Paşa isim, askerlik 1 . Osmanlı İmparatorluğu zamanında yüksek sivil memurlara ve albaydan üstün rütbede bulunan askerlere verilen ...
Paşa
isim, askerlik
1 . Osmanlı İmparatorluğu zamanında yüksek sivil memurlara ve albaydan üstün rütbede bulunan askerlere verilen unvan: "Talat Paşa. Ziya Paşa."- .
2 . askerlik Cumhuriyet döneminde general.
3 . ödat, mecaz Uslu, ağırbaşlı: "O ne paşa çocuk."- .
Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
paşa şeklinde yaşamak paşa gönlü bilir paşa olmak
Birleşik Sözler
paşa ağacı paşababa paşaçadırı paşa çayı
paşa kapısı paşa paşa paşazade kaptan paşa
kaptanpaşakuzusu
Ahmet Vefik Paşa'nın tiyatroda yeri nedir?
Çevirmen Rüştü Paşa / Rüşdî Paşa
Ömer Lütfi Paşa (Serdar-ı Ekrem Ömer Paşa)
Paşa
MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Osmanlı İmparatorluğu'nda askerî ya da sivil yüksek devlet memurlarına verilen bir unvan. Sözcük zaman içinde Mısır, Suriye, Irak, ürdün şeklinde ülkelerde de yayılmış ve kabul edilmiştir. Sözcüğün, en büyük adam evlât anlamına gelen "başağa"dan türediği sanılmaktadır. Bu Türkçe unvanın kullanılması Cumhuriyet döneminde 26 Kasım 1934 tarihinde 2590 sayılı kanunla yasaklanmıştır. Sadece günümüzde gayrıresmî de olsa generaller için kullanılmaktadır.
Gösterim: 30
Boyut: 41.5 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>
Boyut: 41.5 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>
Paşa
, Osmanlı Devleti'nde, bu devletten ayrılan Müslüman ülkelerde ve 1934'e değin de Türkiye Cumhuriyeti'nde yüksek rütbeli askerlerle kamu görevlilerine verilen unvan.“Büyük kardeşâ€ anlamındaki “başağa†ya da “beşeâ€den gelen paşa sanı 13. yüzyılda kullanılmaya başladı. Orhan Bey'in kardeşi Alaeddin ile oğlu Süleyman paşa sanıyla anılırdı. Anadolu beyliklerinde de bu san yaygındı. Osmanlı yönetiminde ve ordusunda dönemlere bakılırsa değişik rütbeler için kullanılan paşa unvanı resmî olarak ilk kez 1360'a doğru Rumeli beylerbeyliğine atanan Lala Şahin'e verildi. Bir süre sonrasında Anadolu beylerbeyi de “paşa†unvanı aldı. 1370'te başvezirler, 15. yüzyıldaki Fatih Kanunnamesi'yle de kubbe vezirleri bu unvanla anılmaya başladı. 16. yüzyılda ek olarak eyalet beylerbeylerine, sancakbeyliği meydana getiren iki tuğlu mirlivalara, kaptanıderyalara paşa dendi. Gene bu yüzyılda, paşaların atandığı merkezlere “paşalık†adı verildi. 19. yüzyıl başlangıcında 25'i paşa sancağı olmak suretiyle 70 paşalık vardı. Eyalet merkezlerinde beylerbeyinin başkanlığında toplanan eyalet divanları “paşa divanı†olarak biliniyordu.
Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılmasından (1826), bilhassa de Tanzimat'ın ilanından (1839) sonrasında bazı düzenlemeler yapılırken sivil ve askeri paşalık birbirinden ayrıldı. Askeri sınıfta mirliva, ferik ve müşir, mülkiye sınıfında da saniye sınıf-ı evveli, ulâ, bâlâ ve vezir rütbesinde olanlar paşa unvanı taşımaya başladı. II. Abdülhamid (hd 1876- 1909) taşra ileri gelenlerine değişik amaçlarla paşalık sanı verdi. Halk içinde bunlara “Abdülhamid paşası†deniyordu. Cumhuriyet'in ilk yıllarında Türk silahlı kuvvetlerinde general ve mareşal rütbeli subaylarla sınırlanan paşa unvanı 26 Kasım 1934'te 2590 sayılı yasayla kaldırıldı. Osmanlı Devleti'nden ayrılan Mısır, ürdün, Suriye, Irak şeklinde Ortadoğu ve Şimal Afrika devletlerinde ise sivil ve asker üst görevlilere paşa unvanı verme uygulaması yakın dönemlere değin sürdü.
Kaynak: Ana Britannica
Ahmet Vefik Paşa'nın tiyatroda yeri nedir?
Çevirmen Rüştü Paşa / Rüşdî Paşa
Ömer Lütfi Paşa (Serdar-ı Ekrem Ömer Paşa)
YORUMLAR