Makarna Hakkında Bilgi

Makarna nasıl elde edilir? Makarna çeşitleri, özellikleri nelerdir? Makarna ve şehriyenin saklama koşulları hakkında bilgi. Makarnalar: Dü...

Makarna nasıl elde edilir? Makarna çeşitleri, özellikleri nelerdir? Makarna ve şehriyenin saklama koşulları hakkında bilgi.



makarna


Makarnalar:
Dünyaya İtalya’dan dağıldığı söylenirse de bizim ülkemizde çok eski devirlerden beri ev makarnası yapılagelmiştir. Büyük bir olasılıkla bizden gitmiş, orada geliştirilmiş olabilir. Ev makarnalarında; un, yumurta, tuz ve çok az su ilâvesiyle hamur hazırlanır, şekillendirilir, kurutulur ve kullanılır. Çok lezzetlidir.



Fabrikalarda hazırlanan makarnalarda sert buğday unu kullanılır. Un, tuz, su ile hamur yapılır. Bunun yanında pirinçten yapılan cinsleri de vardır. Hamur, birkaç kez dinlendirilip yoğrularak iyice özleştirilir, bu işlemle elâstikiyeti artırılır.



Çeşitli merdanelerin yardımı ile inceltilerek açılır veya özel makinelerin yardımı ile çeşitli biçimlerde ve boyutlarda şekillendirilir. Kurutulup rutubeti tamamen uçuncaya kadar bekletilir, paketlenir ve satışa sunulur.



İyi bir cins makarna, pişince şeklini bozmaz, kendi ölçüsünün en az iki misli su çeker, yani iki misli büyür. 4-5 misli büyüyenler de görülür. Değişik koku ve lezzeti olmamasına özen gösterilmelidir.



Pişme şekli ve süresi: Makarna kaynayan bol tuzlu suya atılır, hemen karıştırılır. Tekrar kaynamaya başlayınca saate bakılır. On ilâ on iki dakika kaynatılır, süzülür, yapışma olmasın ve pişme dursun diye biraz su ilâve edilir, süzülür yağlanır ve kullanılır.



İtalyanlar on bir dakika haşladıkları makarnaya biraz dişe dokunduğu için aldante derler, daha çok tercih ederler. Bazı özel çeşitlerde pişme süresi farklıdır, paketinin üzerinde farklı oluşu işareti vardır.


İnce, uzun çubuk şeklindeki makarnalar:
Genelde “0” numara makarnaya spagetti denir. Çeşitli spagettilerin hazırlanmasında kullanılır. Kullanılan sosa göre isim alır.



Ortası delikli olan çubuklar genelde “2, 3, 4, 5” numaralanmış olarak satılır. Fırında makarna, makarna graten vb. yemeklerin yapımında kullanılır. Küçük parçalar hâlindeki çeşitli şekil ve boyutta olanlar soslarla kullanılabildiği gibi et yemeklerinin yanında garnitür olarak da kullanılır.



Makarnaların yapımları sırasında içerisine havuç, ıspanak, domates vb. renkli sebzeler ve yumurta katılarak çeşitli renk ve lezzette olanları yapılmakta, satılmaktadır.



Makarnaların rutubetsiz, serin, karanlık yerlerde saklanmaları gerekir.



Zenginleştirilenler, yumurtalılar hariç çok az protein içerirler. Genelde düşük randımanlı un kullanılır, bu yüzden karbonhidrat yönünden oldukça zengindirler. İtalyanların çok çeşitli makarnaları artık satış mağazalarında görülmektedir.



Şehriye: Makarnanın çorba için çok küçültülmüş ve çeşitli şekillerde hazırlanmış türüdür. Genelde çorba garnitürü olarak kullanılırsa da başka yiyeceklerin hazırlanmasında da süslemelerde kullanılabilir. Tel şehriye, arpa şehriye, yıldız şehriye en çok görülen şekilleridir. Arpa şehriye kavrularak 2-3 ölçü su konulur, suyu çektirilir ve pilav şeklinde de kullanılır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Makarna Hakkında Bilgi
Makarna Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/makarna.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/makarna-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/makarna-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content