Omurganın Yana Doğru Eğriliği (Skolyoz)

Omurga'nın Yana Doğru Eğriliği (Skolyoz) Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır . Yazılanlar, tabip uyarısı ya da ö...

Omurga'nın Yana Doğru Eğriliği (Skolyoz)

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, tabip uyarısı ya da önerisi değildir





Skolyoz, omurganın göğüs (thoracic) ya da bel (lumbar) bölgelerinde görülebilen, yana doğru eğriliğidir. Tek başına olabileceği şeklinde, kifoz (arkadan öne doğru anormal bir eğrilik) ile birlikte de görülebilir (Kifoskolyoz).
Ad: skoliozis1.jpg




Türkiye'de 2,5 milyon skolyoz hastası mevcuttur. Skolyoz hastaları üstüne Türkiye'de yapılmış hususi araştırma olmasa da ortopedi uzmanlarının birleştikleri nokta, hastalığın kız çocuklarında epey sık görüldüğüdür. Fakat bunun sebebi hemen hemen bilinmemektedir. Bilhassa 20 dereceyi geçen skolyozlar kızlarda erkeklere oranla sekiz kat fazla görülmektedir.

Sebepleri

Skolyoz çok türlü nedenlerle ortaya çıkabilmektedir. Örneğin spastik çocuklarda ya da çocukluk çağlarında nüzul geçirenlerde görülmektedir. Ama çoğunlukla kaşılaşılan skolyozlar, daha çok 10'lu yaşlarda ortaya çıkan ve sebebi tam olarak halen bilinmeyen (idiyopatik) grupta görülen skolyozlar ile anne karnındaki etmenler sebebiyle ortaya çıkan ve doğuştan itibaren bulgu veren doğumsal (konjenital) skolyozlardır. Birincinin nedenini tam olarak bilinmemektedir. Konjenital skolyoza ise gebelik esnasında geçirilen enfeksiyonlar, şeker hastalığı, bir takım vitamin eksikliklerinin niçin olduğu düşünülmektedir.
  • Doğuştan olabilir (konjenital). Bu vaziyet çoğu zaman omurgadaki bir kusura ya da birbirine kaynamış kaburgalara bağlıdır.
  • Polio (çocuk felci), beynimiz felci ya da kas distrofisi (erimesi) şeklinde durumlara bağlı olarak kasların felci sonucunda oluşabilir.
  • İdiyopatik (sebebi bilinmeyen) olabilir. Daha evvel düzgün olan bir omurgada, bilinmeyen bir nedenle ortaya çıkabilir.

Bulguları
  • Omurganın yana doğru eğriliği
  • Omuz ve kalçaların bakışımlı durmaması
  • Birinci eğriliği karşılayıcı ikinci bir eğri varlığı
  • Sırt ve/ya da bel ağrısı-sancısı
  • Bitkinlik
  • Nefes darlığı

Testler

Fizik muayene esnasında, hasta öne doğru eğildiğinde eğrilik daha belirgin gözükür. Değişik pozisyonlarda omurga röntgenleri ve skolyozometre (omurganın eğrilik miktarını ölçen bir alet) ölçümleri, skolyozun miktarını belirleyebilmek için yapılabilecek testlerdir.

Türleri

Skolyoz hastalığı üç sınıfa ayrılır. Bu tür durumlar;
  • Non strüktürel
  • Geçici strüktürel
  • Strüktürel skolyozdur.

Skolyoz Tedavi Sistemleri,metotları

Skolyoz için ortopedik ayakkabılar korseler ve ameliyat şeklinde çözümler vardır. Bununla birlikte yoğun bir biçimde Fizik Tedavi uygulanır. Kişiye hususi egzersizler ile zayif kalan kaslar güçlendirilir ve denkleştirilir.








  • Omur ve Omurga Nedir - Omur ve Omurganın Yapısı ve Görevleri


  • Geometride doğru ve doğru parçası nedir?


  • Cumhuriyetten bu yana sanayideki gelişmeler nedir?



