Romatizma nedir? Romatizma hakkında bilgi ve romatizmanın belirtileri ve tedavisi. Halk dilinde bu adla bilinen ancak tıptaki adı Romatoid ...
Romatizma nedir? Romatizma hakkında bilgi ve romatizmanın belirtileri ve tedavisi.
Halk dilinde bu adla bilinen ancak tıptaki adı Romatoid Artrit olan romatizma, eklemlerdeki mikrobik olmayan bir iltihaplanma olayıdır. Hastalığın belirli bir yaşı yoktur. Kadınlarda erkeklere oranla üç kat daha fazla rastlanır. Romatizma genellikle kol ve bacaklardaki eklemler iki yanlı, yani simetrik olarak tutan bir hastalıktır. Bu hastalık kol ve bacak eklemlerinin dışında, deri, deri altı, kalp zarı, akciğer zarı, damarlar, akciğer, sinir lifleri ve kas dokularında da bozukluklara yol açabilir.
Romatizmanın Belirtileri
Genellikle sinsi bir biçimde başlar. Halsizlik, yorgunluk, belirsiz eklem ağrıları, kas ağrıları, eklemlerde hafif sertleşmeler ilk belirtilerdir. Bu belirtilerin ortaya çıkmasından bir hafta sonra eklemlerde şişme başlar. Hastalanan bu eklemlerde sabah sertliği adı verilen bu belirti görülür. Bunun nedeni de yataktan kalkmak isteyen hastalarda ağrıların belirmesidir. Yataktan kalktıktan birkaç saat sonra bu ağrılar ortadan kalkar. Uzun süre oturmak durumunda kalan hastalarda da sabah sertliğine benzeyen yakınmalar ortaya çıkabilir.
Romatizmalı eklemde gerginlik, şişme ve sızının yanı sıra yüzeyindeki deride ısı artar. En çok tutulan eklemler, el ve ayak parmakları, bilekler, dirsek, diz, boyun ve omurlardaki eklemlerdir. Bazı romatizma vakalarında alt çene kemiği ile şakak kemiği arasındaki eklemde de romatizmal bozukluklar gelişebilir. Bu bozukluklarda hasta, ağzını tam açamadığından çiğneme işlevini yerine getiremez, ağzını açmak istediğinde ağzı ortaya çıkar. Bazı ilerlemiş vakalarda gözün kornea ve konjunktivasında kuruluk, bazı vakalarda ise ağız kuruluğu da ortaya çıkabilir. Bazı romatizma vakalarında dalak büyümesi de saptanmıştır.
Romatizmanın Tedavisi:
Romatizma kesin nedeni bilinmeyen bir hastalık olduğu için tedavisi de kendine özgü özellikler taşır. Temel tedavi; eklemlerdeki iltihabı ve ağrıyı azaltmak, eklem hareketlerinin olabildiğince az sınırlanmasını sağlamak ve eklem bozukluklarına engel olmaya çalışmaktır. Bunları sağlamak için de ilaçlı ve ilaçsız tedaviler uygulanır. İlaçsız tedavide, istirahat, diyet ve fizik tedavi uygulanır. İstirahatin romatizmanın tedavisinde önemli bir yeri vardır. Fazla kilosu olan hastaların da bu kiloları atması gerekir. Romatizmanın en iyi tedavisi fizik tedavidir. Kaplıcalar, ısıtıcı lambalar, soğuk uygulaması, hafif eklem hareketleri, kasların güçlenmesini sağlayan hareketler, hastayı rahatlatır. Romatizmanın tedavisinde ilaçlardan da yararlanılır. İltihap giderici antiinflamatuar, altınlı ve steroid gruba ilaçlar bunların başlıcalandır.
Altın tuzu içeren ilaçlar ise kas içine iğneyle verilirler. Ancak bu tür ilaçların çok yan etkisi olduğu için hekim denetiminde kullanılması gerekir. Steroid grubu ilaçlar, kısa sürede çok iyi sonuç vermelerine karşın hastalığı ortadan kaldırmazlar. Uzun süre kullanıldıkları zaman birçok yan etkileri ortaya çıkabilir.
Yukarıda yazılı olan bilgiler bilgi verme amacı taşımaktadır. Kesinlikle tedavi uygulaması için uygulanamaz kullanılmamalıdır. Tedavi ancak uzman bir hekim aracılığı ile yapılır. nkfu.com yukarıda yazılı olan bilgiler sebebi ile soumluluk kabul etmemektedir.
YORUMLAR