Su dünya üstündeki en olağanüstü maddedir. Kimyasal formülü H2O’dur; şu demek oluyor ki iki hidrojen ve bir oksijen atomundan meydana gelmiş...
Su dünya üstündeki en olağanüstü maddedir. Kimyasal formülü H2O’dur; şu demek oluyor ki iki hidrojen ve bir oksijen atomundan meydana gelmiştir. Saf su renksiz, kokusuz ve tatsızdır. Dünya yüzeyinin %71′i sularla kaplı olup geri kalanını da karalar oluşturur.
Saf Su'yun Özellikleri
•Su 0 °C ‘nin altında donar, 100 °C ‘nin üstündeki sıcaklıkta ise buğu haline dönüşür, 0 ile 100 °C içinde ise sıvı haldedir.
•Su, üçlü noktası olarak malum 273.16 kelvin(0,01 °C) ısı değerine karşılık eden durumda sıvı, katı ve gaz halde dengede bulunabilir. Bu başka maddelerin sıvı hallerinin haiz olmadığı mühim bir özelliktir.
•Suyun katı hali şu demek oluyor ki buz hali sıvı halinden daha az yoğundur. Bu yüzden buz, suyun üstünde yüzebilmektedir fakat yeryüzündeki başka hiçbir madde bu şekilde bir özelliğe haiz değildir. Başka tüm maddelerin katı hali, sıvısı içinde batmaktadır çünkü katı halin yoğunluğu daima daha fazladır. Ilim tarifine nazaran; bir maddenin katı hali sıvı halinden daha tertipli ve sık bir molekül yapısı gösterdiğinden devamlı yoğunluğu daha fazladır. Fakat su bir istisnadır. Su ortalama +4 °C ‘de en yoğun haldedir. Belli bir miktar daha soğuyup 0 °C ‘nin altına inildiğinde, yoğunluğu azalan katı parçacıklar yukarı hareket eder ve su yüzeyinden donmaya başlar. Göllerde diri örneği görüldüğü suretiyle, su yüzeyden donmaya başlar ve aşağıya doğru yayılarak donmaya devam eder. Fakat yeryüzündeki başka tüm sıvı maddeler dipten donmaya başlar ve son olarak yüzeyde tamamlanır. Eğer suyun bu istisnai özelliği olmasaydı, donan deniz ve göllerdeki tüm dip canlıları yok olurdu. Bilimle açıklanamayan bu olgu, yaratanın suya verdiği eşsiz bir özelliktir.
•Su fena bir elektrik iletkenidir. İçerisinde çözünmüş olan mineral tuzlar ve karbondioksit yardımıyla iyonik bir yapı sergiler ve elektriği az da olsa iletirler.
•Güneşten gelen kızılötesi ışınlar, suda kırıldıktan sonrasında elektromanyetik spektrum üstünde kırmızı renklidir. Kırmızı renk kendi üstünde absorbe edildiği için, büyük bir bölümü görünmez. Bu nedenledir ki denizler direkt güneş altında mavi, kapal havalarda ise hafifçe yeşile kaçan bir tonda görünür. Kırmızı, mavi ve yeşil ana renkleri düşündüğümüzde kırmızının absorbe edilmesi bu şartları açıklamaktadır. Deniz dibinin yosunlu olması halinde deniz epey yeşil renkte görünebilirmektedir. Netice olarak denizin gökyüzünün maviliğinden dolayı mavi görünmesi şeklinde birşey söz mevzusu değildir.
•Su, molekülleri arasındaki çekim kuvveti şu demek oluyor ki kohezyon kuvveti yüksek bir maddedir. Bu yüzden bir tüm halinde dağılmadan kalabilir ve kohezyona bağlı olarak yüzey gerilimi de yüksek olduğundan durgun su halinde yüzeyi çok pürüzsüzdür.
•Su, başka maddelerin moleküllerine karşı çekim kuvveti şu demek oluyor ki adhezyon kuvveti yüksek olan bir maddedir.
•Su, eriyebilme özelliğine haiz olan bir sürü madde için iyi bir çözücüdür.
•Su, özısısı devasa yükseklikte bir madde olduğundan ısıtılır ya da soğutulurken başka maddelere nazaran fazla enerjiye gereksinim duyar. Isınan suyun soğuması ve soğuyan suyun ısınması da aynı şekilde zor olsa gerek.
YORUMLAR