Salik Nedir?

Salik Ödat salik Arapça; sÂ¥lik (sa:lik) Bir yola giren, bir yolda giden. TDK Salik İslam Ansiklopedisi Sülük eden...

Salik

Ödat




salik

Arapça; sÂ¥lik
(sa:lik)
Bir yola giren, bir yolda giden.

TDK









Salik
İslam Ansiklopedisi


Sülük eden, yola koyulan demek­tir. Tasavvuf terimlerinden biridir. Bir tarikate giren, bir şeyhe bağlanan kimseyi ifade eder.




Birazcık daha açar­sak şu şekilde denir:

Mutasavvıflara gore dinin bir dışyüzü, bir de içyüzü var­dır. Tanrı emirlerinin ve inançlarının tümü şeriat'tır. Bunların içyüzü ha­kikattir. Tanrı emirlerinin dış yüzün­den iç yüzüne gidiş yoluna tarikat de­nir. Şeriatten hakikate giden bu yola girmeye, koyulmaya "sülük" denir. Bu yola koyulan hiç kimseye de "sâlik" denir. Mürid de aynı anlamda kul­lanılır.
Sâlik, bazı edeplere uymak zorundadır. Bunlar öncesinden belirlen­miştir. Bunlara riayet etmezse girdi­ği yolda ilerleyemez. Bu edepler şöyledir:



1- Sâlik daima ve mekânda kendini tanrısal denetim altında hisset­melidir.

2- Günah işlemekten çekinmeyen­lerin yanında bulunmamalıdır.

3- Bekâr olan sâlik nefsini oruç tutmakla terbiye etmelidir.

4- Dünya ve ahiret menfaatleri ça­tıştığında âhiret menfaatini tercih et­melidir.

5- Daima abdestli bulunmaya ça­lışmalıdır.

6- Azca yemeli, azca konuşmalı, azca uyumalıdır.




SALİK sıf. (ar. sülük tan satik). Esk.

1. Bir yola giren, bir yol tutan: "Sâlik irince kemâle şu şekilde bir i Yüreğin yaş bağrını kan eylemiş" (Niyazi, XVII. yy.).

2. Salik olmak, bir yola girmek: "Bulmaz cihanda zevk u safa-yı feragati I Şehrâh-ı aşka ez dil ü can salik olmayan" (V. K. Beyatlı).


*Tasav. Bir tarikata bağlanarak Tanrı katına doğru ilerlediğine inanılan şahıs. (Bk. ansı kİ. böl.)

*ANSİKL. Tarikat yolunda çoğu zaman dört aşama bulunmuş olduğu kabul edilir: Tarikata gönlü ısınan ve bu yola koyulmak isteyene talip, tarikata bağlanana mürit, bu yolda aşama aşama ilerleyene salik, amaçlarının en yüksek derecesine ulaşana da vâsıl denir. Bu son aşamaya salik, sadece ilm el-yakin, ayn et-yakin ve hakk el-yakin isminde olan bilgi (marifet) aşamalarından geçerek ulaşabilir. Bu bilgi düzeyine ulaşan salike arif de denir. Salikin bu manevi seyahat esnasında uyması ihtiyaç duyulan birçok kaide (erkân ve adap) vardır. Her durumda Tanrı'nın denetimi altında bulunduğunu bilmek, günahkârlardan (fasık) uzak durmak; nefsini oruç tutmak, açlık ve susuzluk benzer biçimde gönüllü yoksunluklarla (mahrumiyet) eğitmek (terbiye etmek), devamlı aptesti olmak, azca konuşmak (kıllet-i kelam), azca yiyecek (kılleti taam), azca uyumak (kıllet-i menam), tarikatın gerektirdiği ve şeyhinin uygun görmüş olduğu ezkâr ve evradı aksatmamak, salikin uyması ihtiyaç duyulan kurallardan başlıcalarıdır.


Kaynak: Büyük Larousse






 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Salik Nedir?
Salik Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/salik-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/salik-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content