Keş TDK, Türk Dil Kurumu -1- isim, halk ağzında Farsça keşk 1 . Yağı alınmış sütten veya yoğurttan yapılan peynir. 2 . Kış içi...
Keş
TDK, Türk Dil Kurumu
-1-
isim, halk ağzında Farsça keşk
1 . Yağı alınmış sütten veya yoğurttan yapılan peynir.
2 . Kış için kurutulan yağsız, tuzsuz yoğurt.
-2-
sıfat Farsça keş
Ayyaş, esrarkeş.
-3-
sıfat, argo Ermenice
Aptal.
TDK, Türk Dil Kurumu
-1-
isim, halk ağzında Farsça keşk
1 . Yağı alınmış sütten veya yoğurttan yapılan peynir.
2 . Kış için kurutulan yağsız, tuzsuz yoğurt.
-2-
sıfat Farsça keş
Ayyaş, esrarkeş.
-3-
sıfat, argo Ermenice
Aptal.
Ozellikle Bati Karadeniz bolgesinde, yagi alinmis sutten ya da suzme yogurttan yapilan bir cesit peynire de kes denir... Elde sekil verildikten sonra kurumasi icin gunese birakilir. Tamamen sertlesinceye degin kalir orda.
Keş, süzme yoğurttan yapılan sert bir çökelektir.
Yoğurt, tülbent bezi içinde iyice süzülür. Daha sonra bir ağırlık altında (taş) suyun atılımı tamamanır. Daha sonra elle şekil verilir.
Bolu ve civarındaki şekli "sabun kalıbı" formatındadır. Yine bu yörede "katık keşi" adı verilen başka bir çeşidi de vardır. Şekli topaç şeklidir.
Keş, yüksek oranda protein ve kalsiyum, uzun ömürlü olması için de yoğun tuz içerir. Anadolu'nun birçok yerinde de kullanılmaktadır. Bazı yörelerde "kurut" adı da verilmektedir.
Bolu ve çevresinde keş önce rendelenir; ufalanmış cevizle karıştırılıp ev yapımı makarna (erişte vb.) içine kat kat serpilir. Makarnanın üstüne aynı karışım tereyağıyla hafifçe kızartılarak serpilir.
YORUMLAR