Raşitizm nedir? Raşitizm hastalığı nasıl bir hastalıktır? Raşitizm hastalığı ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı yazımız. Çocukla...
Raşitizm nedir? Raşitizm hastalığı nasıl bir hastalıktır? Raşitizm hastalığı ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı yazımız.
Çocuklarda, kemiklerin çarpılması hastalığına «raşitizm» denir. Bu hastalık büyüme sırasında beslenme düzenindeki birtakım bozuklukların sonucu olarak, en çok kemiklerdeki çarpıklıklarla kendini gösterir. Çocuk anne karnından 18 yaşına kadar olan süre içinde raşitizme uğrayabilirse de en çok 6 aylık -2 yaş arasında görülür.
Sağlık şartları iyi olmayan şehirlerde raşitizme daha çok rastlanır. Anne sütü yerine mama ile beslenen çocuklar raşitizme daha elverişli bir duruma düşerler. Bu arada, kalsiyum (kireç), vitamin, fosfor, güneş ışığı yoksunlukları raşitizmin başlıca sebepleridir.
Raşitizm en çok baş, gövde, kol, bacak kemiklerinde bozukluğa yol açar. Bu hastalığa uğramış çocuklarda baş kemikleri arasındaki bıngıldaklar vaktinde kapanmaz, başın arkasında kafa kemiği yumuşak kalır. Bundan dolayı da baş aşırı derecede büyür, kafatası biçimsiz bir şekil alır. Ayrıca, yüz kemiklerinde de bozukluklar olur, alın kemikleri dışarı fırlar.
Raşitizmde dişlerin çıkması gecikir, süt dişleri çabuk çürür, erken dökülür, bunların yerine dişler de kusurlu, çarpık olur. Göğüs, kaburga kemikleri de bozulup eğrilir, omurga kamburlaşır. Kol, bacak kemiklerinde de eğrilikler, çarpıklıklar olur, kaburgaların gelişememesi, bacakların sıska kalışı yüzünden karın dışarı fırlar.
Raşitizme uğrayan çocuklar geç yürür, hastalığa yakalanmadan önce yürümeye başlamışsa sonradan gene yürümez olur. Raşitik çocuklarda hazımsızlık, sürgün de sık sık görülür.
Tedavi. — En başta dikkat edilecek şey, çocuğa verilecek besinlerin kireç, vitamin, fosfor bakımından zengin olmasıdır. Meyva suları, sebze çorbaları, sebze ezmeleri, yumurta sarısı, taze inek sütü bol bol verilmeli, ayrıca vitaminli ilaçlarla da vücut kuvvetlendirilmelidir. Bu arada, balık yağı da iyi bir ilaçtır. Ayrıca, hekimin çizeceği bir programla, çocuklar güneşe çıkarılmalı, ultraviyole tedavisi yapılmalıdır.
YORUMLAR