Salamura - Salamura Nedir - Salamura Hakkında İsim Salamura İtalyanca salamoiare (salamu'ra) 1. Peynir, et, balık, turşu, asma ...
Salamura - Salamura Nedir - Salamura Hakkında
İsim
Salamura
İtalyanca salamoiare (salamu'ra)
1. Peynir, et, balık, turşu, asma yaprağı vb. yiyeceklerin, bozulmaması için içinde tutuldukları tuzlu su.
2. Bu suyun içinde tutulmuş yiyecek
İsim
Salamura
İtalyanca salamoiare (salamu'ra)
1. Peynir, et, balık, turşu, asma yaprağı vb. yiyeceklerin, bozulmaması için içinde tutuldukları tuzlu su.
2. Bu suyun içinde tutulmuş yiyecek
TDK
SALAMURA a. (ital. salatura'dan). Uzun süre dayanmasını sağlamak amacıyla et, balık, sebze vb. yiyeceklerin içine konduğu tuzlu su. (Bk. ansikl. böl.)
*Deric. Salamura yapmak, taze derileri gerek korunması, gerek sepilenmeye hazırlanması için bir salamura banyosuna daldırılarak tuzlamak. (Bk. ansikl. böl.)
*Mutf. Salamura yapmak, bazı yiyecek maddelerini, muhafaza (salatalık turşusu) ya da tatlandırma (roma yatırılmış kuru üzüm) amacıyla aramalı sıvı bir karışıma belirli bir süre yatırmak işlemi.
*OkyanuSbil. Sıcak salamura, Kızıldeniz'de bazı çanakların dibini dolduran, tuz yoğunluğu (%o 270) ve sıcaklığı (56 °C) yüksek su.
*Sabunc. Seyreltilerek sabunculukta kullanılan çözeltilerin (tuzlama) hazırlanmasına yarayan doymuş tuzlu su.
*Soğut, san. Soğutulacak ürünlerden almış olduğu ısıyı, bir soğutma makinesinin buharlaştırıcısında kaynamakta olan soğutucu akışkana iletmek için ısıtaşıyıcı akışkan olarak kullanılan sulu tuz (mesela, kalsiyum, sodyum, magnezyum klorür) çözeltisi.
* sıt. Tuzlu su içinde saklanmış yiyecekler için kullanılır: Salamura yaprak. Salamura balık.
*ANSİKL. TUZ oranı % 15'in üstünde olan ortamlarda mikropların yaşayamama özelliğinden yararlanılarak bazı yiyecekler tuzda ya da tuzlu suda saklanır. Bilhassa sebzelere konulmuş olan kuru tuz, sebzenin suyuyla birleşerek salamurayı oluşturur. Salamura yiyecekler uzun süre karşı koyabilir; kullanılmadan ilkin bir süre suda bekletilerek tuzunun çıkarılması gerekir. Balık, et vb. tür yiyeceklerin salamuraya yatırılmadan ilkin iyice temizlenmesi gerekir.
*Deric. Mekanik bir halde yıkanan ve etleri temizlenen taze deriler, bir tekneye konur, durağan(durgun) yoğunlukta tutulan salamurayla beraber 15-18 saat süresince çalkalanır. Sıkma işleminden sonrasında deriler hafifçe tuzlanır, katlanır ve tokaçlar üzerine konur. Bilhassa ABD'de uygulanan salamura işlemi bugün nerdeyse tümüyle otomatikleştirilmiştir.
*Deric. Salamura yapmak, taze derileri gerek korunması, gerek sepilenmeye hazırlanması için bir salamura banyosuna daldırılarak tuzlamak. (Bk. ansikl. böl.)
*Mutf. Salamura yapmak, bazı yiyecek maddelerini, muhafaza (salatalık turşusu) ya da tatlandırma (roma yatırılmış kuru üzüm) amacıyla aramalı sıvı bir karışıma belirli bir süre yatırmak işlemi.
*OkyanuSbil. Sıcak salamura, Kızıldeniz'de bazı çanakların dibini dolduran, tuz yoğunluğu (%o 270) ve sıcaklığı (56 °C) yüksek su.
*Sabunc. Seyreltilerek sabunculukta kullanılan çözeltilerin (tuzlama) hazırlanmasına yarayan doymuş tuzlu su.
*Soğut, san. Soğutulacak ürünlerden almış olduğu ısıyı, bir soğutma makinesinin buharlaştırıcısında kaynamakta olan soğutucu akışkana iletmek için ısıtaşıyıcı akışkan olarak kullanılan sulu tuz (mesela, kalsiyum, sodyum, magnezyum klorür) çözeltisi.
* sıt. Tuzlu su içinde saklanmış yiyecekler için kullanılır: Salamura yaprak. Salamura balık.
*ANSİKL. TUZ oranı % 15'in üstünde olan ortamlarda mikropların yaşayamama özelliğinden yararlanılarak bazı yiyecekler tuzda ya da tuzlu suda saklanır. Bilhassa sebzelere konulmuş olan kuru tuz, sebzenin suyuyla birleşerek salamurayı oluşturur. Salamura yiyecekler uzun süre karşı koyabilir; kullanılmadan ilkin bir süre suda bekletilerek tuzunun çıkarılması gerekir. Balık, et vb. tür yiyeceklerin salamuraya yatırılmadan ilkin iyice temizlenmesi gerekir.
*Deric. Mekanik bir halde yıkanan ve etleri temizlenen taze deriler, bir tekneye konur, durağan(durgun) yoğunlukta tutulan salamurayla beraber 15-18 saat süresince çalkalanır. Sıkma işleminden sonrasında deriler hafifçe tuzlanır, katlanır ve tokaçlar üzerine konur. Bilhassa ABD'de uygulanan salamura işlemi bugün nerdeyse tümüyle otomatikleştirilmiştir.
Kaynak: Büyük Larousse
YORUMLAR