Protein, vitamin ve mineraller hangi besinlerde bulunur, örnek verir misiniz? 1. Protein Bakımından Varlıklı Besinler (100 gramın...
Protein, vitamin ve mineraller hangi besinlerde bulunur, örnek verir misiniz?
1. Protein Bakımından Varlıklı Besinler (100 gramında)
Proteinleri; et, balık, yumurta, süt, peynir, baklagiller ve kabuklu çerezlerden alırız.
- Azca yağlı sığır ya da dana eti (36 gr)
- Kabuklu çerezler (fındık, fıstık, badem, kabak çekirdeği) (33 gr)
- Süzme peynir (32 gr)
- Göğüs tavuk ya da hindi eti (30 gr)
- Balık (ton balığı, somon balığı, vd.) (26 gr)
- Istakoz (26.41 gr)
- Fıstık ezmesi (24.9 gr)
- Kuzu Eti (19.9 gr)
- Karides (17 gr)
- Barbunya (17 gr)
- Mezgit (16.4 gr)
- Hamsi (14.5 gr)
- Yumurta (13 gr)
- Makarna (12.5 gr)
- Kepek Ekmeği (11 gr)
- Yulaf (11 gr)
2. Hangi vitaminler hangi besinlerde bulunur?
- A Vitamininin Bulunmuş olduğu Besinler: Karaciğer, yağsız et, süt, tereyağı, yumurta, yeşil ve sarı sebzelerde bulunur.
- B Vitamininin Bulunmuş olduğu Besinler: B grubu vitaminler; tahıllar, yağsız et, böbrek, yürek, beyin, karaciğer, yerfıstığı, tavuk, ceviz, yumurta, kepek ekmeği ve yağlı tohumlarda bulunur.
- B-1 Vitamininin Bulunmuş olduğu Besinler: Buğday, pirinç, mısır, yulaf, darı, çavdar ve bunlarla meydana getirilen besinlerde, kepek ekmeğinde, mantar ve bira mayasında bulunur.
- B-2 Vitamininin Bulunmuş olduğu Besinler: Süt, peynir, yoğurt ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde vardır.
- B-12 Vitamininin Bulunmuş olduğu Besinler: Karaciğer, et ve yumurtada bulunur.
- C Vitamininin Bulunmuş olduğu Besinler: Portakal, mandalina, greyfurt, limon, havuç, çilek, kavun, taze kırmızı ve yeşilbiber, beyaz ve kırmızı lahana, maydanoz, kuşburnu ve yeşil sebzelerde bulunur.
- D Vitamininin bulunmuş olduğu Besinler: Balıkyağı, süt ve tereyağında bulunur.
- E Vitamininin Bulunmuş olduğu Besinler: Buğday, pirinç, mısır, darı, çavdar, marul, soya, yerfıstığı, kabak çekirdeği, badem, susam, ceviz, zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı, pamukyağı ve yeşil sebzelere bulunur.
- K Vitamininin Bulunmuş olduğu Besinler: Et, karaciğer, domates, kabak, karnıbahar, ıspanak ve öteki yeşil yapraklı sebzelerde vardır.
3. Mineraller Hangi Besinlerde Bulunur?
- Kalsiyum içeren yiyecekler: Süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, brokoli, lahana, koyu yeşil yapraklı sebzeler, badem, ceviz, fıstık, sardalya.
- Demir içeren besinler: Kırmızı et, balık, yumurta sarısı, soya fasulyesi, kabuklu yemişler, kuru üzüm, pekmez.
- Bakır içeren besinler: Karaciğer, balık, kabuklu hayvanlar, yapraklı sebzeler, bezelye, fındık, ceviz, mantar, çavdar.
- Çinko içeren besinler: Yumurta sarısı, baklagiller, kabak çekirdeği, ayçiçeği çekirdeği, buğday tohumu, tüm tahıllar.
- İyot içeren besinler: Deniz balıkları, sebze (yerin ihtiva ettiği iyot miktarına bağlı), iyotlu yiyecek tuzu.
- Potasyum içeren besinler: Meyve, sebze, süt ürünleri, muz, kurukayısı, kuru üzüm, portakal, avokado, kabak, incir, sarımsak, hurma, patates.
- Magnezyum içeren yiyecekler: Badem, fıstık, fındık, ceviz, soya fasulyesi, rafine edilmemiş tahıllar, tam tahıllı ekmek ve koyu yeşil sebzeler.
- Selenyum içeren besinler: Deniz ürünleri, tavuk, soğan, sarımsak, brokoli, buğday tohumu.
- Sodyum içeren besinler: Yemeklik tuz, buğulama ve salamura et, salam ve balık ürünleri, ekmek, peynir, maden suyu.
- Fosfor içeren besinler: Balık, et, yumurta, işlenmemiş tahıl ürünleri, fındık, ceviz, maya, peynir.
- Kükürt içeren besinler: Yumurta sarısı, et, süt, balık, peynir, fındık, ceviz, sebze.
- Manganez içeren besinler: Ananas, ceviz, fındık, baklagiller, işlenmemiş tahıl ürünleri, sebze, bira mayası, kakao.
- Krom içeren besinler: Siyah çay, kakao, bal, fındık, ceviz, ilenmemiş tahıllar, peynir, et, mantar.
- Flor içeren besinler: Balık, et, süt ürünleri, çay, kahve, su ve maden suyu, soya fasulyesi.
- Klorid içeren besinler: Yiyecek tuzu içeren her türlü gıda (salam ve balık ürünleri, ekmek, peynir benzer biçimde)
Vitamin çeşitleri en fazla hangi besinlerde bulunmaktadır?
