Nitelik Nedir?

nitelik -ği isim 1 . Bir şeyin nasıl olduğunu belirten, onu başka şeylerden ayıran özellik, vasıf, keyfiyet: "Niteliğini kes...


nitelik -ği
isim

1 . Bir şeyin nasıl olduğunu belirten, onu başka şeylerden ayıran özellik, vasıf, keyfiyet:
"Niteliğini kestiremediği müzmin iştahsızlıktan yorgun düşmüş."- A. İlhan.



2 . Bir şeyin iyi veya kötü olma özelliği, kalite.

3 . felsefe Bireyi, nesne veya yaşantının bir yönünü ötekilerden ayırt etmeye yarayan ve ölçebilen özellik, keyfiyet.





  • Nicelik ve nitelik ne anlama gelir?

  • Paylaş  

  • Paylaş

  • Paylaş










Niteliklerin değişimi nicelik(sayı) değişimi ile ilgilidir.Örneğin suyun aldığı ısı düştükçe belli bir sıcaklıkta su,buza dönüşür.Tam tersi durumda,suyun aldığı ısı yükseldikçe belli bir sıcaklıkta su,buhara dönüşür.












nitelik; bir şeyin nasıl olduğunu belirten, onu başka şeylerden ayıran özellik, vasıf, keyfiyet.

bir şeyin iyi ya da kötü oluşu kalite.

bireyi, nesne ya da yaşantının bir yönünü, ötekilerden ayırt etmeye yarayan ve ölçülebilen özellik, keyfiyet.

Örnek Metin: Niteliğini kestiremediği müzmin iştahsızlıktan yorgun düşmüş

Nitelik Nedir?


Nesnenin algılama konusu olan yanı “Nitelikler†nesne ve algıları neyseler o yapar, başka nesnelerden ve olaylardan ayırır, onları sınırsızca ve sonsuzca çeşitlendirir. Her nesnenin niteliksel yanı yanında niceliksel tarafı da vardır. Bu iki unsur birbirine bağlıdır. Bir nesnenin sadece nicel ya da nitel yani olamaz. İkisi birbirine bağlıdır.


Nicelik özdeş olan nesne ve olaylar arasında, nitelik ise özdeş olmayan nesne ve olaylar arasında söz konusudur.


Felsefe nitelik kavramı konuşma dilindeki gibi bir anlam taşımaz. Felsefede nitelik kavramı; yokluğu o nesne ya da olayı neyse o olmaktan çıkaracak olan, nesne yada olayın bütünsel öz yapısını dile getirir. Nicelik değişikliği bir nesne ya da olayı belli bir sınıra kadar kendisi olmaktan çıkarmaz. Bir elma dilimlere bölünse de yine elmadır. Ama niteliksel değişme bir nesne ya da olayı kendisi olmaktan çıkarır. Bir elmayı yüksek derecede kaynatıp eritilirse elma olmaktan çıkar. Niceliksel değişme belli bir sınırda niteliksel değişmeyi gerektirir...


NİTELİK a.

1. Bir şeyin şu ya da bu biçimde algılanmasına olanak veren özelliklerin tümü; vasıf: ilişkilerinin niteliği değişmiş, arkadaş olmuşlardı. Işığın niteliğine önem veren bir fotoğrafçı.

2. Bir şeyi orta düzeyin üzerine çıkaran şey; kalite: Niteliği niceliğe tercih etmek.

3. Bir nesnenin, bir eşyanın, bir ürünün, bir şeyin, kendisinden bekleneni en iyi şekilde karşılamasına olanak veren olumlu yönlerinden her biri: Bu ürünün, bu arabanın birçok niteliği var.

4. Ahlak, düşünce, meslek vb. açısından olumlu olarak değerlendirilen kişilik ya da davranış özelliği: Tümüylü kusurlu sayılamaz, birtakım nitelikleri de vardır. Ahlaki nitelikler.


*-*Elekt. ve Telekom. Nitelik çarpanı, İYİLİK* ÇARPANl'nın eşanlamlısı.


