Karbüratör Nedir Ne İşe Yarar?

Karbüratör nedir ve iyi mi çalışır? Karbüratör ne işe yarar? Karbüratörün parçaları nedir? Karbüratör ile ilgili olarak genel bilgilerin yer...

Karbüratör nedir ve iyi mi çalışır? Karbüratör ne işe yarar? Karbüratörün parçaları nedir? Karbüratör ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız.



KarbüratörBenzin motorunun bir parçasıdır; akaryakıtla havayı karışmasını sağlayarak patlayıcı bir bileşim meydana getirmeye yarar. Karbüratör başlıca üç iş görür: 1) Motora lüzumlu yakıtı gönderir; 2) Yakıtı buharlaştırır; 3) Uygun bir hava-yakıt karışımı sağlar.



Karbüratörü en kolay şekliyle bir boruya benzetebiliriz. Borunun bir ucundan hava girer, ortada hava ile yakıt karışır. Benzin-hava buharı diğer uçtan motora gider. Motorda yakılmaya uygun bir bileşim sağlanması için yakıtın on beş katı kadar hava ile karışması gerekir.



Karbüratörün başlıca parçaları şunlardır:



Benzin Haznesi. — Benzin pompasının ana benzin deposundan emdiği benzin ilkin buraya gelir. Hazne minik bîr benzin deposu gibidir. Dolunca benzinin üstünde yüzen bir minik şamandıra giriş deliğini tıkar. Motor, benzin sarfetmeye başlayınca buradaki benzinin yüzeyi alçalır; bunun üstüne şamandra da alçalır, supap açılarak depoya benzin girer.



Hava Süzgeci. — Karbüratörün üstünde vardır. Motora gidecek havayı süzmeye yarar, çünkü toz vs. nin girmesi motoru yıpratır.



Jigle. — Karbüratöre giren havayı kollamaya yarar. Jigle kapanınca daha az hava girer, bu şekilde daha güçlü bir karışım sağlanır. Soğuk havalarda jigle kapatılırsa bujiler daha kolay ateşler.



Havanın karbüratördeki yolu, jigleden geçtikten sonrasında, aniden daralır. Bu darlık havanın hızını artırmaya yarar. Hızlanan hava, tam o kesimde hazneden gelen benzinle karışır. Hızı saatte yüzlerce kilometreyi bulan bu müthiş hava akımı karışan benzini zerreciklere tasnif ederek buğu haline getirir.



Gaz Subabı. — Şoförün ayağındaki gaz pedalına bağlı bulunan gaz subapı motora gidecek hava-yakıt karışımının miktarını ayar-lamaya yarar. Sürücü gaz pedalına basınca subap açılır, daha çok karışım silindirlere gider, otomobil hızlanır. Pedal özgür kalınca motora giden karışım minimum haddine inerse de, büsbütün kesilmez. Motor çalışmakta devam eder. Motorun bu en ağır çalışmasına «rölanti» denir. Karbüratördeki hususi ayar yeri vasıtası ile rölanti ayarı yapılır, rölantideki motora gidecek karışım tutarı ayarlanır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Karbüratör Nedir Ne İşe Yarar?
Karbüratör Nedir Ne İşe Yarar?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/karburator.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/karburator-nedir-ne-ise-yarar.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/karburator-nedir-ne-ise-yarar.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content