Rahim Sarkması

Rahim Sarkması Rahim sarkması cinsel organların, bu organları karın içersinde sabitleyen bağların özelliklerini yitirmesi nedeniyle ...

Rahim Sarkması


Rahim sarkması cinsel organların, bu organları karın içersinde sabitleyen bağların özelliklerini yitirmesi nedeniyle aşağıya vajinaya doğru yer değiştirmeleridir.




Genellikle sadece rahim değil onun hemen önünde ve arkasında yer alan idrar torbası ve kalın barsağın son kısmı da rahimle birlikte sarkma gösterir.

Normalde bu organlar kendilerini tutan bağların sayesinde ancak sınırlı olarak hareket edebilirler. Yaş ilerledikçe ve özellikle yapılan doğum sayısı arttıkça bu bağlar esnekliklerini kaybeder ve böylece genital organların vajina içine sarkmasına neden olabilirler. Bazen sarkma öylesine belirgindir ki, kadın vajina girişinde rahim ağzını eliyle hissedebilir. Hatta bazen rahim ihmal edilmiş vakalarda vaginanın dışına da çıkabilir.

İdrar torbası sarkması vajina ön duvarına komşu olan idrar torbasının vajina içerisinde bombeleşmesine verilen isimdir. Bu durum da özellikle öksürme, hapşırma, ağır bir nesne kaldırma gibi karın içi basıncını artıran durumlarda kadının vajina içerisinde bombeleşen idrar torbasını eliyle hissetmesine neden olur. Bu şikayete, her zaman olmamak kaydıyla, genellikle idrar kaçırma da eşlik eder. İdrar kaçırma sorunu en hafif şekliyle yalnızca öksürme, aksırma ve ıkınma durumunda ortaya çıkar.

Sarkmanın şiddetinin artmasıyla birlikte gülme, cinsel ilişkide, hatta ayakta durma, gibi durumlarda da idrar kaçırma sorunu ortaya çıkar. İdrar torbası sarkması ileri durumlarında idrar torbası ile uretra adı verilen idrarı torbadan dış ortama ileten boru arasında olması gereken açının bozulmasına ve böylece idrar kaçırma şikayetinin ortaya çıkmasına neden olur. En ileri ve oldukça ender görülen durumlarda idrar hiç tutulamaz ve idrar torbasına gelen idrar burada depolanmadan direkt olarak dışarı boşalır.

Rahim sarkması tek başına olduğunda kadının özellikle ayakta durduğunda, öksürdüğünde, hapşırdığında ve ıkındığında ağrı ve alt bölgede dolgunluk hissetmesine neden olur

Rektum (kalın bağırsağın son kısmı) sarkması ise vajina arka duvarıyla komşu olan rektumun vajinaya doğru bombeleşmesidir. Rektum sarkması çoğu durumda özel bir sorun yaratmamakla birlikte kabızlık sorunu yaşanmasına neden olabilir. Genital organlarda sarkma sorunu yaşayan kadınların diğer bir sorunu da zor doğumlarda ortaya çıkan yırtıkların vajinada genişleme şikayetine yol açmasıdır. Bu durum kadının eşiyle cinsel yaşamda sorunlar yaşamasına, çiftin eskisi gibi cinsel yaşamdan zevk alamamasına neden olabilir.

Genital organlarda sarkma özellikle çok sayıda ve zor doğum yapmış kadınlarda görülür. Uzun süren doğumlar genital organları yerinde tutan bağların uzaması, bazı bölgelerden yırtılması ve böylece organları yerinde tutma işlevlerinin azalmasıyla sonuçlanır. Sezaryan ile doğum yapmış olan kadınlarda ve hiç doğum yapmamış kadınlarda ise sarkma çok daha nadir görülür. Genital organ sarkmaları ender olarak tek başlarına görülürler. Sıklıkla rahim sarkması, idrar torbası sarkması ve kalın barsağın son kısmının sarkması ve idrar kaçırma şikayeti beraberce görülür.

Nasıl Tanı Konur?

