Özalp - Van

Özalp - Van MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi Yüzölçümü: 2.380 km2 İlçe Nüfusu: 54.143 Merkez Nüfusu: 6.697 (1997) Van iline ...

Özalp - Van
MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
  • Yüzölçümü: 2.380 km2
  • İlçe Nüfusu: 54.143
  • Merkez Nüfusu: 6.697 (1997)
Van iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezi olan kasabadır. İlçe toprakları kuzeyde Muradiye, güneyde Başkale ve Gürpınar, batıda merkez ilçe, doğuda İran toprakları ile çevrilidir. Memedik Çayı önemli akarsuyudur. Halk tarım ve hayvancılıkla geçinir.









  • Van - Merkez - Van Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi


  • Hayal Kahraman Özalp


  • Kazım Fikri Özalp



Özalp






Özalp, Van ilinin ikinci büyük ilçesidir.

Türkiye ile İran sınır kapısının bulunduğu Saray ilçesi ile Van il merkezi arasında bulunur.

Demiryolu bu ilçeden geçmektedir. İlçede Kürtler, Türkler, Lazlar bir arada yaşamaktadırlar.

1961 yılında Trabzon'un Çaykara ilçesinin Uzundere Köyü'nde o yıl büyük bir heyelan yaşandı. İsmet İnönü'nün Başbakan, Vanlı Ferit Melen'in de kabineye dışarıdan Maliye Bakanı olduğu dönemdi.Bu köyde yaşıyan Lazlar Emek ve Dönendere köylerine yerleştirildi.

Nüfus

İlçenin nüfusu 2009 genel nüfus sayımına göre 96.680 Bunun 25.620 ilçe merkezinde, 71.000 ise kasaba ve köylerde yaşamaktadır.

Tarihçe

Özalp İlçesi 1869 yılında Mahmudiye adıyla bu günkü Saray ilçe merkezinde kurulmuştur.

İlçe merkezi 1948 yılında bu günkü Özalp merkezine taşınmış ve burası İlçe merkezi haline dönüştürülmüştür. Kazım Paşa İlçe merkezinin ismi ise Saray olarak değiştirilerek Nahiye teşkilatına dönüştürülmüştür.

Özalp İlçe Merkezinin ismi ise şimdiki mahalle olan Kargalı'nın adı ile anılmaktaydı. Bu mahalle o tarihlerde köy teşkilatı durumundaydı.

Bölgede Urartular Persler, Bizanslılar, Emeviler, Selçuklular,Sökmenler, Moğollar, Karakoyunlular ve Akkoyunlular değişik zamanlarda hakimiyet kurmuşlardır. Özalp ilçe sınırları içinde halk arasında "gort" diye anılan harabelerde yapılacak kazılarla: tarihte bu yörede hüküm sürmüş medeniyetler hakkında daha gerçekçi bilgiler elde edilebilir. Tarihi eser kaçakçılarının define aramak amacı ile yaptıkları kazılarda mezarların gün doğusu yönünde görülmesi, halk arasında burada yaşayanların güneşe taptıkları kanaatini doğurmuştur. 1071 yılında Selçuklu sultanı Alparslan'ın Malazgirt meydan muharebesinden sonra Anadolu'ya girmesi ile birlikte Bizanslılardan kurtulup bir müddet Selçukluların kontrolünde kalan bölge, daha sonra Safevilerin eline geçmiştir. 1555 yılında kanuni sultan Süleyman'ın Safevilerin yenmesi ile bölge Osmanlıların hakimiyetine girmiştir. Eski ismi "Mahmudiye" olan sonra "Saray" olarak adlandırılan Özalp, 1869 yılında Hakkari sancağına bağlanarak "Kaza" yapıldı.

1948 yılında ilçe merkezi Saray'dan Kargalı ya taşındı ve yeni ilçe merkezine Özalp ismi verildi. İlçe merkezi taşınmadan önce köy hüviyetinde olan Kargalı bugün ilçe merkezinin güneyinde ve küçük Özalp çayının ayırdığı (Eskiden beri bu ad ile anılan) mahalleye isim olmuştur.

İlçe bağlısı olmak üzere ilçe merkezine bağlı; 1. belde, 1. (bucak) 50 köy ve 4 mahalleden oluşmakta bunlar kargalı cumhuriyet istasyon ve mahmudiye mahalleleridir.

İlçede çeşitli Kürt aşiretleri yaşamaktadır.

3499658Van Ozalp






 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Özalp - Van
Özalp - Van
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/3499658Van-Ozalp.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ozalp-van.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ozalp-van.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content