Kocaeli (İzmit)

Kocaeli ili ismini, 1320 senesinde İzmit ve havalisini fetheden Akça Kocadan alır. Coğrafi Konumu Kocaeli, Marmara Bölgesi'nin Ç...

Kocaeli ili ismini, 1320 senesinde İzmit ve havalisini fetheden Akça Kocadan alır.

Coğrafi Konumu




Kocaeli, Marmara Bölgesi'nin Çatalca-Kocaeli Kısımı'nde, 29°22'-30°21' şark boylamı, 40 D 31 '- 41*13' şimal enlemi içinde yer alır. Şark ve güneydoğuda Sakarya, güneyde Bursa illeri, avrupada Yalova ili, İzmit Körfezi, Marmara Denizi ve İstanbul ili, kuzeyde de Karadeniz'le çevrilidir. İl merkezi İzmit'in doğusundan geçen 30° şark boylamı Türkiye saati için esas kabul edilir. Kocaeli ilinin yüzölçümü 3.505 km 2 'dir. Asya ile Avrupa'yı birleştiren mühim bir yol kavşağında bulunmakta­dır. Tabii bir liman olan İzmit Körfezi işlek bir denizyoludur. İlin kuzeybatı yüzündeki İstanbul il sınırı, Gebze ile İstanbul içinde akan Kemiklidere' nin doğusundan geçer. Güneybatıda İstanbul-Kocaeli sınırı İzmit Körfezi'nin karşı kıyısında Yalova topraklarıyla son bulur. Bursa sınırını Sa­manlı Dağları'nın tepelerinden geçen hat oluşturur. Güney­doğuda bu sınır Maşukiye' nin derhal tarafındaki Sapanca Gölü kıyısında Sakarya iline dayanır.

Dağlar

Sakarya Irmağı'nın garp yakasından başlayarak Pamukova ve İznik Gölü'nün kuzeyinde Bozburun' a kadar uza­nan Samanlı Dağları İzmit, Sapanca ve Adapazarı çöküntü alanına egemen bir konumdadır. Samanlı Dağları'nın en yüksek noktası 1.601 m' ye erişen Keltepe'dir (Kartepe). İldeki başka mühim dağlar Dikmen Dağı (1.387 m), Naldöken Dağı (1.125 m), Naz Dağı (917 m) ve Çene Dağı'dır (646 m).|

Ovalar ve Platolar

Başlıca ovalar İzmit kenti ile Sapanca Gölü içinde uzanan düzlükler ile Dilovası'dır. Bir peplen olan Kocaeli Yarımadası'nın il sınırları içinde kalan kısımı dalgalı düzlükler­den oluşur.

Akarsular

İl topraklarından lanan suların bir kısımı Ka­radeniz'e, bir kısımı de Marmara Denizi'ne ulaşır. Kocaeli Yarımadasında uzanan dağların sırtı İzmit Körfezi ve Mar­mara'ya daha yakın olduğundan Karadeniz'e dökülen akar­sular daha uzundur. Gebze'nin Tepecik köyü yakınlarından doğan 71 km uzunluğundaki Riva (Çayağzı) Deresi İstanbul Boğazı giri­şinin doğusunda Karadeniz'e dökülür. Ağva Deresi de denen Göksu Deresi Karayakuplu köyü yakınlarından çıkar ve Ağva'da Karadeniz'e ulaşır. Gene Karadeniz'e dökülen Yulaflı Deresi'nin uzunluğu 43 km'dir. üstünde İstanbul kentine su elde eden Darlık Barajı bulunan Darlık Deresi de il toprak larından doğar. Denizli köyünden doğup Karadeniz'e dö­külen Kocadere'nin uzunluğu 50 km'dir. İ! topraklarından doğup, il sınırları içinde Karadeniz'e dökülen başlıca akarsu Kandıra ilçesindeki Sansu'dur. Sakarya Nehri'ne Karadeniz'e dökülmeden ilkin katılan son akarsu olan Kaynarca Deresi de Kandıra kazasından doğar. Samanlı Dağları'ndan doğan Kirazdere İzmit kentinde körfeze dökülür. Bu dere üstündeki Kirazdere Barajı'nın yapımı 1997'de tamamlanmıştır. Gebze ilçesindeki Dilovası Deresi'nin uzunluğu 12 km'dir. Pelitli kö­yünün güneyinden ve Tavşanlı köyünün kuzeyinden geçerek İzmit Körfezi'ne dökülür.

Göller

Garp bölümündeki 7 km'si Kocaeli sınırları içinde kalan Sapanca Gölü'nün yüzölçümü 47 km2dir. İzmit kentine su elde eden Kirazdere Barajı'nın ardında yer edinen suni göl ise 1,74 km2lik bir alanı kaplar. Bir başka suni göl de İzmit Büyükşehir Belediyesi tarafınca kentin su ihtiyacını karşıla­mak için yaptırılan barajın ardında su toplanması sonucu oluşan Yuvacık Baraj Gölü'dür.

İklim

Körfez kıyılarıyla Karadeniz kıyısında ılıman, dağlık kesimlerde daha sert bir iklim yargı sürer. Kocaeli ikliminin, Akdeniz iklimi ile Karadeniz iklimi içinde bir geçiş oluştur­duğu söylenebilir. İl merkezinde yazlar sıcak ve az yağışlı, kışlar yağışlı, bazen karlı ve soğuk geçer. Kocaeli'nin Karadeniz'e bakan kıyıları ile İzmit Körfezi'ne bakan kıyılarının iklimi içinde bir takım farklılıklar göze çarpar. Yazın körfez kıyılarında kimi zaman bunaltıcı sıcaklar yaşanırken Karadeniz kıyıları daha serindir- İl merkezinde ölçülen en yüksek hava sıcaklığı 41,6°C (11 Ağustos 1970), en az hava sıcaklığı -8,7°C (4 Şubat 1960), senelik averaj ısı ise 14,8°C'dir. Karadeniz kıyısında senelik averaj yağış miktarı 1.000 mm'yi aşar. Bu miktarı güneye doğru gidildikçe azalır, İzmit'te 800 mm'nin de altına düşer (784,6 mm). Samanlı Dağlan'nın kör­feze bakan yamaçlarında iklim Karadeniz kıyılarına benzer. Yağış miktarı da bu kesimde farklıdır. Rüzgârlar kışın şimal ve kuzeydoğudan, yazları ise kuzeydoğudan yaratı.

