Sıçrama Nedir?

SIÇRAMA a. 1. Sıçramak eylemi 2. Kasların gerilip yay benzer biçimde açılmasıyla vücudun ani bir hareketle yerden yükselip havalanma...

SIÇRAMA a.

1. Sıçramak eylemi

2. Kasların gerilip yay benzer biçimde açılmasıyla vücudun ani bir hareketle yerden yükselip havalanması. (Bk. ansiki böl. Biyol.)




3. Aradaki evreleri atlayarak başka bir düze ye, dereceye, duruma, ana geçiş.


*Ask. Muharebe eden bir birliğin ilerleyişinin birbirini izleyen evrelerinden her biri.


*Astrofiz. Bir gökcisminin, bilhassa Güneş'in ışımasındaki ani ve geçici artış. (Bk, ansiki. böl.)


*Bilş. Bir programda, bir dallanma komutunun yürütülmesi esnasında uygulanacak bir sonraki komutun adres ya da etiketinin belirtilmesiyle işlem sırasının bozulması || Koşullu sıçrama, bir programda, bir tek bir şart sağlandığında gerçekleşen sıçrama; bu koşulun sağlanıp sağlanmadığı bir ifadenin hesabıyla anlaşılır ]| Knsıılsıir sıçrama birnmgramd» knsııl denemesi olmaksızın meydana gelen sıçrama.


-Ger day. Sıçrama katsayısı, bir cismin, kendine çarpan hareketli katı cisme, almış olduğu kinetik enerjiyi ne seviyede geri verdiğini belirten mekanik ayırtedici kalite. (Eşanl. SIÇRAMA REZİLYANSI.)


*Gezbil. Bir gezegenin manyetosferinde, manyetik alanın kuvvet çizgileri süresince ve ayna noktaları içinde kapanlanmış parçacıkların enlem içinde yapmış olduğu gel git hareketi.


*Hidrol. Yüzeysel sıçrama, özgür yüzeyli bir akışta, sel rejimli akıştan durgun akışa geçiş esnasında, su düzeyinin ani yüteelişi. (Yüzeysel sıçrama görünüşte, yüzeysel bir burgaçla kendini gösterir. Büyük güçleri dağıtabilir ve bundan dolayı, hidrolik donanımlarda kullanılır: barajlar.)


*Jeomorfol. İri alüvyal taneciklerin sıçrayarak yer değiştirmesi. (Asıltı halde taşınamayacak kadar iri artıkları etkisinde bırakır ve akıntının hızı belli bir eşiği aştığında meydana gelir Rüzgârın etkisiyle kum, devamlı sıçramayla göç eder; yalnızca limonlar asıltı halde göç eder.)


*Mat. çözlm. Bir f fonksiyonunun bir Xq noktasındaki sıçraması, |fxQ+0) - f(tç>- 0| gerçek sayısı. (Sıçrama sıfırsa f için x0 da bir süreklilik kıymeti tanımlanabilir.)


*Metalürj. Sıçramayla meydana getirilen sertlikölçûm, bir donanımın belli koşullarda esnek sıçramasından yararlanılarak meydana getirilen sertlik deneyi.


-Oy. JUMP'un eşanlamlısı.

Sirk. Dörtnala giden ya da duran bir ata çeşitli biçimlerde sıçramaya dayanan manej emek harcaması ya da sirk cambazlığı || Sıçrama ipi, provalar esnasında ata binenlerin kemerine bağlanarak düşmelerini engellemiş olan ip. (ipin diğeri ucu at eğitimcisinin elindedir. Tespit edilmiş olduğu makara sisteminden dolayı bir çok süre "mekanik†adını alır.) || Sıçrama tahtası, sahne arkasından başlayarak pistin girişine kadar uzanan hafifçe eğimli ve ucu hafifçe yukarı doğru kalkık, esnek, uzun ve geniş tahta. (Sıçrama tahtası, pistin ortasında yer edinen insanların, hayvanların ve arabaların üstünden takla atarak geçen akrobatların lüzumlu hızı alabilmelerinde kullanılırdı. Eskiden birçok sirk gösterisi "piuluğun tüm sanatçıları tarafınca meydana gelen sıçrama tahtası atlayışı ile sona ererdi.) || Yerde sıçrama, sirk oyuncularının başka bir partöner (taşıyıcı), bir tramplen ya da bir sıçrama tahtası tarafınca fırlatıldıkları süre gerçekleştirdikleri cambazlık gösterisi.


*Spor. Oyun alanına çarpan topun tekrardan havalanması. || Uzun ve yüksek at lama dallarında sporcunun hız aldıktan sonrasında vücudunu yerden ayırmak için yapmış olduğu kas hareketi. || Sıçrama bacağı, sporcunun yerden destek alarak atlamayı gerçekleştirmesini elde eden bacak (diğeri bacağa ‘‘özgür bacak" denir).


*Zool. Sıçrama aygıtı, bir hayvanın (mesela böcek) sıçramasını elde eden aygıt.


*ANSİKL. Astrofiz. Güneş sıçramaları, bilhassa renkküresel bir püsküllünün ortaya çıkışına tacın gösterdiği tepki olarak gözlemlenir Uzay araştırmalarının başlan gıcından bu yana, yeğinliği ve süresi değişken çok sayıda sıçrama tipi, elektromanyetik tayfın tüm erişilebilir bölgelerinde kaydedilmiştir.


*Biyol. Sıçrama, tüm diğeri yer değişiklik yapma tarzlarının tersine, tek bir harekettir, bir özdeş hareketler dizisi değildir. Art arda gelen başlıca iki evreden oluşur: hayvanın sıçrama aygıtını gerdiği hazırlık evresi ve aygıtı ani olarak açmış olduğu yapım evresi; sonrası (havada çizdiği yol ve yere konuş) tamamen edilgendir; sadece, sıçrayışı süzülme uçuşuna dönüştüren bir perde aşabilenlerde (uçanbalık, uçan maki, uçan ağama) ya da yere değişi denetleyebilenime (|e»di) bu edilgenlik görülmez.

Sıçrama organı çoğu zaman, uzun, güçlü ve kalınca kaslı ve Z biçiminde katlanabilen Irçık eırcalı arka bacaklardan oluşur (çekirge, kedi, tavşan, kurbağa, kanguru). Kimi havyanlarda birkaç çift bacak sıçramaya katılır (pire, talytrus, sıçrayan örümcekler). Yılanlar vücutlarının tüm arka kısmını açarak, balıklar kuyruk kısmını suya vurarak sıçrar. Çeşitli kuşlar (serçe) yerde sıçrayarak ilerler. Taklaböceği (kınkanatlı böcek) muhteşem bir sıçrama düzeneğine haizdir. Fakat, hususi bir düzeneği olmasa da, koşabilen her hayvan sıçramayı da bilir. Sıçramayı yetdeğiştirmede kullanmayan türler için sıçrama, avları soruşturma (kedi, pars) ya da kaçma (dağ- keçisi) aracıdır.

Kaynak: Büyük Larousse







  • Dünya nüfusundaki üç sıçrama süreci hangileridir?


  • Dünya nüfusunda 3. sıçrama süreci hangi vaka sonucu gerçekleşmiştir?


  • Kuantum sıçrama nedir?




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Sıçrama Nedir?
Sıçrama Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/scrama-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/scrama-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content