Skolyoz
Ad: skoliozis2.jpg
Bir omurga deformitesi olan, genel anlamda buluğ çağlarında ortaya çıkan ve bundan dolayı de bir çocuğun omurgasının gelişme tamamlanıncaya kadar tertipli olarak denetim edilmesini gerektiren skolyoz hakkında anne-babalar ne biliyor? Skolyozu [SOL]yakından tanımak ve erken tespit etmek için...





Taraftan bakınca boyun ve şehir ters C, sırt bölgesinde de C şekli tabii olandır. Bunun artış olanına kifoz kısaca kamburluk, yana doğru eğilmeye de skolyoz ismi verilir. Skolyoz her yaşta olabilse de en sık bayanlarda ve buluğluk çağlarında rastlanır. Tedavide erken teşhis önemlidir. İlerlememiş olgularda daha başarı göstermiş sonuçlar alınır. Anne-babaların evlatlarının omurga gelişimine dikkat etmeleri, eğer bu şekilde bir kuşku var ise da hekime başvurmaları gereklidir.

Skolyoz

Bel ve sırt bölgesinin eğriliği anlamını taşımaktadır. Omurganın üç boyutlu eğimidir. Düzgüsel omurga önden ya da arkadan bakıldığında düzdür. Gene düzgüsel olarak yanlardan bakıldığında omurga göğüs bölgesinde, arkaya kifoz, bel bölgesinde lordoz doğru eğilimlidir. Skolyozda yukarıdan aşağıya bakıldığında tüm vertebralar sırt ya da bel bölgesinde bir yöne doğru eğilmişlerdir. Omurganın merkezinden üstten aşağıya bakıldığında omurgaların bir bölümü bükülmüşlerdir. Bu da çoğu zaman sağ kaburgaların çıkıntılı olması sonucunu doğurur. Skolyoz genel anlamda buluğ çağlarında ortaya çıkan bir omurga deformitesidir. Skolyozda eğriliğin, aslen omurganın kendi çevresinde dönmesi ile oluştuğuna inanılmaktadır.


Skolyoz sınıflandırılabilir mi?


Doğumsal bir anomaliye bağlı olarak doğuştan olabileceği şeklinde, doğumdan sonrasında gelişimsel ya da buluğluk çağı civarında sebebi bilinmeden de ortaya çıkabilir. Doğumsal skolyoz genel anlamda bir omurganın noksan, fazla ya da içinde büyümeyi etkileyecek şekilde oluşması ile görülür. Çok disiplinli sonuçlara neden olur. Doğumdan sonrasında ilk birden fazla yılda fark edilir. Gelişimsel skolyozda (juvenil) eğriliğe neden olan, sinirsel, sendromal bir vaziyet söz mevzusudur. Erişkinlik çağı skolyozu (adölesan) çoğu zaman kız çocuklarında, sık olarak şehir, sırtta, şehir ve sırtta, hatta çift eğrilik şeklinde görülür. Sebebi tam belirgin değildir.

Skolyoz iyi mi farkedilir?

Skolyozun emarelerinden biri sağ tarafta oluşan kürek kemiği çıkıntısıdır. Bir omuz diğerinden daha yüksek olabilir ve çocuk bir tarafa eğilmeye meyillidir. Kalça kemikleri bakışımlı olmayabilir ve birisi diğerinden daha yüksekmiş şeklinde görünür. En çarpıcı bulgulardan biri skolyozlu bir çocuğun öne eğilmesi ile ortaya çıkan kaburga çıkıntısıdır. Ama burada şuna uyanık olmak gerekir ki, skolyoz bozuk duruşla karıştırılmamalıdır.

Skolyoz yaygın mıdır?

Skolyoz araştırma topluluğuna gore her 10 buluğ çağındaki insandan 1 tanesi, herhangi bir derecede skolyoza haizdir. Genellikle buluğluk çağı yaşlarında kız çocuklarında görülmektedir. Bir takım skolyoz vakalarında eğiklik derecesi o denli hafifçe olabilir ki, tedavi hiçbir süre lüzumlu olmayabilir. Hafifçe skolyozun erkeklerdeki sıklığı neredeyse kızlardaki kadardır. Ama disiplinli eğrilikler kızlarda erkeklerdekinden 5-8 kat daha fazladır.

Skolyoz tedavi edilebilir mi?