Nebat Örtüsü

Kocaeli'nde nebat örtüsü, genel anlamda Marmara Bölgesi hususi durumunu taşımakla beraber, kıyısıyla dağlık alanlar içinde mühim farklılıklar görülür. Bununla birlikte kuzeyden güneye doğru gidildikçe Karadeniz kıyısına özgü nebat topluluklarının yerini Akdeniz bitkileri almaya başlar. Samanlı Dağları ile Karadeniz kıyısı ardındaki alanlar sık ve nemcil ormanlarla kaplıdır. Bu ormanlar daha çok kayından oluşur; bir takım kesimlerde kayına gürgen, kestane ve meşe de karışır. Samanlı Dağlan'nın yüksek kesimleri iğneyapraklılarla örtülüdür. İzmit Körfezi'nin şimal ve doğu­sunda Akdeniz iklimine özgü makilere rastlanır. Eskiden kör­fezin şimal kıyılarında yaygın olan zeytinlikler şehir ve endüstri alanı elde edilmesi amacıyla yok edilmiş durumdadır. Tahrip edilen ormanlık alanlar step bitkileri ve yalancı makilerle kaplıdır.






  • Kocaeli - İzmit - Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi


  • Kocaeli İzmit'te Cumhuriyet Parkı nerededir?


  • Stadlar - İzmit İsmetpaşa Stadı



YERLEŞİM:

Kocaeli, İzmit Körfezi'nin iki yanında kuzeyde Karadeniz kıyısından, güneyde Samanlı dağlarının doruklarına kadar uzanır. Avrupada İstanbul, doğuda Sakarya ili ile sınrlı olan il, körfezi ile Marmara'ya, Kandıra ile Karadeniz'e açılır.




3698 km2 yüzölçümü olan Kocaeli, Marmara Bölgesi'nin yüzölçümü olarak en ufak illerinden birisi olmasına karşın, nüfusu birbuçuk milyon şahıs olup, %4.3 senelik artış hızına ile, ülkenin nüfus artışı en yüksek olan ikinci ilidir.

Kocaeli iline bağlı olan ilçeler, Gebze, Körfez, Gölcük, Karamürsel, ve Kandıra'dır.
TARİHÇE:

Marmara Bölgesi'nin Şimal şark kesiminde yer edinen Kocaeli, zamanı gelişimi M.Ö.ki yıllara dayanan ve izleri halen günümüze kadar gelen türlü medeniyetlerin yaşandığı bir bölgedir.

İlk çağlarda, Bithynia ismi verilen bölümde kurulan metropoller, sırasıyla, Olibya, Astakoz, Nicomedia, İznikmid, İzmid ve Kocaeli adlarını almıştır.

Asya ve Avrupa tabii geçiş yolları üstünde mühim bir kültür, tecim ve jeopolitik köprü işlevi gören şehir, M. Ö. şimdiki İzmit'in cenup doğusuna, Başiskele çevresine yerleşen Megaralı göçmenler tarafınca M.Ö. 712 senesinde kurulmuş ve Astakoz ismini almıştır. Şehir, M.Ö. 300 yılına kadar yöreye egemen olmuş, M.Ö. 500-435 yılları içinde bağımsız bir şehir olarak yaşamış ve kendi adına sikke bastırmıştır. M.Ö. 262 senesinde Astakoz halkı, şimdiki İzmit'in bulunmuş olduğu alanda kurulan mıntıkaya yerleşmiş ve şehir Bithynia kralı olan Nikomedes bu nedenle Nikomedya ismini almıştır. Nikomedya 1331 senesinde Osmanlı egemenliğine geçtikten sonrasında, ilkin İznikmid, bir süre sonra İzmid (İzmit) ismini almıştır.

İzmit ilk olarak 11. yy ‘ın sonlarında Selçuklular zamanında Türk egemenliğine alındı. (1078) Bir süre sonra Haçlı Seferleri sonunda kısa bir süre Haçlı Ordusu komutanı Aleksios Komnenos tarafınca işgal edildi. Türk egemenliğine kati olarak geçişi, Orhan Bey döneminde oldu. 1331 senesinde Uçbeyi akçakoca tarafınca Osmanlı topraklarına katıldı. İl, Kocaeli ismini ise, bu yöreyi Osmanlı Devleti'ne katan, Osman Bey ve oğlu Orhan Bey'in uç beylerinden olan Akça Koca'dan almıştır.

Bu tarihten sonrasında kente, ilkin İznikmid, bir süre sonra İzmid (İzmit) ismi verildi. Şehir en parlak dönemine Kanuni Süleyman zamanında ulaştı. 19.yy İstanbul-İzmit içinde işleyen ve 1873 senesinde Haydarpaşa-Ankara demiryolunun kente ulaşmasından sonrasında İzmit'in ticari ve toplumsal yaşamı canlanmaya başladı.

I. Dünya Savaşı'nın getirmiş olduğu yıkımlar sonucu önemini bir süre yitiren ve İngilizler ile Yunanlılar tarafınca işgal edilen İzmit, 27 Haziran 1920 de Türk Orduları tarafınca işgalden kurtarıldı. Cumhuriyet Periyodunun başlarında İzmirt Kocaeli ilinin merkezi oldu ve 1950' li yıllardan sonrasında hızla gelişerek büyük bir endüstri ve tecim merkezi haline geldi.





Kartepe (Kocaeli)
İzmit Maşukiye'ye 2.5 saat devam eden minibüs yolculuğuyla ulaşırız. Kartepe Kuzuyaylaya doğru aracımızın çıkabildiği son olarak noktaya kadar çıkıyoruz. Burda araçtan ayrılıp Kuzuyaylaya yürüyüş yaparız. Kuzuyaylada öğle yemeği molasından sonrasında Altıoluk Yaylasına yürüyüş yapıyoruz. Yayladan sonrasında yeniden yürüyüşümüz başlıyor ve uzunca bir yürüyüşle aracımıza geri dönüyoruz. Maşukiye'ye geri dönerek vadi içinde az bir mola veriyoruz. Burda isteyenler alabalık çiftliklerinde balık yeme fırsatı bulabilirler.
Not: Hava şartlarına gore programda farklılık yapılabilir.