Genital organ sarkması hiçbir sorunu olmayan bir kadında tesadüfen saptanabileceği gibi sıklıkla idrar kaçırma veya alt bölgede dolgunluk hissi yaşayan bir kadının jinekolojik muayenesi esnasında sarkmanın kolaylıkla görülmesiyle konur.

Tedavi Yöntemleri

Rahim sarkmasının tedavisi kadının yaşına, hastalığın derecesine, kadının genel sağlık durumuna ve daha sonra çocuk doğurmak isteyip istemediğine göre değişir. İleride bu problemin gelişmesi düzenli Kegel egzersizleri denilen vajina etrafındaki ve perine kasları kasma egzersizleri yapılarak kısmen de olsa engellenebilir.Ailesini tamamlamış bir kadında genital organ sarkması durumunda uygulanan tedavi şekli genellikle rahimin vajina tarafından çıkarılması ve ön ve arka vajina duvarlarındaki fazlalıkların çıkarılarak vajina daraltılması şeklindedir. Vajen daraltma operasyonu geçiren kadınlar eğer gebe kalılarsa normal doğum yerine sezeryan olmaları gerekir.

İdrar kaçırma sorununun tedavi edilmesi için daha farklı ameliyat tekniklerinin kullanılması gerekebilir. Bu konuda detaylı bilgi için bakınız

üreme çağındaki ve halen doğum yapmayı düşünen ya da ailesini tamamlamış olsa bile rahim alınmasını kabul etmeyen bir kadında ise rahim alınmaksızın yalnızca ön ve arka vajina duvarlarındaki fazla doku alınarak genişlemenin tamiri yani vajinanın daraltılması yoluna gidilir.

Böylelikle doğum sonrası vajina genişlemesi yakınması olan kadınların şikayetleri azalacak ve cinsel yaşamdan da eskisine oranla daha fazla tatmin sağlanacaktır.

Vajina daraltılması operasyonuna tıpta vajinoplasti adı verilir.

Belirgin rahim sarkması durumunda karın yoluyla rahimi yerinde tutan bağlara ulaşılarak bu bağların yukarı çekilmesi ve böylelikle rahimin alınmaması mümkündür. Ancak yukarı çekme operasyonlarının çok da uzun ömürlü olmadığı bilinmelidir. Yapılan operasyonun tipine ve yapan cerrahın tekniğine bağlı olarak 3-5 yıl içersinde tekrarlama riski ortaya çıkabilir.

Dr. Selman Laçın





  • Rahim Kanseri


  • Rahim Nedir?


  • Cinsel organların sarkması nasıl bir sorundur, nasıl tedavi edilir?










Kadınlar arasında "rahim sarkması" tabir edilen rahatsızhk­lar, ashnda üreme organlarını, sidik torbasını, göden barsağını içine alan; çok yönlü bir deformasyondur.


Sebeplerini şöyle sıralayabiliriz:




*Zor doğumlarda ve acemi bir kadın tarafından gerçekleştiri­len doğumlarda "doğum travması" dediğimiz rahim yaralanmala­rı ve dölyolunu askıda tutan bağ dokusunun yırtılması.


*Menapoz (yaşdönümü) sonrasında, östrojen eksikliğinden dölyolu ve apışarası dokularının zayıflaması.


*Doğuştan gelen dölyolu arkaya büküklüğü (normalde öne bükük olmahdır), dölyatağı uzunluğu ve doku gevşekliği gibi bo­zukluklar.


Sarkmanın Çeşitleri

Dölyolu sarkması: Ağrı ve rahatsızhk vermediğinden senelerce farkedilmez. Ancak dikkatli bir muayene sonunda teşhis edilebi­lir. Gebeliğe ve doğuma engel değildir.


