Tatlı su balıkçılığı hakkında bilgi verir misiniz? Tatlı Su Balıkçılığı Tatlı Su Balıkçılığı Makaralı oltalar bulunmadan ilkin, ...
Tatlı su balıkçılığı hakkında bilgi verir misiniz?
Tatlı Su Balıkçılığı
Tatlı Su Balıkçılığı Makaralı oltalar bulunmadan ilkin, misina bir mantar ya da tahta parçasına elle sarılırdı. Balık oltaya takıldığında balıkçı seri hareketlerle balığı kıyıya çekerdi. Ama söz konusu avlanma kolay değildi, misinanın dolaşması, düğüm olması şeklinde problemler yaşanırdı.Oysa makaralı oltayla avlanmak çok kolaydır. Makara misinanın sarılmasını ve gerekirse gevşetilmesini kolaylaştırmıştır. Mesela oltaya yakalanan balık sert hareketlerle direnirse makaradaki misina boşaltılarak balığa yol verilir. Balığın yorulup hareketlerinde yavaşlama görülünce, misina tekrardan makaraya sarılarak balık çekilir. Ama makaralı oltayla balık avlarken, misinayı ne süre boşaltıp ne süre makaraya saracağını bilmek gerekir. Bununla birlikte misinanın da bir dayanma gücü vardır. Süratli bir akıntıda balığın çekiş gücü karşısında bu durumu da hesaba katmak gerekir. Büyük bir balık yakalandığında, onun direnme enerjisini kırmak için ara sıra misinayı gevşetmek ve balığa yol vermek gerekir. Bunun sonucunda yorulan balık daha kolay çekilebilir.
Avlanmanın mühim noktalarından birisi, uygun olta iğnesi seçmektir. Avlanacak balığa bakılırsa, değişik büyüklük ve biçimlerde iğneler vardır. Ama tüm olta iğnelerinin ucunda, balığın ağzına saplandıktan sonrasında çıkmasını engellemiş olan bir damak (çengel) vardır. İğnelerin sapında da çoğu zaman bir halka mevcuttur. Hayvan bağırsağından, naylon ya da çelik telden yapılmış "köstek" bu halkadan geçirilerek iğneye bağlanır.
Balıklar türlü yemlerle avlanır. Diri ya da cansız yemler, iğnenin ucundaki damağa geçirilir. Balığın tabii besini olan böcekler, solucanlar, minik kurbağalar ya da avlanacak balığa bakılırsa çok minik balıklar, en fazla kullanılan diri yemlerdir. Cansız yem olarak ise hamur harcı, ekmek içi, haşlanmış buğday, peynir şeklinde yiyecekler ya da tüy parçası, suni sinek şeklinde suni yemler kullanılır.
Oltayla balık avlamak ustalık ister. Avlanacak balığın bulunabileceği yeri, suyun yüzeyinde ya da dibinde mi bulunduğunu bilmek gerekir. Öte taraftan oltayı balığın yem aramış olduğu yere atabilmek ya da indirebilmek gerekir. Mesela sombalığı ve alabalık dışındaki tüm tatlı su balıklarını avlamak için olta dibe bırakılır. Sombalığı, alabalık, gölgebalığı, tatlı su kefali ve kızılkanat avlamada yaygın olarak sinek oltası kullanılır. Suni sineği uzağa atabilmek için kamışın çok esnek olması, ucunda da kalınca bir misina bulunması gerekir. Oltanın ucuna bağırsak ya da naylondan yapılmış 2-3 metre uzunluğunda bir gövde, bedenin ucundaki iğneye de tüy parçaları, kürk, ipek ve parlak tellerden yapılmış suni sinek bağlanır.
BAKINIZ
Tabii göl, baraj gölü, tatlı su balıkçılığı, kültür balıkçılığı nedir?
Kültür balıkçılığı nedir?
Konuşmada tatlı dilin önemi nedir?
Bu ileti 'en iyi çözüm' seçilmiştir.
Tatlı Su Balıkçılığı
Tatlı Su Balıkçılığı Makaralı oltalar bulunmadan ilkin, misina bir mantar ya da tahta parçasına elle sarılırdı. Balık oltaya takıldığında balıkçı seri hareketlerle balığı kıyıya çekerdi. Ama söz konusu avlanma kolay değildi, misinanın dolaşması, düğüm olması şeklinde problemler yaşanırdı.Oysa makaralı oltayla avlanmak çok kolaydır. Makara misinanın sarılmasını ve gerekirse gevşetilmesini kolaylaştırmıştır. Mesela oltaya yakalanan balık sert hareketlerle direnirse makaradaki misina boşaltılarak balığa yol verilir. Balığın yorulup hareketlerinde yavaşlama görülünce, misina tekrardan makaraya sarılarak balık çekilir. Ama makaralı oltayla balık avlarken, misinayı ne süre boşaltıp ne süre makaraya saracağını bilmek gerekir. Bununla birlikte misinanın da bir dayanma gücü vardır. Süratli bir akıntıda balığın çekiş gücü karşısında bu durumu da hesaba katmak gerekir. Büyük bir balık yakalandığında, onun direnme enerjisini kırmak için ara sıra misinayı gevşetmek ve balığa yol vermek gerekir. Bunun sonucunda yorulan balık daha kolay çekilebilir.
Avlanmanın mühim noktalarından birisi, uygun olta iğnesi seçmektir. Avlanacak balığa bakılırsa, değişik büyüklük ve biçimlerde iğneler vardır. Ama tüm olta iğnelerinin ucunda, balığın ağzına saplandıktan sonrasında çıkmasını engellemiş olan bir damak (çengel) vardır. İğnelerin sapında da çoğu zaman bir halka mevcuttur. Hayvan bağırsağından, naylon ya da çelik telden yapılmış "köstek" bu halkadan geçirilerek iğneye bağlanır.
Balıklar türlü yemlerle avlanır. Diri ya da cansız yemler, iğnenin ucundaki damağa geçirilir. Balığın tabii besini olan böcekler, solucanlar, minik kurbağalar ya da avlanacak balığa bakılırsa çok minik balıklar, en fazla kullanılan diri yemlerdir. Cansız yem olarak ise hamur harcı, ekmek içi, haşlanmış buğday, peynir şeklinde yiyecekler ya da tüy parçası, suni sinek şeklinde suni yemler kullanılır.
Oltayla balık avlamak ustalık ister. Avlanacak balığın bulunabileceği yeri, suyun yüzeyinde ya da dibinde mi bulunduğunu bilmek gerekir. Öte taraftan oltayı balığın yem aramış olduğu yere atabilmek ya da indirebilmek gerekir. Mesela sombalığı ve alabalık dışındaki tüm tatlı su balıklarını avlamak için olta dibe bırakılır. Sombalığı, alabalık, gölgebalığı, tatlı su kefali ve kızılkanat avlamada yaygın olarak sinek oltası kullanılır. Suni sineği uzağa atabilmek için kamışın çok esnek olması, ucunda da kalınca bir misina bulunması gerekir. Oltanın ucuna bağırsak ya da naylondan yapılmış 2-3 metre uzunluğunda bir gövde, bedenin ucundaki iğneye de tüy parçaları, kürk, ipek ve parlak tellerden yapılmış suni sinek bağlanır.
BAKINIZ
Tatlısuda yaşayan türlerin yakalanmasına denir örnek Sazan,sudak,alabalık
Tabii göl, baraj gölü, tatlı su balıkçılığı, kültür balıkçılığı nedir?
Kültür balıkçılığı nedir?
Konuşmada tatlı dilin önemi nedir?
YORUMLAR