Kavimler Göçü Nedir

M.Ö. III. yüzyıl ile IV. yüzyıl içinde Avrupa'yı salgın eden, Akdeniz hayatına yabancı kavimlerin akımı. Milad'ın ilk yüzyıllarında,...

M.Ö. III. yüzyıl ile IV. yüzyıl içinde Avrupa'yı salgın eden, Akdeniz hayatına yabancı kavimlerin akımı. Milad'ın ilk yüzyıllarında, Roma imparatorluğu döneminde, Ren nehri ve Tuna nehri ötesinde Cermen (Germen) şu demek oluyor ki, Burgondlar, Franklar, Alamanlar, Vizigotlar, Ostrogotlar yaşıyordu. Cermen kavmi'nin çok iyi savaşçı olmalarından dolayı kimse savaşmayı göze alamazdı. Kabileler halinde toplanmışlardı ve kaynakları yetersiz, yoksul topraklardan geçimlerini sağlamağa uğraşıyorlardı. Açlığın dürtüsüyle, yeni yeni otlaklar aramağa çıktılar ve II. yüzyıldan itibaren, zenginlikleri karşı konulmaz şekilde onları çeken Roma İmparatorluğu topraklarına zorla girmeğe başladılar.

Kavimler Göçü ve Sebepleri
Gerek Çin ve Avarların baskısı, gerekse iklim şartlarının kötüye gitmesi yüzünden, Garp Hunları 374 senesinde, başlarındaki Balamir’in sevk ve idaresinde Avrupa içlerine ilerlediler (Balamir, Mete’nin 15. ve ÇiÇi Yabgu’nun 9. kuşaktan torunudur).

Bu sırada Kuban ve Terek nehirleri içinde yaşamakta olan Alanlar, Hunlara karşı koymak istedilerse de yenilerek bozguna uğradılar. Hunlar, onları takip ederken, Don (Ten) ve Dinyester (Turla) nehirleri içinde yaşamakta olan Ostrogotlan da yenik ettiler. Ostrogotlann bir bölümü Hun egemenliğini kabul etti. Bir bölümü daha da batıya giderek Vizigot ülkesine girdi.

Ostrogotları takip eden Hunlar, karşılarına çıkan Vizigotları da yenerek dağıttılar. İşte bu “Hun” baskısına dayanamayan Alanlar, Ostrogotlar, Vizigotlar batıya doğru göç ettiler. Bu tür durumlar önlerine çıkan başka Cermen kavimlerini yerlerinden ettiler. 375 senesinde başlamış olan ve Hunlann başka kavimleri batıya doğru iterek sebep oldukları bu harekete Kavimler Göçü denir.

Orta Asya'daki Çin Devleti'nin egemenliğinden kurtulmak için 350 yıllarında batıya hareket eden Hun grubu, Volga-Don nehirleri içinde yaşayan Hunların daha batıya göçmelerine niçin oldu. O tarihlerde Karadeniz'in kuzeyindeki düzlüklerde Cermen kavimlerinden olan Gotlar yaşamaktaydı. 375 senesinde Hunlar, Gotlar'ın yaşadıkları bu mıntıkaya girdi.

Hunlar'ın bu bölümde yerleşmesiyle daha çok buralarda yaşayamayan çoğunluğu Cermen olan Vizigotlar, Ostrogotlar, Gepitler ve Vandallar batıya doğru göç etmeye başladılar. Romalıların barbar olarak adlandırdığı bu kavimler önlerine çıkan başka kavimleri yurtlarından atarak İspanya'ya hatta Şimal Afrika'ya kadar ilerlediler. Senelerce devam eden bu döneme Kavimler Göçü (Alm. Völkerwanderung), Göç Süreci (İng. Migration Period) ya da Barbar İstilaları ( Fransızca; Invasions barbares; İspanyolca; Invasiones bárbaras; İtalyanca; Invasioni barbariche) denir. Kavimler Göçü, günümüz Avrupa devletlerinin temellerini atan çok mühim bir vakadır.

Sınırlarda ve İmparatorlukta
Miladın ilk yüzyıllarında Avrupa'ya korku salan ve kendilerine batılılarca barbarlar da denen (Yunanca; yabancı Yunanlı olmayan anlamına, barbaros sözcüğünden) bu kavimlerin yıkıcı akınlarını önlemek için, Roma imparatorları sınırları tahkim ettiler. IV. yüzyıl.a kadar, Germenleri püskürtmeyi başardılar ve aralarından birçoğunu esir aldılar. Bu tutsakları, ya ekilmemiş topraklarda köle olarak ya da orduyu güçlendirmek için asker olarak kullandılar. Böylelikle, bu yağmacıların bazıları köylü oldu; bazıları da, garp orduları başkomutanlığına kadar yükselen Vandal Stilicho (360-408) şeklinde. Roma subaylığı rütbesine çıktılar.

Büyük İstilalar
IV. yüzyıl sonlarında, Ren ve Tuna nehirleri süresince, büyük bir barbar baskısı kendini göstermeğe başladı. Bu baskı, kralları Atilla'nın yönetiminde, Asya'dan gelen Hunların etkisiyle oluşmuştu. Hunlardan kaçıp kurtulmak için Vizigotlar 376 senesinde Tuna Nehri'ni aştılar. «Got zehiri» bundan sonra, imparatorluğa girmiş oluyordu: 200,000 savaşçı, Roma eyaletlerini yağma etti ve 410 senesinde Roma'yı ele geçirdi.

Bu tarihten kısa bir süre ilkin, türlü kavimler, 406 yıllarından itibaren, Ren Nehri'ni aşmış, Galya'ya girmiş, sonrasında İspanya ve Şimal Afrika'ya geçmişlerdi. Bir yüzyıl sonrasında. Garp Roma İmparatorluğu ortadan kalktı, toprakları istilacıların eline geçti. Barbar krallar bundan sonra duruma egemen olmuşlardı. 496 senesinde Hıristiyanlığı benimseyen Clovis, Frank monarşisini kurarak Galya'da yargı sürdü. Barbarlar yeni bir dünya düzenlediler ve bu şekilde Ortaçağ başladı.

Kavimler Göçü'nün neticeleri
Avrupa'nın şimdiki siyasal ve toplumsal yapısı ortaya çıkmıştır.
Kavimlerin birleşmesi ile yeni milletler ortaya çıkmıştır.
Roma İmparatorluğu ikiye ayrılmıştır.
Göçlere dayanamayan Garp Roma İmparatorluğu 476'da yıkılmıştır.
Avrupa'da derebeylik (feodalite) rejimi ortaya çıkmıştır.
İlk çağ sonlanmış, Orta Çağ adım atmıştır.
Avrupa Hun Devleti kurulmuştur.
Avrupa'da günümüzde yaşayan milletler oluşmuştur.
Avrupa'da kurulan Türk imparatorlukları ve devletleri yardımıyla Avrupa nüfusu çoğalmış ve Türk kültürüde bununla birlikte bölümde başka kültürlerle birleşerek yayılmıştır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kavimler Göçü Nedir
Kavimler Göçü Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kavimler-gocu-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kavimler-gocu-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content