Dölyolunun ön çeperle birlikte sarkması:

Dölyolu, ön çeperle birlikte sarktığı zaman, çoğu defa sidik torbasını da beraberinde sürükler. ilerlemiş vakalarda sidik kaçırma, sık işeme ve zor işe­.me gibi belirtiler teşhisi kolaylaştırır. Hasta, doğuracakmış veya rahim yolundan bir parça fırlayacakmış hissine de kapılabilir. Bu durum, fazla ayakta kaldığı zamanlara rastlar. Her şeye rağmen ağrı yoktur. Ağrı var ise, başka sebepler aramak gerekir.


Dölyolunun dölyatağı ile birlikte sarkması:

Bu komplike arıza, daha çok yaşlı kadınlarda görülür. Dölyatağı, arka çeperini de be­raberinde getirirse; sidik torbası ve güden barsağı da bu sarkma­ya uymak zorunda kalır. Böylece "tam rahim sarkması" dediğimiz ciddi olay meydana gelir. Bir eldiven parmağının tersine dönme­sini andıran sarkma, dış üreme organından taşar ve kolayca far­kedilir. Ayrıca; sidiğini tutamama, zor işeme ve ağırlık hissi mev­cuttur.


Ne Yapmalı?

*Rahim sarkmaları, ciddi rahatsızlıklara yol açmamakla bir­likte, tedavi gerektiren bir arızadır.


*Tedavinin şekli, yaşa, hastanın gebeliği isteyip istemediğine ve sarkmanın biçimine göre değişiklikler arzeder. Tedavinin şekli ne olursa olsun, gaye leğen organlarına ve özellikle dölyatağına sağlam bir destek sağlamaktır.


Kadınlarda idrar kaçırma ve tedavi çeşitleri


Menopoz dönemi ve sonrasında kadınların yaşam kalitesini ciddi şekilde düşüren en önemli problemlerden biri de idrar kaçırma sorunu.

Kişinin kendi kontrolü dışında idrarının tutamaması problemine “İdrar kaçırma†deniyor. Kadınlar için, özellikle de menopoz sonrası dönemdekiler için çok büyük bir sağlık problemi olan idrar kaçırma, kadınlarda hem sosyal hem de hijyenik zorluklara neden oluyor.

Yeditepe üniversitesi Hastanesi üroloji Uzmanı Doç. Dr Uğur Yılmaz, idrar kaçırmanın kadınlarda daha çok görülmesinin kadının pelvik kas yapısının farklılığı ve üretrasının kısa olması gibi nedenlerden landığını belirtiyor.

Ayrıca kadınlardaki hormonal değişiklikler de bu durumu etkileyebiliyor. Özellikle menopozdan sonra ve çok doğum yapmış kadınlarda sık görülen bir sorun. Normal doğum yapmış kadınlarda daha çok görülüyor. Çünkü normal doğum sırasında geçici de olsa kas yapısı bozulabiliyor.

Memorial Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Remzi Aydın ise en önemli nedenin genetik yapı olduğunu; bağ dokusu, kalıtımsal olarak zayıf ve sarkmaya eğilimli olan bireylerde, bu problemin sıklıkla oluştuğunu söylüyor. Aydın, diğer nedenleri de şöyle sıralıyor:

•Kronik solunum yolu hastalıkları

•Zor doğumlar

•Daha önce geçirilen vajinal operasyonlar

•Menopoz

•Radyasyon tedavisi

•Kronik kabızlık

İdrar kaçırmanın üç tipi bulunuyor

Stres tipi idrar kaçırma: Öksürme, ıkınma, hapşırma gibi karın içi basıncı arttırmakla beraber gerçekleşir.

Urge tipi idrar kaçırma: Bazen nedensiz, bazen de su sesi, gülme gibi nedenlerle olan idrar kesesinin kasılması ile oluşur.

Taşma Tipi idrar kaçırma: Şeker hastalığı ve çeşitli sinir hastalıkları nedeni ile idrar kesesinin kasılıp boşalamama nedeni ile gelişirler.

