Nazar Boncuğu Nedir?

Nazar boncuğu Gösterim: 826 Boyut: 32.3 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/> nazarlık olarak ta bilir, nazar ...

Nazar boncuğu


Ad: nazar.jpgGösterim: 826
Boyut: 32.3 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>



nazarlık olarak ta bilir, nazar değmesini önleyen bir simge olarak kullanılan göz resmi, göz biçiminde boncuk ya da bu amaçla hazırlanmış her türlü tılsımlı nesne. En yaygın olarak İÖ 6. yüzyıldan başlayarak siyah figür tekniğiyle yapılmış, kyliks (göz kupaları) isminde olan Eski Yunan içki kâselerinin üstünde yer alır. Bu kâselerin üstünde yer edinen abartılı büyüklükteki gözlerin, tehlikeli ruhların şarapla beraber ağızdan içeri girmesini engellediklerine inanılıyordu.





Nazar inancının çok yaygın olduğu Türkiye'de nazarlık olarak çoğu zaman “göz boncuğu†da denen mavi bir boncuk kullanılır. Daha gelişmiş nazarlıklar, altından ya da gümüşten yapılmış “maşallah†yazılı olanlardır. Bunlar tek başına kullanılabileceği benzer biçimde mavi boncukla beraber de kullanılabilir. Türkiye'de kullanılan başlıca nazarlık çeşitleri şunlardır:

  • Omza takılan nazarlıklar: Boncuktan işlenmiş kertenkele, çörekotu, hurma çekirdeği, göz boncuğu, yedi delikli boncuk, kurt boncuğu, şap, darı tanesi, delikli para, şeytan minaresi, kurban gözü.

  • Boyna asılan nazarlıklar: Sarı kehribar, sanlık taşı, dardağan ağacı, ufak mavi boncuk.

  • Eve takılan nazarlıklar: kartal iskeleti, okunmuş yumurta, süpürge çöpü, üzerlik otu tohumundan süslü bir halde örülmüş duvar nazarlığı, geyik boynuzu, at ve eşek nah, at kafası, kendiliğinden delikli taş.

  • Beşiğe takılan nazarlıklar: Salyangoz, balık, kertenkele, kendiliğinden delikli taş, kurt aşığı, kaplumbağa yavrusu.
Pehlivanlann ve yiğitlerin pazularma bağlanarak onları nazardan sakınan pazubendler ve kazayağı nazarlıklar vücudun çeşitli yerlerine asılırlar. Nazardan korunmak için ek olarak kırk bir tane çörek otuna nazar duası okunması mümkün ve kişinin bir yerine bağlanır.

: Ana Britannica
BAKINIZ







  • Nazar Nedir? Nazar Hakkında


  • Nazar iyi mi kıymet?


  • Dualar - Nazar (Göz Değmesi) Duası




Nazar Boncuğu
Mavi camdan meydana getirilen nazar boncuğu tüm Türkiye'de bilinmektedir. Nazar Arapça da göz anlamına gelmektedir. Türkçe'de de aynı anlamı ile kullanılmaktadır. Burada nazar boncuğunun fena gözlere karşı koruduğu ve onun takılması durumda bu gözlerden koruyacağı inancı hakimdir.





Fena bakışla ilgili batıl inanç
Fena gözlere karşı bire bir olduğu kabul edilen bu mavi camdan meydana getirilen bocuk dünya da bir çok ülke tarafınca bilinmektedir. Bu boncuk Hititler zamanında yada Mısır krallığı zamanında fena gözlere karşı kullanılmıştır. Mısır krallarından Tutankamon Kahire?nin İngiliz müzesinde sergiye açılmış bulunmaktadır. Bu yapı üstünde birçok nazara karşı koruduğuna inanılan taş koyulmuştur. Fakat bu taşlar o yıllarda görevlerini yerine getirememiştir.


NAZARLIK

Nazar Boncuğu olarak ta bilinir. Büyücülük ve astroloji kurallarına uygun olarak hazırlanan ve kişilerin, koruyucu ve uğur getirici olduğuna inaparak çoğu zaman üstlerinde taşıdıkları nesne.


—ANSİKL. Anadolu'da nazarlık olarak çok değişik nesneler kullanılır. Bunların en yaygını, mavi boncuk ve altın maşallahtır. Mavi boncuğun üstünde kimi vakit göz biçimli bir motif de bulunur. En yaygın nazarlık türlerinden biri de "Fatma ana eli†ya da "Meryem ana eli†isminde olan, beş parmağı açık el biçimli metal nazarlıktır. Beş parmağı açılmış el resminin nazara karşı etkili bir koruyucu olduğu, Anadolu'da olmasıyla birlikte dünya folklorunda da yaygın bir inanıştır. Anadolu'nun bazı yörelerinde evin duvarları üstünde görülen aşı boyasıyla yapılmış el resmi, bu inanıştan lanmaktadır. Aynı tür resimlere Tarihöncesi'nden kalma yapı kalıntılarında da rastlanmaktadır. Bu el motifi, fenalık gelmesi ihtimaller içinde şahıs ile nazara uğrayacak şahıs içinde bir engel oluşturmanın ya da fenalık gelebilecek kişiye karşı bir tür tehdidin anlatımı olarak yorumlanmaktadır.