Serindere Kanyonu (Kocaeli)
Serindere'ye ilkin İzmit'ten Yalova'ya giden yoldan Kullar nahiyesine giderek, ordan da Serindere nahiyesine giderek ulaşıyoruz. Serindere, Kirazlıdere'yi oluşturan iki dereden birisi. Serindere uzun ve dik bir kanyonun içinden aktığından mecburen dere içi yürüyüş yapmak zorundayız. Dere oldukça ıslak taşlarla kaplı ve suyu soğuktur. Dere içinden 1.5 saat yürüdükten sonrasında geri dönüyoruz. Yiyecek yedikten sonrasında Kirazlıdere'yi oluşturan ikinci dere olan Sıcakdere'de kısa bir yürüyüş yaptıktan sonrasında İstanbul'a hareket ediyoruz. Bu parkur grubun yapısına ve isteğine gore bir tek Serindere içinde yürüyüş olarakta gerçekleştirilebilir.

İLİMİZ

KOCAELİ' NİN KONUMU :

Kocaeli ; Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan Marmara Denizi'nin ve Marmara Bölgesi'nin doğusunda yer alır.Merkez ilçe İzmit olup, Gebze, Gölcük, Karamürsel, Kandıra, Körfez ve Derince olmak suretiyle toplam yedi ilçesi mevcuttur. Yüzölçümü 3.505 kilometrekaredir.İl nüfusu 1997 sayımına gore 1.177.379 olup kilometrekareye 343 şahıs düşmektedir.

KOCAELİ' NİN TARİHÇESİ :
İzmit ve çevresinde tarih öncesi çağlardan ortalama olarak M.Ö 3000 'den itibaren insanların yaşamakta olduğu meydana getirilen araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır.İlk kanıtlar M.Ö 12 yy'a kadar dayanmaktadır. Bu tarihlerde Frigler bölgeyi ellerinde tutmuş, peşinden Yunanistan'ın Megara şehrinden kendilerine yeni bir yerleşim yeri aramak için göçen bir grup, şimdiki Başiskele mevkiinde Astakoz ismini verdikleri şehri kurmuşlardır. Bir süre sonra Trakia kralı Lysimakhos'un Astakoz'u tahrip ettirmesiyle şimdiki İzmit'inde üstünde bulunmuş olduğu yamaçlara Nikomedia'yı kurmuşlardır. Bitinya Krallığı'nın merkezi Nikomedia , büyük Helenistik Kent olur.III.Nikomedia zamanında Bitinya Roma egemenliğine girmiştir. Bir süre sonra 11yy'ın son çeyreğinde , Selçuklular tarafınca işgal edilir. I.Haçlı Seferi'nde geri alınan Nikomedia bir süre sonra yeniden Selçuklular'a geçer. Orhangazi zamanında Osmanlı egemenliğine girer.Önceleri İznikmid ismi alan bu kent sonrasında İzmit olarak benimsenmiştir.

1888 yılına kadar İstanbul'a bağlı olan İzmit bu tarihten sonrasında ayrı bir şehir olmuştur.İstikbal Harbi öncesi İngiliz ve Yunanlı kuvvetlerin işgalinde kalan kent 28 Haziran 1921 'de kurtarılmış, Cumhuriyetin ilanından sonrasında da Kocaeli vilayetinin merkez ilçesi olmuştur.
KOCAELİ HAKKINDA GENEL :

Kocaeli endüstri ve sanayi kentidir.Mühim endüstri işletmeleri Tüpraş, İgsaş, Anlak, Ford, Hyundai, Pirelli, Goodyear, Metalbox, ÇBS, Pakmaya, Aygaz, Milangaz, Petrol Ofisi, Kordsa, Sakosa, Beksa, Brissa, Ibimsa, Enerjisa, Çelikkord, Nuh Çimento, Marshall, Lever, Bayer, Polisan, Mannesman Boru, Federal Moğol İzmit Motor Piston, Koruma Ziraat A.Ş., Dupont Boya Sanayii benzer biçimde kuruluşlardır. Bir takım endüstri işletmelerin merkezleri bilhassa İstanbul ve başka illerde mevcuttur. Kocaeli gayri safi ulusal hasıladan fert başına düşen payda birinci sırada yer almıştır.
Bununla birlikte endüstri kenti olarak tanınmasının yanında kültür, sanat ve eğitim kenti olma yolunda ağırbaşlı atılımlar meydana getiren bir kenttir.İlimiz sınırlarında bulunan Kocaeli üniversitesi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü , Tübitak , Tüsside ve Gölcük Donanma Komutanlığının Türkiye ' de mühim bir yeri mevcuttur. İlimizde Kocaeli Özgür Bölgesi faaliyete geçmiştir.Kara, demir, deniz ve hava yolu ulaşımları ile Türkiye 'nin en mühim geçiş noktalarından biridir.
Kocaeli Türkiye genelinde Vergi Gelirleri ve Bütçe Gelirleri Gerçekleşme ve Tahsilat itibari ile İstanbul ve Ankara'dan sonrasında 3.cü sırada, Vergi Gelirlerinin tahsilatını gerçekleşme oranı itibari ile 1.nci sırada yer almıştır. Bu konumu sebebi ile ilimiz Türkiye ekonomisinde ve Bütçesinde mühim bir yere haiz mevcuttur.
Şehre özgü bir tatlı olan pişmaniye ile de dünya genelinde bir üne haizdir.Bununla birlikte Derince ilçesine ait Çenesuyu, Kandıra ilçesine ait Kandıra bezi, hindisi ve yoğurdu , Karamürsel ilçesine ait sepetleri ve sera çiçekçiliği şehre ait bölgesel özelliklerdir.

Kent gerek sahil kıyıları gerekse doğa parkları ve tabii vadileriyle görülmeye kıymet tabii güzellikleri bulunan bir kenttir.