Tedavide son seçenek ameliyat

Op. Dr. Remzi Aydın “İdrar kaçırma şikayeti ile başvuran hastaların tedavisinde ilk olarak konservatif, yani cerrahi olmayan seçenekleri uygulanır†diyor ve tedavi yöntemleri hakkında şu bilgiyi veriyor:

“Kegel ve kone egzersizleri (vajen etrafı kasları güçlendirici egzersizler), vaginal pesserler (sarkmayı engelleyici aygıtlar), elektrikle uyarma tedavileri (FESS) ve ilaç tedavileri bulunuyor. Konservatif tedavilere uygun olmayan hastalar için cerrahi tedavi önemli bir seçenektir. Eskiden uzun süreli yatmayı gerektiren ve uzun dönemli başarı oranı düşük operasyon tekniklerinin yerini, günümüzde genel anestezi ve hastanede kalmayı gerektirmeyen, maksimum 30 dakikada uygulanan operasyonlar almıştır.â€

Gerçek neden ortaya çıkarılmalı

Doç. Dr Uğur Yılmaz da, idrar kaçırmanın altında yatan esas nedenin bulunmasının büyük önem taşıdığını vurguluyor ve şunları söylüyor:

“Gerektiğinde ürodinami adını verdiğimiz idrar kesesinin fonksiyonlarının değerlendirildiği testi yapmak lazım. Bunu da mutlaka bu konuda uzmanlaşmış bir ürolog yapmalı. Mesela sorun mesanedeki aşırı aktivite ise ilaçla sorun tedavi edilebiliyor. Öksürük lı ise pelvik taban rehabilitasyonu ile tedavi ediyoruz, sigara içen bir hastamızsa sigarayı bıraktırıyoruz. Eğer bu tip tedavilerle çözümlenmiyorsa ameliyat kararı veriyoruz. Artık yeni teknikler sayesinde ameliyatlarda yan etkiler azaldı. Çok başarılı sonuçlar alıyoruz. Dolayısıyla landığı yer ve nedenine göre tedavi planı da farklı oluyor. Bir grup hastada “karışık tip†dediğimiz her iki idrar kaçırma sorununun birlikte olduğu durum oluyor. Böyle biri durumda altta yatan sebebin bulunmaması ve sadece ameliyat yapılması hastaya daha büyük sıkıntılar yaratabiliyor.â€



Rahim Sarkması (Prolapsus Uteri)

Rahim sarkması, mesane sarkması, rektum sarkması gibi hastalıklar doğum sonucu olarak kadın cinsel organlarında gevşeme ile birlikte olan çeşitli işlevsel ve anatomik bozukluklardır.


Doğum sırasında, bebeğin doğum kanalından geçe bilmesi için rahim, mesane ve rektumu destekleyen dokular (pelvik diyafram) gerilir ve yırtılabilir. Loğusalıkta bu dokular genellikle normal haline döner. Fakat pek çok kadında zamanla bu yapılar sarkmaya başlar. Her hastadaki sarkmanın derecesine bağlı olarak rahimde bir ağırlık veya sarkma hissi, kabızlık, haznede (vagina) gevşeme, haznenin ön veya arkasında bariz şişkinlik, gülerken, öksürürken ya da ağır bir cisim kaldırırken idrar kaçırma ya da rahimin bariz olarak hazneden dışarı çıkıp sallanması, üzerinde yaralar oluşması gibi yakınmalar olabilir.


Bu şekilde yakınmaları olan hastalar için tedavi genellikle ameliyattır. Yaşlı hastalarda rahimin alınması mesane ve rektumun onarılması ameliyatı yapılabilir. Daha gençlerde rahim alınmadan sarkan rahim boynunun alınması mesane ve rektumun onarılması yapılabilir. Her hangi bir hastada bu uygun değilse laparoskopik olarak da bazı girişimler yapılabilir. Böylece pelvik destek dokuları doğumdan önceki sağlıklı durumuna kavuşturulabilir.







  • Rahim Kanseri


  • Rahim Nedir?


  • Cinsel organların sarkması nasıl bir sorundur, nasıl tedavi edilir?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Rahim Sarkması
Rahim Sarkması
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/rahim-sarkmas.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/rahim-sarkmas.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content