paçal isim, halk ağzında 1 . Ekmek yapmak için çeşitli tahılların yasaya gore belirlenen lüzumlu karışım oranı. 2 . Çeşitli şeyl...
paçal
isim, halk ağzında
1 . Ekmek yapmak için çeşitli tahılların yasaya gore belirlenen lüzumlu karışım oranı.2 . Çeşitli şeylerin karışımı.
PAÇAL a. (fars. pâçat).
1. Ekmek yapmak için kullanılan çeşitli tahılların yasaca lüzumlu görülen karışım oranı.
2. Yörs. Çeşitli şeylerin karışımı.
*Bors. Paçal yapmak, bir firmanın hisse senetlerinden ilk seferkinden ucuz bir fiyatla bir miktar daha satın alarak satın alınan toplam hisse senetleri tutarını daha düşük bir fiyata mal etmek.
*Değirmene. Belli bir kalitede un elde etmek için değişik teknik özelliklere haiz buğdayları belli oranlarda birbirine karışmasını sağlayarak elde edilmiş karışım.
*Mad. oc. Sanayisel özelliklere uygun cevher oluşturmak için değişik tenörlü cevherlerin karıştırılmasıyla elde edilmiş karışım.
*Tüt. Sigara yapımında istenen içimi sağlamak için değişik tütün çeşitlerinin belli oranda karıştırılmasıyla meydana getirilen harman.
PAÇAL a.
1. Balıkç. Ringabalıklarını tuzlayıp güneş görmeyen, serin ve nemli bir yerde depolama işlemi.
2. Ringabalıklarını fıçılarda tuzlamaya yarayan, tuza doymuş salamura suyu.
1. Ekmek yapmak için kullanılan çeşitli tahılların yasaca lüzumlu görülen karışım oranı.
2. Yörs. Çeşitli şeylerin karışımı.
*Bors. Paçal yapmak, bir firmanın hisse senetlerinden ilk seferkinden ucuz bir fiyatla bir miktar daha satın alarak satın alınan toplam hisse senetleri tutarını daha düşük bir fiyata mal etmek.
*Değirmene. Belli bir kalitede un elde etmek için değişik teknik özelliklere haiz buğdayları belli oranlarda birbirine karışmasını sağlayarak elde edilmiş karışım.
*Mad. oc. Sanayisel özelliklere uygun cevher oluşturmak için değişik tenörlü cevherlerin karıştırılmasıyla elde edilmiş karışım.
*Tüt. Sigara yapımında istenen içimi sağlamak için değişik tütün çeşitlerinin belli oranda karıştırılmasıyla meydana getirilen harman.
PAÇAL a.
1. Balıkç. Ringabalıklarını tuzlayıp güneş görmeyen, serin ve nemli bir yerde depolama işlemi.
2. Ringabalıklarını fıçılarda tuzlamaya yarayan, tuza doymuş salamura suyu.
Kaynak: Büyük Larousse
YORUMLAR