Obsesif Kompulsif Bozukluk Belirtileri Nedir

Zorlayici, davetsiz düsüncelerin hastalarda tekrarlayici, adet edinilmis hareketlerin olusmasina neden olmasi ve bunlarin günlük yasami etki...

Zorlayici, davetsiz düsüncelerin hastalarda tekrarlayici, adet edinilmis hareketlerin olusmasina neden olmasi ve bunlarin günlük yasami etkilemesidir. Hastalar bu davranis ve düsüncelerden sikilmis olsalar da nadiren davranislarinda isteklidirler. Basarili teshis doktor tarafindan ayrintili sorgulamayi gerektirmektedir.

Genelde obsesyon ve kompulsiyonlarla karakterizedir, ancak sadece obsesyon veya kompulsiyon yakinmalari olan hastalar da olabilir. Obsesyonlarda kompulsiyonlarda düsünce seklinde olabilir. Ancak genelde obsesyonlar düsünce kompulsiyonlarda davranis seklindedir.

Obsesyon (Takinti)

Kisinin kontrolü disinda tekrarlayan düsünce ve uyaranlardir. Hastalar bunun çok anlamsiz oldugunu, kendilerini çok rahatsiz ettigini ancak bu düsüncelerden kurtulamadiklarini belirtirler. Bu takintilar hastada igrenme, korkma, süphelenme veya anksiyete gibi duygulari da beraberinde getirir. Hastalar bu düsüncelerin kendi beyinlerinin ürünü oldugunun farkindadir.

Kompulsiyon (Tekrarlayan Davranislar)

Hastalar takintili düsüncelerden kurtulmak için akillarina baska düsünceleri getirirler veya bazi davranislarda bulunurlar bu tür düsünce ve davranislara kompulsiyon denir. Takintili düsünceler anksiyete artisina neden olurken kompulsiyonlar anksiyeteyi azaltir. Agir okb hastalarinda bazen bu kompulsiyonlar tüm günü alabilir.

Obsesif kompulsif bozukluk rahatsizliga ait örnekler



Hastaligin gidisini kotu etkileyen belirleyiciler
zorlanilarin ileri derecede anlamsiz olmasi
beraberinde majör depresyonun bulunmasi
eslik eden bir kisilik bozuklugunun bulunmasi.
hastaligin çocuklukta baslamasi
saplantilara direnememe (bir zorlantiya yol açmasi)
hastaligin gidisini iyi etkileyen belirleyiciler
bir stres sonrasi baslamasi
kisinin çevresi ile saglam ,iyi iliskiler içinde olmasi
yakinmalarinda artip,azalma ve yoklamalar seklinde dalgalanmalarin olmasi

Sık görülen obsesyonlar

• kirlilik : çevreden kan, tükrük, mikrop veya semen gibi kir bulasmasi veya kisinin çevreye kir bulastirmasi
• kendi basina veya yakinlarinin basina bir kötülük gelecegi düsüncesi
• kontrolünü kaybetme ve saldirgan davranista bulunma korkusu
• tekrarlayan ve kontrol edilemeyen cinsel düsünceler
• dinle ve ahlaki degerlerla asiri ugrasma v.b.

Sık görülen kompulsiyonlar

• temizlik: saatlerce el yikama, banyo yapma veya tekrar tekrar ev temizleme gibi. bu sekilde el yikayarak günde bir kalip sabun bitiren veya çamasir suyu ile elini yikayan hastalar siktir.
• tekrarlama: takintili düsünce ile olusan sikintiyi gidermek için tekrarlayan davranista bulunma veya akildan baska düsünceleri geçirme gibi. yakinlarinin basina kotü bir sey gelecegini düsünen bir hasta bunun olmamasi için halen yapmakta oldugu davranisi ikinci kez yaparak bu düsünceden kurtulabilir (yolda yürürken ayni yolu geri dönüp tekrar yürümek gibi)
• kontrol etme: evine bir sey olacak veya yangin çikacak korkusu ile tekrar tekrar kapiyi veya tüpün kapali olup olmadigini kontrol etmek gibi.
• biriktirme: ise yaramayan bir çok esyayi biriktirmek gibi. örnegin bazi kisilerde yeterli yerleri olmadigi halde gazeteler, bos kavanozlar veya konserve kutulari gibi ise yaramayan seyleri atamama davranisi görülebilir. son birkaç yildir yurdumuzda gazetelere yansiyan çöplük evler buna en güzel örnektir.
• sayma: yolda yürürken kaldirim taslarini sayma veya araba plakalarini okuma, günlük isleri yaparken belli sayilarda tekrar etme v.b.(örnegin kazagini bes kere giyip çikarma veya ayni yere üç kere gitmeme gibi)
• tamamlama: bu kompulsiyonu olan hastalar bir dizi davranisi mükemmel olana kadar tekrar tekrar yaparlar. örnegin kirlilik takintisi olan bazi hastalar el yikamadan önce lavaboyu, muslugu ve sabunu yikar (genelde belli sayida) daha sonra belli sayida elini yikar ve elini yikadiktan sonra tekrar ayni islemi tekrarlar.
• asiri tertipli ve düzenli olma: örnegin çalisma odasinda herseyin simetrik durmasi veya masanin üstündeki herseyin belirli bir sira ile dizilmesi gibi.
yukarida sayilanlar disinda sayi sayma, asiri liste yapma veya asiri dua etme gibi baska kompulsiyonlarda olabilir.



YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Obsesif Kompulsif Bozukluk Belirtileri Nedir
Obsesif Kompulsif Bozukluk Belirtileri Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/obsesif-kompulsif-bozukluk-belirtileri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/obsesif-kompulsif-bozukluk-belirtileri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content