Saf Su Nedir

Su dünya üstündeki en olağanüstü maddedir. Kimyasal formülü H2O’dur; şu demek oluyor ki iki hidrojen ve bir oksijen atomundan meydana gelmiş...

Su dünya üstündeki en olağanüstü maddedir. Kimyasal formülü H2O’dur; şu demek oluyor ki iki hidrojen ve bir oksijen atomundan meydana gelmiştir. Saf su renksiz, kokusuz ve tatsızdır. Dünya yüzeyinin %71′i sularla kaplı olup geri kalanını da karalar oluşturur.

Saf Su'yun Özellikleri
•Su 0 °C ‘nin altında donar, 100 °C ‘nin üstündeki sıcaklıkta ise buğu haline dönüşür, 0 ile 100 °C içinde ise sıvı haldedir.
•Su, üçlü noktası olarak malum 273.16 kelvin(0,01 °C) ısı değerine karşılık eden durumda sıvı, katı ve gaz halde dengede bulunabilir. Bu başka maddelerin sıvı hallerinin haiz olmadığı mühim bir özelliktir.
•Suyun katı hali şu demek oluyor ki buz hali sıvı halinden daha az yoğundur. Bu yüzden buz, suyun üstünde yüzebilmektedir fakat yeryüzündeki başka hiçbir madde bu şekilde bir özelliğe haiz değildir. Başka tüm maddelerin katı hali, sıvısı içinde batmaktadır çünkü katı halin yoğunluğu daima daha fazladır. Ilim tarifine nazaran; bir maddenin katı hali sıvı halinden daha tertipli ve sık bir molekül yapısı gösterdiğinden devamlı yoğunluğu daha fazladır. Fakat su bir istisnadır. Su ortalama +4 °C ‘de en yoğun haldedir. Belli bir miktar daha soğuyup 0 °C ‘nin altına inildiğinde, yoğunluğu azalan katı parçacıklar yukarı hareket eder ve su yüzeyinden donmaya başlar. Göllerde diri örneği görüldüğü suretiyle, su yüzeyden donmaya başlar ve aşağıya doğru yayılarak donmaya devam eder. Fakat yeryüzündeki başka tüm sıvı maddeler dipten donmaya başlar ve son olarak yüzeyde tamamlanır. Eğer suyun bu istisnai özelliği olmasaydı, donan deniz ve göllerdeki tüm dip canlıları yok olurdu. Bilimle açıklanamayan bu olgu, yaratanın suya verdiği eşsiz bir özelliktir.
•Su fena bir elektrik iletkenidir. İçerisinde çözünmüş olan mineral tuzlar ve karbondioksit yardımıyla iyonik bir yapı sergiler ve elektriği az da olsa iletirler.
•Güneşten gelen kızılötesi ışınlar, suda kırıldıktan sonrasında elektromanyetik spektrum üstünde kırmızı renklidir. Kırmızı renk kendi üstünde absorbe edildiği için, büyük bir bölümü görünmez. Bu nedenledir ki denizler direkt güneş altında mavi, kapal havalarda ise hafifçe yeşile kaçan bir tonda görünür. Kırmızı, mavi ve yeşil ana renkleri düşündüğümüzde kırmızının absorbe edilmesi bu şartları açıklamaktadır. Deniz dibinin yosunlu olması halinde deniz epey yeşil renkte görünebilirmektedir. Netice olarak denizin gökyüzünün maviliğinden dolayı mavi görünmesi şeklinde birşey söz mevzusu değildir.
•Su, molekülleri arasındaki çekim kuvveti şu demek oluyor ki kohezyon kuvveti yüksek bir maddedir. Bu yüzden bir tüm halinde dağılmadan kalabilir ve kohezyona bağlı olarak yüzey gerilimi de yüksek olduğundan durgun su halinde yüzeyi çok pürüzsüzdür.
•Su, başka maddelerin moleküllerine karşı çekim kuvveti şu demek oluyor ki adhezyon kuvveti yüksek olan bir maddedir.
•Su, eriyebilme özelliğine haiz olan bir sürü madde için iyi bir çözücüdür.
•Su, özısısı devasa yükseklikte bir madde olduğundan ısıtılır ya da soğutulurken başka maddelere nazaran fazla enerjiye gereksinim duyar. Isınan suyun soğuması ve soğuyan suyun ısınması da aynı şekilde zor olsa gerek.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Saf Su Nedir
Saf Su Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/saf-su-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/saf-su-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content