BİR KOCAELİ-İZMİTLİ OLARAK TESEKKUR EDİYORUM



Sebep: Kırık Bağlantı




BENİM KİRİK SEHRİM
EĞİTİM (1999 - 2000)
Cumhuriyetin duyuru edilmesinden ilkin 1890'lı yıllarda bir sancak olan İzmit'te 590 okul bulunuyordu. Bu okulların 538'i İlkokul, 23'ü İdadi, 29'u ise Rüştiyedir. Okullara devam eden talebe sayısı ise 10.716'dır.
Cumhuriyetin ilanından sonrasında geçen 76 senelik sürede artan nüfus ile beraber ilköğretimdeki talebe sayısı artarken okul ve öğretmen sayısı da mühim miktarlara ulaşmıştır. Süratli sanayileşme, kentleşme ve İstanbul'a yakınlık benzer biçimde etkenler sonucu Kocaeli'de eğitim düzeyi yükselmekte ve süratli bir şekilde gelişmektedir. İlimizdeki ilköğretim ve ortaöğretim okullarına ilişkin bilgiler alt taraftaki tablolarda görülmektedir.
İLKÖĞRETİM 1999 - 2000
TOPLAMŞEHİRKÖY Talebe Sayısı 18083012323657574 Öğretmen Sayısı489131941697 Okul Sayısı 306154132 Sınıf Sayısı323418891345 Öğretmene Düşen Talebe Sayısı373934 Yatılı Okul Sayısı1 1 Öğretim Şekline Nazaran Okul Sayısı306 Düzgüsel : 118

İkili : 172

üçlü : -

Başka : 16
ORTAÖĞRETİM (Lise-Meslek Lisesi) 1999 - 2000
TOPLAMŞEHİRKÖY Talebe Sayısı 41210343346876 Öğretmen Sayısı23161898418 Okul Sayısı 987424 Sınıf Sayısı14131039374 Öğretmene Düşen Talebe Sayısı181817 Yatılı Okul Sayısı Öğretim Şekline Nazaran Okul Sayısı98 İkili : 13
Düzgüsel : 85
Bilgisayar Destekli Eğitime Başlamış olan Okul Sayısı : 22
Bu okullardaki Bilgisayar Sayısı : 220
Yüksek tahsil kurumu olarak 2 üniversite ve bunlara bağlı 13 fakülte, 2 yüksek okul, 12 meslek yüksek okulu mevcuttur.

YüKSEK ÖĞRETİM (1998 - 1999)
üniversite Sayısı : 2
Fakülte Sayısı : 13
Yüksek Okulu : 2
Meslek Yüksek Okulu : 12
Top. Öğretim üye ve Görevli Sayısı : 1443
Top. Talebe Sayısı : 20791
Bilimsel Araştırma Kurumu Sayısı : 29
Enstitü Sayısı : 5

Kocaeli üniversitesi
1992'ye kadar Kocaeli'de Yıldız üniversite'ne bağlı Mühendislik Fakültesi ile ona bağlı Meslek Yüksek okulları bulunmaktaydı. 03.07.1992 tarihinde Kocaeli üniversitesi kurulmuştur. üniversitenin kurulması ildeki toplumsal, kültürel ve ekonomik yaşamı pozitif yönde etkileyerek gelişmeye katkıda bulunmuştur.

üniversitede; Fen-Edebiyat, Teknik Eğitim, İktisadi ve İdari Bilimler, Mühendislik, Tıp, Hukuk ve İletişim fakülteleri ve türlü dallarda eğitim veren yüksek okul ve meslek yüksek okulları mevcuttur.

Kocaeli üniversitesi
Fakülte Sayısı : 8
Meslek Yüksek Okulu : 12
Yüksek Okulu : 2
Enstitü Sayısı : 3
Araştırma Kurumu Sayısı : 29
Öğretim Elemanı Sayısı : 1198

Talebe Sayısı : 20000


Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Gebze'de bulunan enstitü lisansüstü eğitim vermektedir.
Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Fakülte Sayısı : 5
Enstitü Sayısı : 2
Öğretim Elemanı Sayısı : 245
Talebe Sayısı (Lisansüstü) : 791

BİLİMSEL ARAŞTIRMA KURUMLARI
1- TüBİTAK - Marmara Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü
1972 senesinde Gebze'de faaliyete geçen enstitünün çalışmalarının esasını endüstri sektöründen gelen projeler oluşturmaktadır. Enstitünün kurum gayesi; ülkenin ilim, teknoloji, teknolojik sistemler ve yönetim sistemleri alanlarındaki araştırma ve geliştirme gereksinimlerine katkıda bulunmak, araştırma neticelerini ortaya koymak, çözümlemek ve bu çözümlerin uyarlanmasını sağlamaktır.
Enstitünün araç-gereç, elektronik, kimya, besin teknolojisi, beslenme, fizik, matematik, yöneylem araştırması, makina ve enerji sistemleri benzer biçimde kısımları mevcuttur.

2- TüSSİDE - Türkiye Endüstri Sevk ve İdare Enstitüsü
ülkemizin kalkınmasında büyük ehemmiyet taşıyan nitelikli yönetici yetiştirme amacıyla Ulusal Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak Gebze'de kurulan, TüBİTAK ile beraber yönetilen yüksek düzeyli bir eğitim kurumu olan TüSSİDE'nin eğitim programlarına katılanlara, gelişmiş ülkelerdeki benzerleri düzeyinde eğitim verilmektedir.


Kocaeli, İstanbul'u Trakya haricinde tüm ülkeye bağlayan kara ve demiryolu üstünde yer almıştır. Türkiye karayolu ağında trafik yoğunluğunun en yüksek olduğu kesim, Marmara Bölgesi, bölge içinde de en yoğun eksen İstanbul - İzmit - Adapazarı güzergahıdır. Bölgenin ikinci büyük kenti Bursa 'nın İstanbul 'a bağlantısı da İzmit üstünden sağlanır.

D100 Karayolu, Valilik Binası Önü Güzargahı
Kocaeli, deniz ulaşımından da yararlanır. Karamürsel - Hereke arsında vapur seferleri düzenlenmektedir. Gebze - Eskihisar'dan Yalova-Topçular'a 24 saat otomobil vapuru seferleri vardır. Bununla birlikte İzmit Körfez hattında vapur ulaşımı sağlanmaktadır.
İzmit, İstanbul ve Trakya'yı Anadolu'ya bağlayan demiryolu üzerindedir. Haydarpaşa'dan süregelen demiryolu, kıyıyı izleyerek Gebze'de Kocaeli sınırına girer. İzmit'ten geçerek il dışına çıkan yol, Arifiye'ye (Sakarya) kadar uzandıktan sonrasında güneye kıvrılarak Bilecik, Eskişehir üstünden Ankara'ya ulaşır.