Nazarlık hayvanlara da takılır.


Hayvanlara takılan nazarlık, çoğu zaman nazar boncuğundan bir kolye ya da atın gemine iliştirilen bir göz boncuğu biçimindedir. Nazara gelmesinden korkulan bitkilere, bilhassa meyve ağaçlarına ve tarlanın uygun yerlerine, nazarlık olarak kurumuş hayvan kafatası asılır. Saksı çiçeklerini nazardan korumak için saksıya dikilen bir çubuğun üstüne yumurta kabuğu geçirme yaygın uygulamalardandır. Yapılara da nazarlık olarak çocuk pabucu, at nalı, kuru çalı, sarmısak, mavi boncuk vb. asılır. Bazı evlerin saçak altına yerleştirilen "Maşallahâ€, "Yahafız" levhaları da bir tür nazarlık niteliğindedir.


Başta nazar boncuğu ve altın maşallah olmak suretiyle, nal, akik, gümüş bir sapa geçirilmiş kurt dişi, kaplumbağa kabuğu, yedi gözlü boncuk, çeşitli deniz kabukları, çakıllı mercan, bir kese içine konmuş çörek otu, hurma çekirdeği ve hurma çekirdeğinden yapılmış ufak nalınlar, üzerlik tohumu, sarmısak, çitlembik ağacı kabuğu vb. Anadolu'da bugün de kullanılan nazarlık türleridir. Kimi vakit bunlardan birkaçı bir arada göç eder.



Kaynak: Büyük Larousse


Nazar boncuğu

İnsanı fena gözlerden koruduğuna inanılan mavi renk ağırlıklı olmak suretiyle renkli boncuk.


Nazar boncuğu inancı İslamiyet öncesi Türk geleneklerinden kalmadır.

Genel anlamda nazar boncukları göz şeklinde olur. Göze bununla beraber boncuk da denmektedir. Bu bağlamda bakıldığında kişinin dünyaya oluşturulan penceresi gözdür ve göz her türlü, iyi ve fena, düşüncelerin ilk çıkış noktası olarak kabul edilir. Bu yüzden bakışlardan, fena gözlerden korunmak amacıyla emici özelliği olduğuna inanılan mavi renkli taşlar eskiden beri kullanıla gelmiştir. Ve son halni günümüzdeki çeşit çeşit nazar boncukları olarak almıştır. Şu an, gerek inanç gerek anane, gerekse de süs eşyası olarak bir çok şahıs nazar boncuğunu günlük yaşantısında çok sık kullandığı yerlerde bulundurmaktadır.









Nazar değmesi inancı gözlerle ve bakmakla ilişkilendirilmiş tarih süresince. Kökeni Sümerler'e, Babiller'e ve Eski Mısır'a uzanan nazar değmesi inanışına nazaran, insanoğlunun taşımış olduğu negatif düşünceler, fikrin dışarıya açılmış biçimi olan gözlerden dışarı çıkar. Bu da, bakışlarla olur. Buna, vurucu güç adı verilir. Vurucu gücü önlemek ve ondan korunmanın yolu ise, “göze gözle karşı gelmek†olmuş.Biz Türklerde de nazar inancı oldukça yaygındır. Bizdeki nazar inancının başlangıcı Orta Asya'ya Şamanizm dönemine uzanır. Geçmişte fena bakışın, negatif enerjinin insanlara yıkım getireceği düşünülmüş ve halen günümüzde de nazara inanan insanoğlu mevcuttur. Türkler, fena bakışın önüne geçmek için bir çok nesne kullanmışlardır. At nalı, yumurta kabuğu, sarımsak, kuru diken, bez bebek, akik taşı, çocuk ayakkabısı, kaplumbağa kabuğu, kurt dişi, mercan, çörekotu, deniz kabukları, çakıl taşı, hurma çekirdeği ve son olarak irili ufaklı mavi nazar boncukları.ülkemizdeki nazar değmesine karşı en sık kullanılan nesne nazar boncuğudur.





  • Nazar Nedir? Nazar Hakkında


  • Nazar iyi mi kıymet?


  • Dualar - Nazar (Göz Değmesi) Duası


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Nazar Boncuğu Nedir?
Nazar Boncuğu Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/59073d1480554982-nazar-boncugu-nedir-nazar.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/nazar-boncugu-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/nazar-boncugu-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content