Savurmak Nedir?

SAVURMAK g. f. 1. Bir şeyi (bir yere) savurmak, ufak parçacıklardan oluşan bir şeyi ya da şeyleri, bir yöne doğru, çoğu zaman de ha...

SAVURMAK g. f.

1. Bir şeyi (bir yere) savurmak, ufak parçacıklardan oluşan bir şeyi ya da şeyleri, bir yöne doğru, çoğu zaman de havaya, fırlatarak dağıtmak, saçmak: Bir ölüyü yakıp küllerini havaya savurmak.

2. Bir şeyi, şeyleri savurmak, fırtına, rüzgâr vb. sözkonusuysa, şiddetle eserek onları bulunmuş olduğu yerden kaldırmak, uçurmak, dağıtmak: Rüzgârın savurduğu yapraklar.




3. Bir şeyi (bir yöne) savurmak, fırlatmak, atmak: Taşı denize doğru savurmak.

4. Bir şeyi savurmak, fırlatırcasına sallamak: Pala, kılıç savurmak. Kollarını savura savura yürümek.

5, Bir şeyi (çoğu zaman sıvı) savurmak, havalanmasını sağlamak, kaynarken taşmasını önlemek ya da onu soğutmak amacıyla alıp alıp kabına geri dökmek: Sütü savurarak soğutmak. Turşuyu savurmak.

6. Yalan, sövgü, nükte vb. savurmak, söylemek, arka arkaya sıralamak: Palavra savurmak.

7. Bir şeyi, parayı, malı vb. savurmak, boşuna ve gereksiz yere harcamak, israf etmek: Paraları savurmak. Tüm elindekini, avucundakini savurdu.


*Ziraat. Taneyi samandan ayırmak için dövüimüş ekini havaya atarak rüzgârdan geçirmek.

* savrulmak edilg. f. (savur-ul-mak > savrulmak). Savurmak eylemine mevzu olmak.


*Oto. Arkadan savrulmak, bir otomobilden söz ederken, arka ekibi, dönemeç girişinde virajın dışına doğru yanlamasına bir kayma eğilimi göstermek. (Bu vaka, aracın, dönemeç içine doğru yoldan çıkmasına neden olur.)

* savurtmak ettirg. f. Savrulmasını sağlamak; savrulmasına yol açmak.

Kaynak: Büyük Larousse









 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Savurmak Nedir?
Savurmak Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/savurmak-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/savurmak-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content