Şark çıbanı olarak bilinen hastalık nasıl bir hastalıktır? Şark çıbanı kendini nasıl belli eder belirtileri ve tedavisi ile ilgili olarak ge...
Şark çıbanı olarak bilinen hastalık nasıl bir hastalıktır? Şark çıbanı kendini nasıl belli eder belirtileri ve tedavisi ile ilgili olarak genel bilgiler.
Deri üzerinde aylarca işleyen bir yara şeklinde beliren, iyileştikten sonra da derin bir iz bırakan hastalıktır. Dünyada oldukça yaygındır. Hindistan, İran, Filistin, Afrika, Akdeniz memleketlerinde, bu arada Türkiye’de sık sık görülür. Türkiye’nin en çok Güneydoğu bölgesinde yaşayanlarda çıkar. Hastalığın çeşitli memleketlerde «Bağdat çıbanı», «Cerîho çıbanı», «Delhi çıbanı», «Aşkabat çıbanı», «Şark çıbanı» gibi adlar verilir.
Şark çıbanı insana «phlebotomus papatasii» denilen bir cins tatarcıktan bulaşır. Karasinekler de paraziti insandan insana bulaştırabilirler.
Belirtileri. — Çıban vücudun her hangi bir kısmında olabilirse de çoğunlukla yüzde, kollarda görülür. Önce deri üzerinde ufak, kızınızı bir kabarcık belirir. Gittikçe büyüyerek menekşe rengini alır, ortası yumuşar, açılır, yuvarlak kenarlı bir yara meydana gelir. Çıbanın çapı genel olarak 2-2,5 santimetredir.
Yara, üç ayla bir yıl arasında işledikten sonra iyileşmeye başlar, yerinde hafifçe çürük bir iz kalır
Koruyucu tedbirler. — Parazitleri taşıyan tatarcıkların üreme yerleri ortadan kaldırılmalıdır. İnce delikli cibinlik, koruyucu elbiseler, böcek kaçıran ilaçlar kullanarak tatarcıkların sokması önlenmelidir.
YORUMLAR