Dünya Nehirleri - Yenisey Irmağı

Yenisey Irmağı Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi Vikipedi Kaynak Moğolistan Havza ülkeleri Arktik Okyanusu Uzunluk 5,539 km Debi ...

Yenisey Irmağı
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi Vikipedi

  • KaynakMoğolistan

  • Havza ülkeleriArktik Okyanusu

  • Uzunluk5,539 km

  • Debi19,600 m³/s

  • Havza alanı2,580,000 km²
Yenisey Irmağı (Tuvaca: Ulug-hem),(Rusça: ЕниÑеÌй) Antartika Okyanusu'na boşalan en büyük nehir sistemidir. Angara ve Selenga kolları ile birlikte dünyanın en uzun beşinci akarsuyu olma özelliğini taşır. Moğolistan'ın dağlarından doğarak, Sibirya'nın çok büyük bir alanını sulayarak Kuzey buz denizi tarafındaki Kara Denizi'ne sularını boşaltır. Nehir Türkler açısından tarihî önem de teşkil eder, birçok Türk ve Moğol devleti bu nehrin kenarlarında kurulmuştur. Türk soylu Tuva Cumhuriyetinin başkenti Kızıl şehri Yenisey akarsuyu kenarında kuruludur.




Asya'da Rusya toprakları içinde Kuzey Buz Denizi'ne dökülen üç büyük ırmaktan biri ve ortada yer alanıdır. Tuva Özerk Cumhuriyeti'nin doğusundaki dağlardan doğan ırmak, Sayan Dağları arasında kuzeye akar; Minusinsk ve Krasnoyarsk'tan geçer ve 71° 45' Kuzeyde Yenisey Körfezi'ne dökülür. Doğusundaki platolardan gelen üç Tunguska Irmağı'nı (Aşağı, Taşlı ve Yukarı Tunguska) alır; en önemli kolları bunlardır. Beslenme havzasının genişliği yaklaşık 2.600.000 km2, uzunluğu da 3.804 km.dir. Minusinsk'te kasımdan mayısa kadar donar. Deltası, 1875'te Nordenskjöld tarafından keşfedilmiştir.



Beldir



Yenisey Irmağının yüksekten görünüşü



Anlamı

Yenisey kelimesi Eski Kırgız Türkçesinde "Ene-Say" şeklindedir. "ene", ana,anne,esas,temel manasına gelirken "say" ise nehir yatağı, vadi manalarına gelmektedir. Tuva Türkleri ise Büyük Akarsu anlamında Ulug-hem demektedirler.

Ulaşım

Yenisey akarsuyu üzerinde gemiler yolcu taşımaktadırlar. Tuva Cumhuriyetinde başkent Kızıl şehrinden tabiat turizmi için Toju'ya Yenisey akarsuyu üzerinden gemilerle gidilmektedir.





  • Dünya Nehirleri - Vaal Irmağı


  • Dünya Nehirleri - Adonis Irmağı


  • Dünya Nehirleri - Aldan Irmağı



Yenisey ırmağı


Asya'daki en uzun ırmaklardan biri olan Yenisey'in uzunluğu, kaynağıyla birlikte kabul edilirse 4100 km, Selegna Irmağı ile kabul edilirse 5580 km'dir. Batıdaki Abakan, Eloguy ve Turuhan ile doğudaki Tuba, Kan, Angara, Podkamennaya (Taşlı) Tunguska, Aşağı Tunguska ve Kureyka ırmakları başlıca kollarını oluşturur. Orta Sibirya Plâtosunun eteklerinden, Batı Sibirya Düzlüğünün doğu kıyısı boyunca akarak Karadeniz'e dökülür. Karasal bir iklimin görüldüğü Yenisey Irmağı'nın kıyısındaki limanlar Krasnoyarsk, Strelka, Yeniseyk, İgarka, Dudinka ve Ust-Port'tur.










Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Dünya Nehirleri - Yenisey Irmağı
Dünya Nehirleri - Yenisey Irmağı
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/Beldir.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/dunya-nehirleri-yenisey-irmag.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/dunya-nehirleri-yenisey-irmag.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content