dükkân aralarına rastlayan kısımlarında pencereler vardır. Eskiden yalnız buralardan ışık alırdı, ayrıca yağ mumları ile de aydınlatılırdı. Şimdi, elektrik tertibatı vardır. Çarşının, her akşam 19’da, kapıları kapatılır.



Bugün, Kapalıçarşının en çok ilgi gören kısımları Cevahirciler, düğünlerde gelin eşyası «kaldırmaya» yani kiralamaya imkan veren Yağlıkçılar, yabancıların ilgisini çeken Antikacılar, Koltukçular (yani mobilyacılar), özellikle hem yerli hem de yabancı tursitlerin otantik ürünler aramak ve bulmak için ilk geldikleri yer Kapalıçarşı olmaktadır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kapalıçarşı Ne Demek?
Kapalıçarşı Ne Demek?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/kapalicarsi.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kapalcars-ne-demek.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kapalcars-ne-demek.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content