Sebep: Kırık Bağlantı










Tarih öncesinden bu yana kesintisiz iskan gören eski bir şehir olan Nikomedia'dan ilk dönemin yanı sıra Helenistik, Roma ve Bizans döneminden günümüze ulaşmış az da olsa bir takım kalıntı ve buluntular vardır. Bu günkü yeni şehir dokusu eski antik yerleşim üstüne kurulduğu için, antik kalıntıların büyük bölümü yeni binaların temelleri altında kalmış durumdadır. Ekranda görülen pencereden taşınabilenler müzede sergilenmektedir.

Akçakoca Abide Mezarı Kandıra Kefken yolu yakınında, Babadağ'dadır. 1234-1328 içinde yaşamış olduğu sanılan Kocaeli fatihi Akçakoca Bey'e ait abide mezarın Yapım Zamanı 1974'dür. Dışa açık piramidal gövdeli anıtın merkezinde basamaklarla çıkılan podyum üstünde Akçakoca Bey'in mezarı yer almıştır.

Kurtuluş Savaşı esnasında Kocaeli bölgesinde Kuva-yı Milliye hareketlerini örgütleyen, Yahya Kaptan'ın abide mezarı ise 8 Ocak 1920'de yaşamış olduğu ve öldürülmüş olduğu yer olan Tavşancıl'da mevcuttur.


Kaiser Wilhelm Köşkü Hereke kıyısında, eskiden Sümerbank'a ait olan dokuma ve halı fabrikasının sınırları içindedir. Köşk Alman İmparatoru Kaiser Wilhelm'in istanbul-İzmit Demiryolu'nun açılışı için İzmit'e vardığında kalması amacıyla inşa edildi. İtalyan mimar Raimondo d!Aronco tarafınca meydana getirilen köşkün parçaları Yıldız Sarayında hazırlandı ve parçlar Hereke'ye taşınarak üç günde monte edildi. ,

20. yüzyılın başlangıcında meydana getirilen Pembe Köşk Yukarı Pazar'dadır. Valilik tarafınca onarımı yaptırılan yapı 3 kattan oluşan, kagir, giyotun pencereli bir konaktır.

Eskihisar köyünde yer edinen Kale, Anadoludaki benzerleri içinde sağlam olarak ayakta kalabilmiş nadir yapıtlardan biridir. Bizans İmparatoru I. Manuel Komnenos tarafınca dikdörtgen planlı, 4 kapılı ve 10 burçlu olarak yaptırıldığı sanılan kalenin ana girişi iki yuvarlak burç arasından şimal cephededir. 1995 senesinde kale restorasyonu esnasında meydana getirilen temizlik emek vermesi esnasında Bizans dönemine ait mimari parçalar ortaya çıkarılmıştır. Sur duvarları üstünde Bizans mimarisini gösteren işlemler mevcuttur. Binanın altında 8 sutunlu ve 15 kubbeli bizans sarnıcı ile 1.025 izleyici kapasiteli tiyatro ortaya çıkarılmıştır.


Ressam, arkeolog ve müzeci Osman Hamdi Bey yazları, 1884'te Eskihisar köyünde köşk, resimhane, kayıkhane ve müştemilat olarak yaptırdığı bu evde geçirmiştir. Planlarını Fransız mimarisinden etkilenerek kendisinin çizdiği köşkün yapı malzemelerinin çoğunu yurtdışından getirtmiştir. Köşk I. Dünya Şavaşında karargah komutanına tahsis edilmiş, İsmet Paşa Kurtuluş Savaşına giderken bir kaç gün burada kalmış, 1933'te de Mustafa kemal atatürk köşkü ve bahçeyi ziyaret etmiştir. 1987 yılından itibaren müze olarak hizmet veren köşkte Osman Hamdi Bey'in tablolarının röprodüksiyonları segilenmektedir.

Demirciler köyündeki Demirciler Konağı 19. y.y. yapısıdır. Konağın içindeki kalemişi bezemeler ve mimari üslup açısından önemlidir.

19. yüzyıl geleneksel Türk evlerinin bulunmuş olduğu Kapanca Sokak ve yakın çevresinde 32 tane korunması ihtiyaç duyulan yapı mevcuttur. Bu sokakda bulunan 18 ev özellikleri yaşatılarak dış cephe ve çatıları İZEYAP tarafınca yapılmıştır.
Saatçi Ali Efendi Konağı İzmit, Veli Ahmet Mahallesindedir. 1776 tarihindeki yapı, İzmit'te günümüze kadar gelebilen en erken tarihindeki konak özelliği gösterir. üç katlıdır. Vitraylı çifte camlı, kemerli pencereleri, içte ve dışta kalemişi bezemeleri ile konak geçirdiği restorasyon sonrasında 1987'de Etnografya Müzesi olarak hizmete açıldı.

izmit Mutasarrıfı hasan Paşa tarafınca 1863'te yaptırılan Redif Dairesi ikinci ampir üslubunda, yarı kagir kışla tipi bir yapıdır. izmit'in Osmanlı döneminde redif (ihtiyat, yedek) subayları için yapılmış askeri yapılarından olan Redif Dairesinin iç mekan tavan bezemeleri önemlidir.

İzmit şehir surları bu gün dahi görülebilir durumdadır. Roma dönemine ait dış surlar geniş bir alanı kaplar. Kentin en yüksek kısmını çevreleyen surlar Bizans dönemine ait iç kaledir.

Her antik kentte olduğu benzer biçimde Nikomedia'da da antik çağda şehri çevreleyen surlarla dış etkilere karşı korunmuş bir akropol vardır. Etrafı surlarla çevrili akropolün kalıntıları kentin kuzayindedir.

Kentin Şark kesiminde ve hastane bayırı denilen yerde antik çağda kente su elde eden kalıntılar görülmektedir.

