salata isim (sala'ta) İtalyanca salata Çoğu zaman bazı pişmeden ot ve sebzelerle meydana getirilen, yağ, limon vb. maddeler ko...
salata
isim (sala'ta) İtalyanca salata
üç Kattan oluşan Salata Tarifi
Rüyada Salata Görmek
Ezme Salata Tarifi
SALATA a. (fr. salade ya da ital. insala- fa'dan). Mutf.
1. Çoğu zaman pişmeden öt ya da sebzelerle ya da kurutulmuş tuzlu balık, beyin, yumurta vb. ile, üstüne lezzet verici soslar dökülerek hazırlanan destek yiyecek. (Bk. ansikl. böl.)
2. Salata kâsesi, içinde salatanın sosla karıştırılıp sunulmuş olduğu yuvarlak ya da kare biçimindeki çukur kap.
3. Çoban salatası - ÇOBAN. || Karışık salata, çeşitli malzemenin (parçalara ayrılmış tavuk, yengeç eti, mısır tanesi, egzotik meyveler vb.) bir araya getirilmiş olduğu salata çeşidi. || Meyve salatası, ayıklanıp ufak parçalar halinde doğranmış meyvelerin üstüne şeker, likör ya da başka içkiler dökülerek hazırlanan yiyecek. || Patates salatası, haşlanıp doğranmış patates, kuru soğan, maydanoz, nane, yeşil soğan vb. ile hazırlanıp üstüne zeytinyağı, limon ve tuzdan oluşan sos dökülerek meydana getirilen salata. (Sosuna hardal da karıştırılabilir) || Rus salatası - RUS. (Amerikan salatası da denir.) || Yeşil salata, kıvırcık salata ya da marul yaprakları ve yeşil soğanla hazırlanıp üstüne limon, zeytinyağı ve tuzdan oluşan sos dökülerek meydana getirilen salata.
*ANSİKL. Salata çok değişik malzemelerle hazırlanabilir. Semizotu, kıvırcık, hıyar, domates, börülce, hindiba, karnabahar, kereviz, kuşkonmaz, patates, patlıcan vb sebze ve otların yanı sıra çiroz, ıstakoz, havyar, beyin, yumurta, zeytin vb yiyeceklerle de salata hazırlanabilir. Salatanın sosu kullanılan malzemeye nazaran farklılıklar gösterir. Kimi salatalarda limon ya da sirke, zeytinyağı ve tuzdan oluşan sos (çoban salatası, patates salatası vb.); kimilerinde mayonez (rus salatası, kereviz salatası); bazılarındaysa sarmısak, limon ve zeytinyağından oluşan sos (semizotu salatası, hindiba salatası vb.) kullanılır. Salatalara lezzet vermesi için tuzla öldürülmüş soğan, maydanoz, nane vb.; ya da kimyon, sumak şeklinde baharat konduğu da olur. Bazı salatalar haşlanmış ya da közlenmiş sebzelerle yapılır. Mesela patlıcan salatası közlenmiş patlıcanın kabuklarını soyup içini ezdikten sonrasında üstüne limon, zeytinyağı ve tuz dökülerek hazırlanmış olur. Karnabahar salatası, patates salatası vb., sebzeleri haşladıktan sonrasında yapılır. Kurutulmuş tuzlu balıklarla hazırlanan salatalar çoğu zaman balıkları ufak parçalara ayırıp üstüne limon, zeytinyağı dökerek hazırlanmış olur. Bazılarının üstüne halka halka doğranmış soğan konduğu da olur.
1. Çoğu zaman pişmeden öt ya da sebzelerle ya da kurutulmuş tuzlu balık, beyin, yumurta vb. ile, üstüne lezzet verici soslar dökülerek hazırlanan destek yiyecek. (Bk. ansikl. böl.)
2. Salata kâsesi, içinde salatanın sosla karıştırılıp sunulmuş olduğu yuvarlak ya da kare biçimindeki çukur kap.
3. Çoban salatası - ÇOBAN. || Karışık salata, çeşitli malzemenin (parçalara ayrılmış tavuk, yengeç eti, mısır tanesi, egzotik meyveler vb.) bir araya getirilmiş olduğu salata çeşidi. || Meyve salatası, ayıklanıp ufak parçalar halinde doğranmış meyvelerin üstüne şeker, likör ya da başka içkiler dökülerek hazırlanan yiyecek. || Patates salatası, haşlanıp doğranmış patates, kuru soğan, maydanoz, nane, yeşil soğan vb. ile hazırlanıp üstüne zeytinyağı, limon ve tuzdan oluşan sos dökülerek meydana getirilen salata. (Sosuna hardal da karıştırılabilir) || Rus salatası - RUS. (Amerikan salatası da denir.) || Yeşil salata, kıvırcık salata ya da marul yaprakları ve yeşil soğanla hazırlanıp üstüne limon, zeytinyağı ve tuzdan oluşan sos dökülerek meydana getirilen salata.
*ANSİKL. Salata çok değişik malzemelerle hazırlanabilir. Semizotu, kıvırcık, hıyar, domates, börülce, hindiba, karnabahar, kereviz, kuşkonmaz, patates, patlıcan vb sebze ve otların yanı sıra çiroz, ıstakoz, havyar, beyin, yumurta, zeytin vb yiyeceklerle de salata hazırlanabilir. Salatanın sosu kullanılan malzemeye nazaran farklılıklar gösterir. Kimi salatalarda limon ya da sirke, zeytinyağı ve tuzdan oluşan sos (çoban salatası, patates salatası vb.); kimilerinde mayonez (rus salatası, kereviz salatası); bazılarındaysa sarmısak, limon ve zeytinyağından oluşan sos (semizotu salatası, hindiba salatası vb.) kullanılır. Salatalara lezzet vermesi için tuzla öldürülmüş soğan, maydanoz, nane vb.; ya da kimyon, sumak şeklinde baharat konduğu da olur. Bazı salatalar haşlanmış ya da közlenmiş sebzelerle yapılır. Mesela patlıcan salatası közlenmiş patlıcanın kabuklarını soyup içini ezdikten sonrasında üstüne limon, zeytinyağı ve tuz dökülerek hazırlanmış olur. Karnabahar salatası, patates salatası vb., sebzeleri haşladıktan sonrasında yapılır. Kurutulmuş tuzlu balıklarla hazırlanan salatalar çoğu zaman balıkları ufak parçalara ayırıp üstüne limon, zeytinyağı dökerek hazırlanmış olur. Bazılarının üstüne halka halka doğranmış soğan konduğu da olur.
Kaynak: Büyük Larousse
YORUMLAR