Müderris Hüseyin Hüsnü Efendi

Müderris Hüseyin Hüsnü Efendi: 1858 senesinde Ağın’da dünyaya geldi. Babası “ Büyük Hoca ” takma adıyla anılan Hüseyin Efendi de sekiz yıl...

Müderris Hüseyin Hüsnü Efendi: 1858 senesinde Ağın’da dünyaya geldi. Babası “Büyük Hoca” takma adıyla anılan Hüseyin Efendi de sekiz yıl okudu, sonrasında Harput’ta ve İstanbul-Beyazıt Medreseleri’nde öğrenimini tamamladı.


Ayasofya Camisi’nde yapmış olduğu dinsel konuşmalar, Saray’dan sıcak ilgi görmüş oldu. Kendisine bir vazife verilmek istendi. O da babasından almış olduğu öğütle, Ağın’a dönerek yöre çocuklarını okutmanın daha yararlı olacağını söylemiş oldu. Bu yerinde isteği pozitif yönde karşılayan Saray, Ağın’da bir medrese yaptırması için Hoca’ya parasal yardım sağlamış oldu.


Ağın’a dönen Hüseyin Hüsnü Efendi medreseyi yaptırarak 1880’de eğitime açtı. Onursal bir vazife olarak otuz yıl burada hocalık yapmış oldu. 1910 yılından sonrasında da az bir ücret karşılığı hizmet verdi. Cumhuriyet’te medreseler kapatılınca Hoca, bir süre Büyük Cami’de imamlık yapmış oldu, sonrasında Kemaliye Müftüsü olarak atandı. 1935 senesinde, bir kalp krizi sonucu görevi başlangıcında yaşamını yitirdi. Doğup yaşamış olduğu mahalleye, anısını yaşatmak için onun ismi verildi.


Hüseyin Hüsnü Efendi iyi yetişmiş bir din bilgini ve saygı duyulan bir şahıs idi. Yurtsever, insancıl tutumu ve toplumsal dayanışması da her türlü beğeninin üstündeydi. Yörenin toplumsal yaşamında etkili konumdaydı. Fakirleri ve ezilenleri korur, fena alışkanlığı olanları sohbetle doğru yola iletirdi. Derslerinde ve dinsel konuşmalarında müslümanlığın özünü oluşturan doğruluktan ve toplumsal adaletten ayrılmamayı, hoşgörülü ve saygılı olmayı, yardımlaşma ve dayanışmaya ağırlık vermeyi Öğütler; bu kuralları kuvvetli kılmaya çalışırdı.


Hüseyin Hüsnü Efendi dikkatli ve hassas gençler yetiştirdi ve Ağın’ın kültür yaşamına katkıda bulundu. Yaşamı süresince erdemli, yapıcı, şefkatli ve temiz ahlaklı olmayı ilke edindi, bu ilkeleri çevresine yaydı. Aile yaşamında dört oğul yetiştirmiş saygı duyulan bir aile reisiydi.


Oğulları: Abdurrahman Onur Hocaoğlu, Hasan Hocaoğlu, Mustafa Aksoy, Halil Hocaoğlu.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Müderris Hüseyin Hüsnü Efendi
Müderris Hüseyin Hüsnü Efendi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/muderris-huseyin-husnu-efendi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/muderris-huseyin-husnu-efendi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content