*-*Fels. Bir öznenin varlık biçiminin, bu öznede bulunup bulunmadığını ileri sürüp süremeyeceğimizi belirleyen düşünce kategorisi; bir kişinin ya da öznenin varlık tarzı. (Bk. ansıkl. böl.) pirindi nitelikler, skolastik terminolojide, katılık, uzam, biçim, sayı, hareket ya da hareketsizlik gibi madde fikrinden ayrılmaları olanaksız nitelikler


*-*istat. istatistik birimin taşıdığı ya da taşımadığı nitel özellik, (istatistik, o niteliği taşıyan birimlerin sayısına ya da göreli sıklıklarına yöneliktir.)


*-*Manyet. Nitelik çarpanı, yitim açısı teğetinin tersi.


*-*Sağl. kor. Salgın yaratıcı nitelik, bir salgın hastalığın ciddiyetini ve şiddetini belirleyen karakteristiklerin tümü. (Mikrobun hastalık yapma gücü, geçme ya da bulaşma kolaylığı; bulunulan sağlık koşulları, topluluğun bağışıklık, özellikle aşı durumu.)


*-*Sesbilg. Tınısı ve eklemlenme biçimi açısından, bir sesin özelliği.


*-*ANSİKL. Fels. Aristoteles'e göre "nitelik, bir varlığın şöyle ya da böyle olduğunu söylememizi sağlayan şeydir†(Kategoriler,; 8).


* Descartes'ta "nitelik", “özellik" anlamına gelir: “Burada biçim ya da kip (tarz) dediğimde, başka yerde yüklem ya da nitelik dediğimden farklı bir şeyi anlayamıyorum. Ancak tözün bir başka biçimde düzenlendiğini ya da çeşitlendiğini düşündüğümde, özellikle kip ya da biçim adını kullanıyorum ve bu düzenleme ya da değişiklikten ötürü böyle adlandırıla bildiği zaman da, onun böyle adlandırılmasına yol açan çeşitli biçimlere, nitelik adını veriyorum†(Felsefenin ilkeleri [les Principes de la philosophie], 1, 56).

* Kant'a göre nitelik kategorisi, anlık ilkelerinden biridir ve bundan ötürü duyum üzerinde ve dolayısıyla deney nesneleri üzerinde bir önsel etki derecesi olarak Kant'ın bilgi kuramına girer. Kant şöyle der: "Duyumun niteliği her zaman deneyseldir ve hiçbir zaman önsel olarak tasarlanamaz [...]. Buna göre tüm duyumlar ancak [...] sonsal olarak verilmişlerse de, bir dereceleri olması açısından taşıdıkları özellik, önsel olarak bilinebilir. Genellikle büyüklükler konusunda önsel olarak ancak bir tek niteliği, yani süreklilik niteliğini bilebilmemiz ve tüm nitelikler (yani, görüngülerin gerçeği) içinde önsel olarak onların yoğun büyüklüklerimden, yani bir dereceye sahip olmalarından başka bir şey bilemememiz ve geri kalan her şeyin deneye bırakılmış olması, dikkate değer" (Salt aklın eleştirisi [Kritik der reinen Vernunft], 2, 23).

* Hegel'de nitelik (alm. Oualitât), genel varlık kipliklerinin birincisidir. Varlık-hiçlik oluş, buradavarlık, kendi-için-varlık biçimlerine bürünen varlık, bir şeyi kendisi yapan şeye, onun iç ve dış belirlenimine yönelir. Flegel şöyle der. "Nitel belirlenim, niteliği olduğu varlıkla bir ve aynı şeydir, onu aşmaz ve onun içinde kalmaz, ama onun dolayımsız sınırını oluşturur. Bundan ötürü, dolayımsız belirlenim olarak nitelik, birincildir ve dolayısıyla ilk önce niteliği ele almak gerekir (VVİssenschaft der Logik [Mantık bilimi], “Varlıkâ€).

Kaynak: Büyük Larousse





  • Nicelik ve nitelik ne anlama gelir?

  • Paylaş  

  • Paylaş

  • Paylaş


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Nitelik Nedir?
Nitelik Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/nitelik-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/nitelik-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content