Su perileri nymphalara adanmış, İnönü Caddesi'nin bulunmuş olduğu bölümde yer edinen Nymphaion (anıtsal eşme)'un kalıntıları müzede mevcuttur.
Kentin Agorası, DMO binası ve Anlak İlköğretim Okulu'nun bulunmuş olduğu yerden başlamakta ve Mannesman Boru Fabrikası'nın bulunmuş olduğu alana kadar yayılmaktadır.
Sırrı paşa Konağı İzmit, Hazı Hasan Mahallesindedir. İzmit'in ilk mutasarrıfı olan Sırrı Paşa tarafınca 19. y.y.'ın ikinci yarısında yaptırıldı. İki kattan oluşan konağın yüksek bahçe duvarlarında kullanılan taşlardan bir kısımı antik yapı kalıntılarına aittir. Konağın İç Mekan duvar bezemeleri Dolmabahçe Srayının restorasyonu için gelen ressamlar tarafınca tezyin edildiği ileri sürülür.
Portakal Hafız Konağı'da gene Hacı Hasan mahallesinde bulunan bir başka konaktır. 19. y.y. sonuna tarihlenen iki kattan oluşan kagir konak orta sofalı plan özelliğine haizdir.

Sultan Abdülaziz tarafınca hassa mimarı Garabet Amira Balyan'a yaptırılan Kasr-ı Hümayun (Av köşkü, Hümkar Kasrı) Mustafa kemal atatürk'ün ilk basın toplantısını yapmış olduğu yapı olma açısından önemlidir. İki kattan oluşan cephesi kesme taşla kaplı kasır, ince uzun yuvarlak kemerli pevcereleri, sutunceleri ile yeni-klasik özellikler gösterir. Uzun seneler vilayet binası olan saray 1967-1993 yılları içinde İzmit Müzesi olarak kullanıldı.
Süleyman Paşa Hamamı İzmit'in eski tecim merkezi olan Ykarı Pazar'dadır. 14. yüzyıla ait, Orhan Gazi periyodunun mühim yapılarından olan ve günümüze kadar gelebilen yapı, çifte hamam özelliği göstermektedir. İzmit'in ayakta kalan en erken tarihindeki Osmanlı süreci yapısıdır.
Mehmed Bey Hamamı, İzmit Şehir merkezinde Fethiye Caddesin'dedir. Fevziye Camisi'yle beraber Mehmed Bey tarafınca 16. yüzyılda yaptırıldığı bilinir.


Şehzade Gazi Süleyman Paşa tarafınca 1332-1333 yıllarında yaptırıldığı malum Orhan Gazi Camisi İzmit'in en yüksek kesimindeki iç kalenin ortasında yer almıştır. Onarım geçiren cami içindeki ufak kubbenin bezemeleri, taşıyıcıları ile silmeler Abdülmecid süreci ampir üslup özellikleri göstermektedir.

Gebzenin kuzeybatı kesiminde bulunan Çoban Mustafa Paşa Kulliyesi, medrese, darüşşifa, kütüphane, türbe ve kervansaraydan oluşan bir bütündür. Külliyenin yapımında Mimar Acem Ali ile Mimar Sinan'ın çalışmış olduğu ileri sürülmektedir



Sebep: Kırık Bağlantı / Aynı Ek



İzmit Kocaeli ilinin merkez ilçesidir.

Tarihçe [değiştir]


Marmara Bölgesi'nin Şimal şark kesiminde yer edinen Kocaeli, zamanı gelişimi Milattan Önceki (MÖ) yıllara dayanan ve izleri halen günümüze kadar gelen türlü medeniyetlerin yaşandığı bir bölgedir. İlk çağlarda, Bithynia ismi verilen bölümde kurulan metropoller, sırasıyla, Olibya, Astakoz, Nicomedia, İznikmid, İzmid ve Kocaeli adlarını almıştır. Asya ve Avrupa tabii geçiş yolları üstünde mühim bir kültür, tecim ve jeopolitik köprü işlevi gören şehir, MÖ şimdiki İzmit'in cenup doğusuna, Başiskele çevresine yerleşen Megaralı göçmenler tarafınca MÖ 712 senesinde kurulmuş ve Astakoz ismini almıştır. Şehir, MÖ 300 yılına kadar yöreye egemen olmuş, MÖ 500-435 yılları içinde bağımsız bir şehir olarak yaşamış ve kendi adına sikke bastırmıştır. MÖ 262 senesinde Astakoz halkı, şimdiki İzmit'in bulunmuş olduğu alanda kurulan mıntıkaya yerleşmiş ve şehir Bithynia kralı olan Nikomedes bu nedenle Nikomedya ismini almıştır. Nikomedya 1331 senesinde Osmanlı egemenliğine geçtikten sonrasında, ilkin İznikmid, bir süre sonra İzmid (İzmit) ismini almıştır.

İzmit ilk olarak 11. yy ‘ın sonlarında Selçuklular zamanında Türk egemenliğine alındı. (1078) Bir süre sonra Haçlı Seferleri sonunda kısa bir süre Haçlı Ordusu komutanı Aleksios Komnenos tarafınca işgal edildi. Türk egemenliğine kati olarak geçişi, Orhan Bey döneminde oldu. 1331 senesinde Uçbeyi akçakoca tarafınca Osmanlı topraklarına katıldı. İl, Kocaeli ismini ise, bu yöreyi Osmanlı Devleti'ne katan, Osman Bey ve oğlu Orhan Bey'in uç beylerinden olan Akça Koca'dan almıştır.

Bu tarihten sonrasında kente, ilkin İznikmid, bir süre sonra İzmid (İzmit) ismi verildi. Şehir en parlak dönemine Kanuni Süleyman zamanında ulaştı. 19.yy İstanbul-İzmit içinde işleyen ve 1873 senesinde Haydarpaşa-Ankara demiryolunun kente ulaşmasından sonrasında İzmit'in ticari ve toplumsal yaşamı canlanmaya başladı.

I. Dünya Savaşı'nın getirmiş olduğu yıkımlar sonucu önemini bir süre yitiren ve İngilizler ile Yunanlılar tarafınca işgal edilen İzmit, 27 Haziran 1920 de Türk Orduları tarafınca işgalden kurtarıldı. Cumhuriyet Periyodunun başlarında İzmit, Kocaeli ilinin merkezi oldu ve 1950' li yıllardan sonrasında hızla gelişerek büyük bir endüstri ve tecim merkezi haline geldi.