Protein hangi besinlerde bulunur?
Karbonhidrat hangi besinlerde bulunur?
Bu ileti 'en iyi yanıt' seçilmiştir.
Proteinleri; et, balık, yumurta, süt, peynir, baklagiller ve kabuklu çerezlerden alırız.
- Azca yağlı sığır ya da dana eti (36 gr)
- Kabuklu çerezler (fındık, fıstık, badem, kabak çekirdeği) (33 gr)
- Süzme peynir (32 gr)
- Göğüs tavuk ya da hindi eti (30 gr)
- Balık (ton balığı, somon balığı, vd.) (26 gr)
- Istakoz (26.41 gr)
- Fıstık ezmesi (24.9 gr)
- Kuzu Eti (19.9 gr)
- Karides (17 gr)
- Barbunya (17 gr)
- Mezgit (16.4 gr)
- Hamsi (14.5 gr)
- Yumurta (13 gr)
- Makarna (12.5 gr)
- Kepek Ekmeği (11 gr)
- Yulaf (11 gr)
2. Hangi vitaminler hangi besinlerde bulunur?
- A Vitamininin Bulunmuş olduğu Besinler: Karaciğer, yağsız et, süt, tereyağı, yumurta, yeşil ve sarı sebzelerde bulunur.
- B Vitamininin Bulunmuş olduğu Besinler: B grubu vitaminler; tahıllar, yağsız et, böbrek, yürek, beyin, karaciğer, yerfıstığı, tavuk, ceviz, yumurta, kepek ekmeği ve yağlı tohumlarda bulunur.
- B-1 Vitamininin Bulunmuş olduğu Besinler: Buğday, pirinç, mısır, yulaf, darı, çavdar ve bunlarla meydana getirilen besinlerde, kepek ekmeğinde, mantar ve bira mayasında bulunur.
- B-2 Vitamininin Bulunmuş olduğu Besinler: Süt, peynir, yoğurt ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde vardır.
- B-12 Vitamininin Bulunmuş olduğu Besinler: Karaciğer, et ve yumurtada bulunur.
- C Vitamininin Bulunmuş olduğu Besinler: Portakal, mandalina, greyfurt, limon, havuç, çilek, kavun, taze kırmızı ve yeşilbiber, beyaz ve kırmızı lahana, maydanoz, kuşburnu ve yeşil sebzelerde bulunur.
- D Vitamininin bulunmuş olduğu Besinler: Balıkyağı, süt ve tereyağında bulunur.
- E Vitamininin Bulunmuş olduğu Besinler: Buğday, pirinç, mısır, darı, çavdar, marul, soya, yerfıstığı, kabak çekirdeği, badem, susam, ceviz, zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı, pamukyağı ve yeşil sebzelere bulunur.
- K Vitamininin Bulunmuş olduğu Besinler: Et, karaciğer, domates, kabak, karnıbahar, ıspanak ve öteki yeşil yapraklı sebzelerde vardır.
3. Mineraller Hangi Besinlerde Bulunur?
- Kalsiyum içeren yiyecekler: Süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, brokoli, lahana, koyu yeşil yapraklı sebzeler, badem, ceviz, fıstık, sardalya.
- Demir içeren besinler: Kırmızı et, balık, yumurta sarısı, soya fasulyesi, kabuklu yemişler, kuru üzüm, pekmez.
- Bakır içeren besinler: Karaciğer, balık, kabuklu hayvanlar, yapraklı sebzeler, bezelye, fındık, ceviz, mantar, çavdar.
- Çinko içeren besinler: Yumurta sarısı, baklagiller, kabak çekirdeği, ayçiçeği çekirdeği, buğday tohumu, tüm tahıllar.
- İyot içeren besinler: Deniz balıkları, sebze (yerin ihtiva ettiği iyot miktarına bağlı), iyotlu yiyecek tuzu.
- Potasyum içeren besinler: Meyve, sebze, süt ürünleri, muz, kurukayısı, kuru üzüm, portakal, avokado, kabak, incir, sarımsak, hurma, patates.
- Magnezyum içeren yiyecekler: Badem, fıstık, fındık, ceviz, soya fasulyesi, rafine edilmemiş tahıllar, tam tahıllı ekmek ve koyu yeşil sebzeler.
- Selenyum içeren besinler: Deniz ürünleri, tavuk, soğan, sarımsak, brokoli, buğday tohumu.
- Sodyum içeren besinler: Yemeklik tuz, buğulama ve salamura et, salam ve balık ürünleri, ekmek, peynir, maden suyu.
- Fosfor içeren besinler: Balık, et, yumurta, işlenmemiş tahıl ürünleri, fındık, ceviz, maya, peynir.
- Kükürt içeren besinler: Yumurta sarısı, et, süt, balık, peynir, fındık, ceviz, sebze.
- Manganez içeren besinler: Ananas, ceviz, fındık, baklagiller, işlenmemiş tahıl ürünleri, sebze, bira mayası, kakao.
- Krom içeren besinler: Siyah çay, kakao, bal, fındık, ceviz, ilenmemiş tahıllar, peynir, et, mantar.
- Flor içeren besinler: Balık, et, süt ürünleri, çay, kahve, su ve maden suyu, soya fasulyesi.
- Klorid içeren besinler: Yiyecek tuzu içeren her türlü gıda (salam ve balık ürünleri, ekmek, peynir benzer biçimde)
YORUMLAR