Oratoryo ne anlama gelir? Oratoryononun tanımı ve oratoryonun özellikleri ve örnekleri ile ilgili olarak genel ve temel bilgilerin yer almış...
Oratoryo ne anlama gelir? Oratoryononun tanımı ve oratoryonun özellikleri ve örnekleri ile ilgili olarak genel ve temel bilgilerin yer almış olduğu yazımız.
Batı müziğinde solo, koro sesleriyle orkestra için yazılan, mevzusu dinle ilgili eserlere «oratoryo» denir. Bu ad Roma’daki din adamları toplantı salonundan gelir: 1548’de ilk kez Santa Filippo di Neri, bu salonda bu şekilde bir müzik eseri dinletmişti. Salona Orator denildiği için, bu çeşit müziğe de «oratorio» adı verildi.
İtalya’da halka ilk oratoryo 1600’de, Cavalieri’nin bir operası ile beraber yayınlandı. İtalyan ve Fransız oratoryolarından sonrasında Almanlar bu akımı geliştirdiler. Ayrıca Handel 32 oratoryo yazmıştır; yalnız, bunlardan bir kısmının mevzuları dinle ilgili değildir.
Bizde ilk oratoryoyu Adnan Saygun yapmış, «Yunus Emre» adındaki bu eserinde bu meşhur şairin şiirlerini dile getirmiştir.
YORUMLAR