Hafta sonunu doğayla iç içe geçirmek isteyenler için,
dere süresince sağlı sollu yürüyüşlerle erişilen
metrelerce yukarıdan akan şelalesiyle görülmeye kıymet bir yer Nüzhetiye.
Türkiye'nin iller haritasına bakarsanız Kocaeli küçücük bir şehir.
İstanbul'un yanıbaşına sıkışmış, endüstri kenti unvanı verilerek
akciğerlerinden birisi sökülmüş, pişmaniyesiyle meşhur,
şahıs başına düşen gelirin en yüksek olması durumunda
bu gelirden bir türlü nasiplenemeyen ufacık ama
dev gibi bir şehir Kocaeli.
Marmara ve Karadeniz olmak suretiyle iki yanı deniz Kocaeli'nin, dört bir yanı da yeşillik.
Şu şekilde otomobilinize atlayıp kentin kilometre dışına çıktığınızda
inanılamayacak tabii güzelliklerle karşılaşıyorsunuz.
Bunların bilincinde olmadan kentimizi
bir tek yürüyüş yoluna hapsedenlere
ya da belirgin başlı yerlerde piknik yapmak haricinde
seçenek bölgeleri görmeyenlere
bu hafta yeni bir yerden söz edeceğim: Nüzhetiye'den…
Gölcük'e giderken tam Ford Otosan'ın karşısındaki yoldan
giriliyor Nüzhetiye yoluna.
Buradan on bir kilometre süresince nefis dağ
ve İzmit Körfezi manzaralı yolu
izleyerek 1876-1877 Osmanlı Rus Harbi (93 Harbi)
esnasında
Şark Karadeniz'den geçen Gürcü kökenli yurttaşlarımızın kurduğu,
Samanlı Dağları'nda 600 metre rakımda bulunan
Nüzhetiye'ye varıyorsunuz.
İki kilometre kadar daha devam ederseniz
Büyük Şelale olarak anılan yolun başlangıç noktasına
varmış oluyorsunuz.
Senelerdir İzmit'in yanı başlangıcında
metrelerce yukarıdan şırıl şırıl akan
şelalelerin bulunduğunu işitmiş
buna bir türlü inanamadığımdan olacak,
gidip görememiştim.
İşte Nüzhetiye'de yaz güneşinin yakıcı tesirini,
geniş yapraklı kayın ve kestane ağaçlarıyla kaplı
ormanı ve şırıldayarak akan deresiyle tatlı bir serinliğe dönüştüren
bir atmosfer ile karşılaşıyorsunuz.
Kırk beş dakika kadar devam eden bu zevkli yürüyüşün peşinden metrelerce yukarıdan gürültüyle akan
şelaleye varmış oluyorsunuz.
Hafta sonunu tabiat ile kafa başa yürüyüş yaparak geçirmek isteyenler için ideal bir yer Nüzhetiye.
Yazın sıcağında dahi serinliğin kaybolmadığı dere süresince ilerlerken devamlı suyun sağına ve
soluna geçmek zorunda kalıyorsunuz.
Ara sıra suya batıp ayakların ıslanma tehlikesi ve
yerde bir-iki metrelik tırmanışlar olsa da
tadına doyulmaz bir seyahat şelale yolculuğu…
Şelaleye varmadan otuz-kırk metre ilkin sesini duyuyorsunuz.
Şelale belinizi geçecek daire şeklinde bir göle dökülüyor.
Sağa sola savrulan binlerce su damlası yüzünüzü serinletiyor
ve kırk beş dakikalık yürüyüşün yorgunluğunu
aniden unutturuyor size.
Yola ayrılmadan ilkin hazırladığınız
ve sırt çantanızda taşıdığınız kumanyanızı
gürül gürül akan derenin yanında,
buğulanmış yaprakların arasından sızan güneşin altında
iştahla yiyebilirsiniz.
Bunun haricinde şelaleye giden yolun başlangıcında
gene ufak bir şelale manzaralı
Alabalık tesisi bulunmakta.
Burada da yiyecek ihtiyacını giderebilirsiniz.
Nüzhetiye, İzmit'in derhal yanı başlangıcında
tabiat tutkunları için kaçırılmayacak bir fırsat.
Malum piknik bölgeleri benzer biçimde kalabalık olmaması ve
saçma sapan tesislerle tabii dengesinin bozulmamış olması keşfedilmemiş bir cennet yapıyor Nüzhetiye'yi…
Ben keşfedilmemiş diyorum ama internetteki seyahat sitelerine bakarsanız İstanbul'dan gelen ‘trekking' grupları çoktan keşfetmiş bölgeyi,
İzmitliler olarak bizler bilmiyoruz bir tek.

Hazırlayan: Tuncay Bilecen






Sebep: Kırık Bağlantı




Kocaeli - Ballıkayalar Doğa Parkı Yeri:

Marmara Bölgesinde Kocaeli ili sınırları içerisindedir.


Ulaşım Ballıkayalar Vadisi; Kocaeli ili, Gebze ilçesi sınırları içinde
Tavşanlı köyü civarlarında yer almıştır.


Özelliği:
Ballıkayalar Vadisi;uzunluğu 1.5 km.

genişliği 40-80 m.
içinde farklılık gösteren kanyon görünümlü,

dar ve derin kazılmış bir "Boğaz"dır.


Vadinin yükseltisi kuzeyde ağız kesiminde 5-10 m. yükseklikte başlayıp,
güneyde vadinin sonlarında, 80-100 m. yüksekliklere kadar çıkmaktadır.

Ballıkaya Vadisi ; kuzeyden güneye, Gürgenden ismi verilen ve
vadi içinde "Ballıkaya Dere" ismini alan bir akarsu tarafınca,

yakın jeolojik geçmişte kireçtaşları içinde gömülerek açılmıştır.
Aynı dere, vadi çıkışından sonrasında küçük bir göl oluşturup,
göl çıkışını takiben Tavşanlıdere ismini ile birlikte güneyde
Marmara Denizine kavuşur.

Vadiyi enine kesen mikrofaylanmaların

vadinin şimdiki
görünümü üstünde tesirleri olmuştur.

Söz konusu etkisinde bırakır sonucu;vadi tabanında görülen eğim kırıkları,

küçük şelaleler,
ufak göllenmeler vb. şekiller oluşmuş,

vadi yamaçları
oldukça dik profiller meydana getirmiş,

kuzeyden güneye
%5 lik bir eğim kazanmıştır.

