Maki Bitki Örtüsü

MAKİ Maki, Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelere özgü, ortalama 1-2 metre boyunda­ki küçük ağaç ya da çalıların oluşturduğu bit...

MAKİ


Maki, Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelere özgü, ortalama 1-2 metre boyunda­ki küçük ağaç ya da çalıların oluşturduğu bitki örtüsüdür. Bu bitki örtüsüyle kaplı alanlara da makilik denir. Makiler, eskiden ormanlık olan alanların yangın ya da insanlar tarafın­dan yok edilmesi sonucu oluşmuştur.




Maki bitkileri Akdeniz ikliminin kurak koşullarına yani ortamdaki yetersiz sudan olabildiğince yararlanmaya uyarlanmış derin köklü, ufak ve sert yapraklı, hatta dikenli ağaççık ya da çalılardır. Bu ufak yaprakların yüzeyi genellikle su kaybını önlemek üzere mumsu ya da reçineli bir katmanla kaplanmışÂ­tır. Makiliklerde rastlanan pek çok bitki türü arasında başlıca yabani zeytin, funda, katran ardıcı, keçiboynuzu, sakızağacı, laden, bö­ğürtlen, defne, menengiç, mersin, kocayemiş, kermes meşesi, pırnal meşesi, süpürgeotu, zakkum ve katırtırnağı sayılabilir. Maki bitki­leri genellikle geçit vermeyecek kadar yoğun bir biçimde gelişerek toprağın yüzeyinde ol­dukça sık bir doku oluşturur. Türkiye'de maki tipi bitki örtüsü en çok Akdeniz ve Ege kıyılarında yaygındır; Mar­mara ve Karadeniz kıyılarında ise daha sey­rektir. Akdeniz kıyılarında maki toplulukları deniz düzeyinden 800-900 metre yükseğe ka­dar çıkabilir. Dünyanın başka bölgelerinde de makiye benzeyen bitki örtüsüne rastlanır, ama bunlar bulundukları yöreye göre değişik adlar alır.




Kaynak: Temel Britannica







  • Karadeniz Bölgesi Bitki Örtüsü


  • Maki, orman, bozkır hangi iklimlerin bitki topluluklarıdır?


  • Bitki örtüsü nedir?



Maki






Maki, Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelere özgü, ortalama 1-2 metre boyundaki küçük ağaç ya da çalıların oluşturduğu bitki örtüsüdür. Bu bitki örtüsüyle kaplı alanlara makilik denir. Makilikler, eskiden ormanlık olan alanların yangın ya da insanlar tarafından yok edilmesi sonucu da oluşmuş olabilir.

Maki bitkileri Akdeniz ikliminin kurak koşullarına yani ortamdaki yetersiz sudan olabildiğince yararlanmaya uyarlanmış derin köklü, ufak ve sert yapraklı, hatta dikenli ağaçlık ve çalılardır. Bu ufak yaprakların yüzeyi genellikle su kaybını önlemek için mumsu ya da reçineli bir katmanla kaplanmıştır.

Makiliklerde rastlanan pek çok ağaç türü arasında başlıca yabani zeytin, funda, katran ardıcı, keçiboynuzu, sakız ağacı, laden, böğürtlen, dağ çileği, zakkum, sandal ağacı, defne, menengiç, mersin, kocayemiş, kermes meşesi, pırnal meşesi sayılabilir.

Maki bitki örtüleri genellikle geçit vermeyecek kadar yoğun bir biçimde gelişerek toprağın yüzeyinde oldukça sık bir doku oluşturur. Çoğu su gereksinimini gecenin neminden sağlar. Özellikle denize bakan yamaçlar, yapraksız dikenli çalılıklarla kaplıdır.

Türkiye'de maki tipi bitki örtüsü en çok Akdeniz ve Ege, özellikle Güney Ege kıyılarında yaygındır; Marmara ve Karadeniz kıyılarında ise daha seyrektir. Dünyanın başka bölgelerinde de makiye benzeyen bitki örtüsüne rastlanır, ancak bunlar bulundukları yöreye göre değişik adlar alır. Ege ve Akdeniz ikliminde vardır. Maki kısa boylu bodur ağaçlara denir ve Akdeniz Bölgesinde yer alır.

