nefertari : mısır'ın ışığı ebu simbel'in kraliçesi mısır'ı m.ö. 1290'la 1224 içinde tam 66 yıl süresince yönetim eden ikin...
nefertari : mısır'ın ışığı
ebu simbel'in kraliçesi
mısır'ı m.ö. 1290'la 1224 içinde tam 66 yıl süresince yönetim eden ikinci ramses, firavunlar sürecinin tahtta en uzun süre kalan hükümdarıydı. ramses'in iktidar seneleri mısır için savaşlarla dolu oldu ,fakat benzerine tekrar asla rastlanmayan bir refah periyodu yaşandı.
ramses'in hititler'le girmiş olduğu meydan savaşından sonrasında yapmış olduğu kadeş barışı, dünyanın ilk yazılı siyasal anlaşmasıydı. kadeş savaşı'nda kazanılmış olduğu başarıya karşın ramses, kuvvetli hitit imparatorluğu'nu mısra getirememiştir. ramses, savaşmaktansa, karşılıklı görüşmelerle anlaşmazlığı çözmeyi seçer; şundan dolayı onun için kraliçe nefertari'ye duyduğu sevgi, cenk alanlarının heyecanından ve zaferlerin görkeminden çok daha üstündür. mısır, ramses'le karısı kraliçe nefertari zamanında yoğun bir kalkınma hamlesi görmüş oldu. ülkenin dört bir yanında dev inşaatlara girişilirken, mısır o dönem dünyasının en kuvvetli ve en varlıklı memleketi olmuştu.
90 yaşını geçtikten sonrasında ölen ramses'in kendisi benzer biçimde mumyası da maceralar yaşadı. firavunun karnak'ta yaptırdığı ve kendi ismiyle anılan dev tapınağa konan mumyayı mısırlı rahipler ölümünden 200 yıl kadar sonrasında bir başka tapınağa naklettiler. mumya bu yüzyılın başlangıcında bulunup kahire müzesi'ne kaldırıldı fakat 1970'lerde bozulmaya başladığı farkedilince ‘‘tedavi’’ için fransa'ya yollandı. ramses'i getiren tayyare orly havaalanında devlet töreniyle karşılandı. firavun tedavisinin tamamlanmasından sonrasında gene törenle kahire'ye uğurlanıp yeniden kahire müzesi'ne yerleştirildi.
mısır'ı bundan 3 bin küsur yıl ilkin devrinin en güçlü ve en varlıklı ülkesi meydana getiren firavun ikinci ramses, şimdi de hatırasıyla memleketinin turizmini kurtarıyor.
nefertari;ramsesin karıları içinde otoriteyi elinde bulunduran ve güzelliğiyle herkesi etkileyen bir hanımdı. mısır'a yaşamış olduğu sürece ışığı verdiğine inanılırdı.
mühim ve asil bir devlet adamı olan bakenkhons'ın kızı,teb valisi amenmose'in kardeşiydi..
nefertarinin 2'si adam ,2'si kız olmak suretiyle toplam 4 çocugu vardı.prince prehirwonme,prince amonhirwonmef oğulları, princess mertatum, princess merytamon ise kızlarıydı...
ebu simbel'de tanrıça hathor ve nefertari adına ramses ıı tarafınca yaptırılan bir mabet vardır. ölüp ölmediği mevzusunda kati bir bilgi yoktur ( saraydan ayrılmadan ilkin )... fayoum'daki emekliler hareminde öldüğü de söylenir...
ramses tarafınca kendisine yaptırılan gömüt;bugüne dek kraliçeler vadisi'nde kalıntısı bulunmuş en güzel ve en büyük gömüt anıttır.
YORUMLAR