Ballıkaya Vadisinin şark yamaçları garp yamaçlarına oranla

daha yatık
ve parçalı görünümdedir.

Havzanın nerede ise tamamına yayılmış maki ve pseudomaki

florası ile
dere içlerinde kışın yapraklarını döken

angyospherm taxonları görülür.


Atmaca, alaca karga, erkemez, hüthüt, tarla kuşu,
bülbül kuşu populasyonunu oluşturmaktadır.
Çakal, tilki, tavşan, domuz, köstebeğe Doğa Parkı içinde rastlanılmıştır.
Bu hususi durumunun korunması ve devamlılığının sağlanması amacıyla
1847 hektarlık kısımı 1995 senesinde Doğa Parkı olarak ayrılmıştır...

Kocaeli il sınırları içinde yer edinen Ballıkayalar Vadisi,

şehrin gürültüsünden
ve keşmekeşinden kaçmak isteyenler için

ideal bir dinlenme yeri.
Vadi, yürüyüş, kaya tırmanışı benzer biçimde tabiat sporları için çok elverişli.

Bununla birlikte temiz havada, ırmak kenarında

piknik yapmak isteyenlerin
tercih edebileceği mühim bir mesire yeri.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Ballıkayalar Vadisi´ni görmek isteyen
vatandaşlar ve okul öğrencileri için parasız servis uygulaması başlatıyor.
Vadi´yi tanımak isteyen okullardan gelecek istekler ışığında
Büyükşehir Belediyesi Ballıkayalar Vadisi´ne parasız servisler koyacak.
Tabiatı Koruma Alanı olan Ballıkayalar Vadisi,

Kocaeli´nin Gebze ilçesi
sınırları içindeki Tavşanlı köyü civarlarında yer almakta.
Mağaralar adını arıların bu mağaralarda bal yapmalarından alıyor.
Büyük bir mağarayı kovan olarak benimseyen arılar,
buralarda kendi peteklerini ve ballarını üretiyordu.
Kara kovan olarak malum bu peteklerden dolayı zaman içinde bölge,
bal mağaraları, ballı mağaralar, bal kayaları,
ballıkayalar olarak değişik şekillerde anılmaya başlamış.
1.5 kilometre uzunluğunda olan ve genişliği 40 ile 80 metre
içinde farklılık gösteren kanyon görünümlü, dar ve derin kazılmış
bir boğaz olan vadinin yükseltisi kuzeyde 5 ile 10 metreden başlayıp,
güneyde vadinin sonlarına doğru, 80 ile 100 metre yüksekliğe kadar geliyor.

Ballıkayalar, hem tabii nebat örtüsü, hem arazi şartları,

hem temiz havası ile tabiat sporcularının uğrak yerlerinden birisi durumunda.
Bilhassa Istanbul´daki üniversitelerin tabiat spor kulübü üyeleri
mıntıkaya gelmiş olarak kaya tırmanışları gerçekleştiriyor.

Yılda bir kere Türkiye´nin her yerinden tabiat sporcuları

buraya gelmiş olarak,
kaya tırmanışları için ortak bir etkinlik gerçekleştiriyor.
Bu etkinlikler çoğu zaman yaz bitiminde yapılıyor.

Her hafta sonu Kocaeli´de bulunan bu tabiat zenginliğinin

tadını çıkaranların sayısı az değildir.


Meraklıları Ballıkayalar, Beşkayalar benzer biçimde tabiat harikalarını

karış karış geziyor,
kaya tırmanışları gerçekleştiriyor.



Kocaeli'nin güneydoğusundaki, Kocaeli ve Sapanca çevresinin
en yüksek tepesi olan eski adıyla Keltepe yeni adıyla Kartepe
1150 metre ile 1640 metre rakımları içinde bulunmakta.
İstanbul'a ortalama 125km. uzaklıktaki tepe Sapanca gölü ile
İzmit körfezine hakim bir nokta.
Sapanca gölü kadar bilinmese de ziyaretçisi asla noksan olmuyor desek yanlış olmaz.
Her geçen gün de bilhassa de kış sporları yapanlar içinde ünü çoğalıyor.
İstanbul, Kocaeli çevresinde ikamet edip hala görme fırsatı bulamadıysanız
hem deniz manzarası seyredip hem kış sporları yapabileceğiniz
nadir yerlerden olan Kartepe'yi en kısa sürede görmenizi tavsiye ederiz.


Son zamanlarda kış sporlarıyla anılan yörenin kışından bahsedelim;
Yörede 1984 senesinde yapımına başlanan otel ve kayak tesisleri,
müteahhit firmanın işi bırakması yüzünden yarım kalmış.
Ortalama 20 senelik bekleyişten sonrasında 2005 senesinde meydana getirilen yatırımla,
burası bir kayak merkezine dönüştürülebildi.
Kartepe İstanbul'a yakınlığı, yüksekliği ve çekici tabiatı sebebiyle
yavaş yavaş kayak yapanların gözdesi olmaya başlamakta.
Başka kayak merkezlerinden değişik olan tarafı ise deniz çok yakınlığı.
Kayın, ıhlamur ve çan ağaçlarıyla çevrili yoldan dolanarak
kuzu yaylasına gelindiğinde benzeri olmayan manzarası oldukça etkisi altına alan.
Kuzu Yaylası'nda piknik alanı ve kır lokantası bulunmakta.
Kartepe başka mevsimlerde de görülebilecek güzellikte bir yer.
Tabiat tutkun-larının yürüyüş yapabilecekleri potansiyele haiz.
Bununla birlikte piknik yapmak içinde ideal.
Maşukiye ile Kartepe arası tamamen yürüyüşe uygun.
Gücünüz yetiyorsa Kuzu Yaylası, Altıoluk Yaylası ve Şelale'ye kadar yürüyün. Görünüm ve tabiatın renkleri görkemli


303p3

Karamürsel Camcukur Köyünden Görünüm.

303env



Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi







  • Kocaeli - İzmit - Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi


  • Kocaeli İzmit'te Cumhuriyet Parkı nerededir?


  • Stadlar - İzmit İsmetpaşa Stadı


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kocaeli (İzmit)
Kocaeli (İzmit)
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/303p3.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kocaeli-izmit.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kocaeli-izmit.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content