Katot Nedir?

Katot Elektronların, elektroliz kabı ya da elektron lambası benzer biçimde aygıtlarda doğru akım yüküne girdikleri eksi uç ya da ele...

Katot


Ad: Katot nedir.jpg



Elektronların, elektroliz kabı ya da elektron lambası benzer biçimde aygıtlarda doğru akım yüküne girdikleri eksi uç ya da elektrot; pillerde ve diğeri elektrik enerjisi larında ise elektronların geri döndüğü artı uç ya da elektrottur. Elektrokimyada indirgenme katotta oluşur. Bir gaz boşalmalı lambada, elektronlar katottan uzaklaşma yönünde hareket eder, fakat buna karşılık artı yüklü iyonlar (akım taşıyıcıları) katota doğru yönelir.





Ana Britannica







  • Katot nedir, ne işe yarar?


  • Mühim İcatlar - Katot Tüpü



Katot

, indirgenmenin gerçekleştiği elektrottur. Anot'un antisi olarak tanımlanabilecek, pozitifliği ve negatifliği duruma nazaran değişen iletken uç. Devreden akım geçirmesi için dış etkiye gerek yoksa, katot eksi uç olur. Galvanizli olan kimyasal pil reaksiyonunda ise katot artı yüklü olur.





Katot Nedir?




Negatif yüklü elektrottur. İndirgenmenin gerçekleştiği elektrot da denilebilir. Anot'un antisi olarak tanımlanabilecek, pozitifliği ve negatifliği duruma nazaran değişen iletken uç. Devreden akım geçirmesi için dış etkiye gerek yoksa, katot eksi uç olur. Galvanizli olan kimyasal pil reaksiyonunda ise katot artı yüklü olur.


Katot, bir elektrokimyasal hücrede indirgenmenin meydana geldiği elektrottur. Bir elektrolizde Hidrojenin de açığa çıkmasını önlemek için kullanılır.


Eksi uç yada Negatif yüklü elektrot anlamını taşır. Devreden akım geçirmesi için dış etkiye gerek yoksa, katot eksi uç olur. Galvanizli olan kimyasal pil reaksiyonunda ise katot artı yüklü oluyor.


Katot Daha çok Sıvı ve Gazlar üstünden akım akıtılan düzenlerde negatif elektrot. Elektron tüplerinde ya da lambalarda ısıtılarak elektron neşreden (yürüyerek) eleman ve elektroliz düzenlerinde bataryanın negatif kutbunun bağlandığı elektrot, katot adını alır. Elektronlar bu elektrot yardımıyla sisteme girer. Elektron tüplerinde ve gazlı boşalım lambalarında kullanılan katotlar soğuk ve Sıcak (termoiyonik) olmak suretiyle iki bölümde incelenebilir. Soğuk katotlar herhangi bir ısı tesiri olmadan ...


Elektron tüplerinde ve gazlı boşalım lambalarında kullanılan katotlar soğuk ve sıcak (termoiyonik) olmak suretiyle iki bölümde incelenebilir. Soğuk katotlar herhangi bir ısı tesiri olmadan elektron neşrederler. Elektrik gerilimi ile hızlandırılan elektronlar katota çarpar ve elektron neşrine sebep olurlar. Bu tür elektron neşrine sekonder (ikincil) emisyon denir.


Isıtılarak elektron yürüyerek katotlara sıcak katot adı verilir. katotun kendisine gerilim uygulayarak ısıtılırsa buna direkt ısıtılan katot denir. Ayrı bir flamana gerilim uygulayarak ısıtılan katotlara da indirekt ısıtılan katot adı verilir.


Katot

Bir pil, akümülatör, voltametre, boşalım tüpü, katı hâl doğrultucusu ya da elektron tüpünün negatif elektrodu, eksi uç. Katot, elektronların sisteme girmiş olduğu elektrottur.



MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi


Katot kelimesinin ingilizcesi




n. cathode, negative pole
Köken: Fransızca







  • Katot nedir, ne işe yarar?


  • Mühim İcatlar - Katot Tüpü


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Katot Nedir?
Katot Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/57390d1478694146-katot-nedir-katot-nedir.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/katot-nedir_28.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/katot-nedir_28.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content