Sıcak Çarpması Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Sıcak çarpması nedir? Sıcak çarpması nasıl olur? Sıcak çarpması belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi. Sıcak Çarpması; Aşırı sıcak insan ...

Sıcak çarpması nedir? Sıcak çarpması nasıl olur? Sıcak çarpması belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi.



sicak-carpmasiSıcak Çarpması;



Aşırı sıcak insan sağlığına zarar verici etkiler gösterir. Çok defa hemen hepimiz çeşitli hastalıklarda soğuğu suçlar, ondan korkarsak da unutulmaması gereken bir gerçek sıcağın birçok tehlikeli, ciddi rahatsızlıklara, hatta ölüme yol açabileceğidir.



Sıcak deyince aklımıza önce güneş gelir, en çok sıcak çarpması dikkatimizi çeker. Bunun yanında. ısı doğuran başka sebepler de insan sağlığı için tehlikeli olabilir. Mesela sanayide çalışan birçok işçiler ocakların, fırınların, çeşitli sıcak işyerlerinin etkisi altındadır.



Vücudumuz ısısını dengede tutmaya çalışır, bunun için beyinde ısıyı düzenliyen özel bir merkez vardır. İnsan en çok derisinden ışınım yolu ile ısı kaybeder. Her hangi bir sebeple çevre ısısı artarsa vücut fazla ısıyı atamaz, organizmada ısı birikmesi olur. Havanın rutubeti ne kadar çok, hava ne kadar rüzgârsızsa vücutta ısı birikmesi o kadar çok olur.



Vücutta fazla ısı birikirse ilk ortaya çıkan belirtiler şunlardır: Bitkinlik, dermansızlık; baş dönmesi, fenalık, başağrısı, bulantı, kusma, beniz solukluğu, çok miktarda soğuk terleme, nabzın hızlı atması. Sıcaklık daha çok olursa kol, bacak, karın kaslarında ağrılar da ortaya çıkar.



İnsanın birdenbire aşırı sıcak karşısında kalması, bu kuvvetli sıcağın uzunca sürmesi sıcak çarpması (güneş çarpması) dediğimiz durumu meydana getirir. Güneş çarpmasında da yukarıda saydığımız belirtiler görülür. Çok ağır durumlarda ölüm bile olabilir. Birden güneş, ya da sıcak çarpmasında şiddetli başağrısı, bulantı, kusma görülür, deri kuru, sıcaktır. Çırpınmalar olduğu gibi bazen de insan kendini kaybeder, ateşi 41-42 dereceyi bulur. Bu belirtiler beyindeki şişmelerden, kanamalardan ileri gelir. Sıcaktan komaya girmiş kimselerde sonradan felç, hafıza bozuklukları kalabilir.



Tedavi. — Sıcak, ya da güneş çarpmış bir kimseyi serin bir odada, başı aşağıya gelmek üzere yatırmalıdır. Vücudun alkolle ovulması, ya da ılık bir banyo faydalıdır. Başa buz konmalı, baş ağrısına karşı aspirin vermelidir. Sıcak çarpması olayını küçümsememek, muhakkak doktora haber vermek gerekir. Ciddi durumlarda alınacak önemli tedbirler, ancak doktorun uygulayacağı tedavi yolları vardır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Sıcak Çarpması Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Sıcak Çarpması Nedir? Belirtileri Nelerdir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/sicak-carpmasi-1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/scak-carpmas-nedir-belirtileri-nelerdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/scak-carpmas-nedir-belirtileri-nelerdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content