Skolyoz ileride sırt ağrıları-sancıları, uyuşmalar, zayıflık, güçsüzlük; organların gelişmesini de etkilemeye kadar varabilmektedir. Bir takım hastalarda kamburluk da duruma eşlik etmektedir. Skolyoz tedavisi hafifçe olgularda takip; orta dereceli olgularda korse tedavisi; ileri olgularda son yıllarda geliştirilen, 3 boyutlu düzelme elde eden, erken dönemde yürümeye olanak tanıyan metallerle yapılmaktadır. Ameliyat sırt bölgesinde yapılır ve deneyimli bir ekibe gereksinim gösterir.

Skolyoz için gözlem merkezli tavsiyeler

Yurt haricinde olağan okul taramaları tertipli olarak yapıldığı için başlangıç aşamasında hekimler tarafınca bilinmektedir. Yurdumuzda koruyucu hekimlik gelişmediği için ailelere bu mevzuda büyük vazife düşmektedir. Bilhassa anneler çocuklarını banyo yaptırırken çıplak görme şansları olduğundan sırtın orta kısmında ki çıkıntıları yukarıdan aşağıya elle yoklayarak anlayabilirler. Bununla birlikte eğilme pozisyonunda sırt kısmında yükseklik farkının olması, kollardan birisinin kazaklarda uyumsuzluğu ya da çanta taşırken bir omuzda askının durmamasından şüphelenerek hekime başvurulmalıdır. Kendiliğinden geçmeyeceği, gerilemeyeceği; hatta ilerleyen bir hastalık olduğu unutulmamalıdır.


Omurga Eğriliği (Kamburluk)

Sırtın üstten itibaren aşağı doğru yuvarlanması şeklidir. Bazısı azken bazısı abartılı olabilir. 50 derecelik eğrilikler de vardır. Bu deformiteye yuvarlak sırt ya da kambur denir. Omurga düzgüsel görünebildiği şeklinde kambur da oluşabilir. Kifoz gelişimsel sorunların bir sonucu olarak ortaya çıkabilir; osteoporozda kemik kırılmaları, omurga travması, omurganın artrit şeklinde dejeneratif hastalıklar her yaşta oluşabilir. Ağırbaşlı vakalarda ağrı-sancı, akciğer, sinir, doku ve organları etkileyebilir. Tedavisi, yaşa, eğrilik tesirleri ve nedenlerine bağlıdır.

Emareleri
Eğik ya da kambur duruş,

Hafifçe sırt ağrısı-sancısı,

Spinal sertlik ya da duyarlılık,

Bitkinlik.

Yetişkinlerde Sebepleri
Osteoporoz,

Omurgada dejeneratif artrit,

Ankilozan spondilit,

Bağ dokusu hastalıkları,

Tüberküloz ve eklem enfeksiyonları,

Kanser ya da iyi huylu tümörler,

Spina bifida,

Kemik paralizi.

Risk Faktörleri
Ergenlikteki kızlar daha çok duruş bozukluğu riski altındadır.

10-15 yaş arası erkeklerde de risklidir.

Osteoporoz geçiren omur kırıklıkları olanlarda ve

Marfan sendromu şeklinde bağ dokusu hastalarında risklidir.

Tedavisi
Fizik terapi, ilaçlar, osteoporoz tedavisi, ameliyat ve destekleyici tedavi mümkündür. vertebroplasti ve kifoplasti vertebra kırıkları tedavi etmek için son zamanlarda geliştirilen yöntemlerdir. Çökme kırığı ve ağrı-sancı kontrolü için enjekte edilir.





  • Omur ve Omurga Nedir - Omur ve Omurganın Yapısı ve Görevleri


  • Geometride doğru ve doğru parçası nedir?


  • Cumhuriyetten bu yana sanayideki gelişmeler nedir?


Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Omurganın Yana Doğru Eğriliği (Skolyoz)
Omurganın Yana Doğru Eğriliği (Skolyoz)
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/48089d1461551717-omurganin-yana-dogru-egriligi-skolyoz-skoliozis1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/omurgann-yana-dogru-egriligi-skolyoz.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/omurgann-yana-dogru-egriligi-skolyoz.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content