Olimpos Nedir

olimpos yunan mitolojisinde tanrıların yaşadığı dağdır. thessalai'da olduğu yazılmaktadır. orada tanrıların hephaistos tarafından yapılm...

olimpos yunan mitolojisinde tanrıların yaşadığı dağdır. thessalai'da olduğu yazılmaktadır. orada tanrıların hephaistos tarafından yapılmış sarayları var. olimpos tanrıları - zeus, onun karısı ve kız kardeşi hera, kızı athena; zeus ve hera'nın oğulları ares ve hephaistos; zeus ve leto'nun evlatları apollon ve artemis; zeus ve dione'nin kızları afrodit; zeus ile maia'nın oğulları hermes; zeus'un kız kardeşi hestia'dır. son olarak demeter ve hebe.


ve yine olimpos; antalya'da antik bir şehirdir.



antik likya'nın en önemli liman kentlerinden olan olympos, tarih boyunca mitolojiyeye konu olmuştur. konumunun elverişliliği nedeniyle korsanların barınağı olan olympos, bugün sahip olduğu tarihsel değerleri, 3200 m'lik mutteşem sahili, endemik bitkileri, caretta caretta'ları khimaira'sı, tüm sportif etkinliklere olanak veren muhteşem doğası ve pansiyon olarak kullanılan meşhur ağaç evleri ile tüm dünyaca bilinmektedir.



kesin kuruluş tarihi bilinmemekle birlikte, m.ö. 168-78 yıllarında basılan likya konfederasyon sikkelerinde adı geçmektedir. iktisadi bir birlik olan likya konfederasyonu konseyinde, olympos’un üç oy hakklı olduğu bilinmektedir.

tarihçilere göre, m.ö. 80 yılında zenniketes isimli kilikyalı bir korsan tarafından ele geçirilen kent, 78 yılında romalılar tarafından alınmıştır.

haçlı seferleri sırasında venedik, ceneviz ve rodos şövalyelerinin istilasına uğrayan olympos, 15. yy’da fatih sultan mehmet döneminde osmanlı imparatorluğuna katılmıştır. orta çağdan sonra yakın zamana kadar türk yerleşimin olmadığı kent sadece göçerler tarafından kışlak olarak kullanılmış.
tamamı arkeolojik ve doğal sit alanı olarak koruma altında olan olympos, denize açılan ve ortasından akçay deresinin aktığı bir vadi içine kurulu. su kanalları, surlar, lahit mezarlar gibi kente aity pek çok kalıntı görülebilir. antik çağlarda nehir kenarlarına yapılan duvarlarla kanal haline getirilen nehirden gemiler de geçebilmekteydi. ören yeri girişinden antik kentin kalıntıları arasında yaklaşık 1,5 km yürüyerek olympos sahiline ulaşılır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Olimpos Nedir
Olimpos Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/olimpos-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/olimpos-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content