Makilik


800pxfloweringgarrigue1











Kimse kulak asmıyor ama Türkiye'nin eşsiz doğası can çekişiyor, sulak bölgeler kuruyor, ormanlar azalıyor, kuraklık ve erozyon toprakları geri dönüşsüz öldürüyor, kuş göçleri ülkemizden geçmez oluyor, bitki ve hayvan türleri hızla tükeniyor.


Yurdumuzun en değerli varlığını, doğasını sevmemiz için onun ne kadar kıymetli olduğunu bilmemiz gerek. Türkiye'de 10,400 bitki türü bulunuyor. Bunların %33'ü (3.000'den fazlası) endemik, yani Türkiye dışında hiçbir yerde yok. Bu rakamlar tüm Avrupa için toplam 2500 endemik bitki türü. Türkiye ormanlarının %70'e yakını doğal iken Avrupa'da bu rakam %2'lerde. Yani Türkiye tek başına Avrupa florasına bedel. Türkiye'nin herhangi bir ili çoğu Avrupa ülkesinin doğasına bedeldir. Örneğin sadece Mersin tüm İspanya'ya bedeldir. Bu örneği ikisi de Akdeniz'de olduğu için durumun ne kadar çarpıcı olduğunu göstermek için verdim.


Uluslararası Doğa Koruma Örgütü'nün, “Biyoçeşitlilik Sıcak Nokta†listesinde, yeryüzünde belirlenen 34 küresel sıcak noktadan 3'ünün ülkemiz topraklarında bulunduğunu ve topraklarımızın % 77'sini kaplayan, Trakya ve Batı Karadeniz dışındaki bu alanların imdat haykırışları içerisinde olduğunu bilmekte de yarar var. Bir yerin sıcak nokta sayılması için; en az 1500 endemik bitki türüne sahip olması ama doğal yaşam alanının dörtte üçünün kaybedilmiş olması şartı düşünüldüğünde, daha yeni yeni farkına vardığımız bu tür zenginliklerin kıymetine de fazla kulak asmadığımız net bir şekilde belgelenmiş oluyor aslında.


Su ları ve kuş yaşam alanları olarak da yurdumuz tam bir hazine. Göllerimiz, sazlıklarımız, ırmaklarımız, taşkın ovalarımız, bataklıklarımız ve barındırdıkları hayvan türleri Türkiye'yi gerçek bir kıta ülkesi konumuna getiriyor. ülkemizde belirlenmiş 184 Önemli Kuş Alanı, 20 denizkaplumbağası yuvalama kumsalı ve 16 akdeniz foku yaşam alanı bulunuyor. Ancak bir su ülkesi olan Türkiye artık gelecekteki felaket senaryolarıyla karşı karşıya. Artan nüfus, su ihtiyacı, su larındaki kirlenme ve hepsinden kötüsü su larının yanlış ve bilinçsiz kullanımı bunlara sebep oluyor.


ülkemiz bir Su Politikası'na sahip değil, uygulanan kısa vadeli planlar sürdürülebilir değil. Böyle giderse çölleşme kaçınılmaz olacak.


Maki
MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
  • Akdeniz iklimine özgü, bodur ağaç ve çalılardan oluşan bitki örtüsü.
  • Maki bitkilerinin yüksekliği çoğunlukla 5 metreyi geçmez.
  • Bu bitki tipi, Akdeniz ikliminin, boylu ağaçların kolaylıkla gelişmesini engelleyen sıcak ve kurak bir iklim olması nedeniyle ortaya çıkmıştır.
  • Bu nedenle, bu bölgede orman örtüsünün bozulduğu yerlere de maki elemanları yerleşmiş ve günümüzdeki maki tipi bitki örtüsünün alanı, doğal yayılışından çok fazla genişlemiştir.
  • Başlıca maki bitkileri laden, funda, kocayemiş, defne, zeytin vb.dir.





  • Karadeniz Bölgesi Bitki Örtüsü


  • Maki, orman, bozkır hangi iklimlerin bitki topluluklarıdır?


  • Bitki örtüsü nedir?


Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Maki Bitki Örtüsü
Maki Bitki Örtüsü
http://img19.imageshack.us/img19/3338/800pxfloweringgarrigue1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/maki-bitki-ortusu.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/maki-bitki-ortusu.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content