Şeker nedir, şekerin özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?

Şeker nedir, şekerin özellikleri hakkında bilgi verir misiniz? Şeker, SüKROZ olarak da bilinir. Kimyasal formülü C12H22O11 olan, ...

Şeker nedir, şekerin özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?

Şeker, SüKROZ olarak da bilinir.



Kimyasal formülü C12H22O11 olan, kristal yapılı tatlandırıcı besin.




Alıntıdaki Ek 61511
Başta şekerkamışı ve şeker pancarı olmak üzere, hurma ve akçaağaç gibi çeşitli bitkilerin özsularından elde edilen şeker, katışkısız haldeyken renksiz ya da beyazdır. İnsanların doğrudan aldığı besinlerden biridir; ayrıca içki, şekerleme ve konserve yiyecekler gibi öbür besinlerin tatlandırılmasında kullanılır. Kimyasal açıdan bir karbonhidrat olan şeker, insanların başlıca enerji kaynağıdır. 100 gr şeker insana 394 kalori kazandırır. Bitkilerde fotosentez sonucunda oluşan sükroz, bitki özsuyundaki şekerin büyük bir bölümünü oluşturur. Balda da früktoz ve glikoz ile birlikte şeker bulunur. 185°C-186°C arasında eriyen sükroz 200°C'nin üstünde ısıtıldığında karamel oluşturur.


Şeker piyasada beyaz kristaller ya da taneler, pudra ya da küçük küp biçimli kütleler halinde satılır. Karbonhidratların aynı grubunda bulunan mısır şekeri (glikoz, dekstroz), meyve şekeri (früktoz, levüloz), süt şekeri (laktoz) ve malt şekeri de (maltoz) kısaca şeker olarak adlandırılır.

Tarihçe.




Şeker tÖ 3000'lerde Hindistan'da biliniyordu. Şekerkamışını yetiştirme ve şeker üretme yöntemleri, Hindistan'dan doğuda Endonezya'ya, batıda Arap ülkelerine ve Avrupa'ya doğru yayıldı. 8. yüzyılda Emeviler döneminde Ispanya'da ve Fransa'nın güneyinde şekerkamışı yetiştirildi, şeker üretildi. Venedik uzun yıllar Avrupa' nın başlıca şeker üretim merkezi oldu, 16. yüzyılda ise yerini Anvers'e bıraktı. 1544'te Londra'da iki, 1689'da da New York'ta bir şeker arıtma tesisi kuruldu.









  • Şeker Portakalı romanı hakkında bilgi verir misiniz?


  • Pamuk şeker hakkında bilgi verir misiniz?


  • Şeker üretimi hakkında bilgi verir misiniz?




Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

Şeker, SüKROZ olarak da bilinir.



Kimyasal formülü C12H22O11 olan, kristal yapılı tatlandırıcı besin.




Alıntıdaki Ek 61511
Başta şekerkamışı ve şeker pancarı olmak üzere, hurma ve akçaağaç gibi çeşitli bitkilerin özsularından elde edilen şeker, katışkısız haldeyken renksiz ya da beyazdır. İnsanların doğrudan aldığı besinlerden biridir; ayrıca içki, şekerleme ve konserve yiyecekler gibi öbür besinlerin tatlandırılmasında kullanılır. Kimyasal açıdan bir karbonhidrat olan şeker, insanların başlıca enerji kaynağıdır. 100 gr şeker insana 394 kalori kazandırır. Bitkilerde fotosentez sonucunda oluşan sükroz, bitki özsuyundaki şekerin büyük bir bölümünü oluşturur. Balda da früktoz ve glikoz ile birlikte şeker bulunur. 185°C-186°C arasında eriyen sükroz 200°C'nin üstünde ısıtıldığında karamel oluşturur.


Şeker piyasada beyaz kristaller ya da taneler, pudra ya da küçük küp biçimli kütleler halinde satılır. Karbonhidratların aynı grubunda bulunan mısır şekeri (glikoz, dekstroz), meyve şekeri (früktoz, levüloz), süt şekeri (laktoz) ve malt şekeri de (maltoz) kısaca şeker olarak adlandırılır.

Tarihçe.




Şeker tÖ 3000'lerde Hindistan'da biliniyordu. Şekerkamışını yetiştirme ve şeker üretme yöntemleri, Hindistan'dan doğuda Endonezya'ya, batıda Arap ülkelerine ve Avrupa'ya doğru yayıldı. 8. yüzyılda Emeviler döneminde Ispanya'da ve Fransa'nın güneyinde şekerkamışı yetiştirildi, şeker üretildi. Venedik uzun yıllar Avrupa' nın başlıca şeker üretim merkezi oldu, 16. yüzyılda ise yerini Anvers'e bıraktı. 1544'te Londra'da iki, 1689'da da New York'ta bir şeker arıtma tesisi kuruldu.








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Şeker nedir, şekerin özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?
Şeker nedir, şekerin özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/61511-seker-nedir-sekerin-ozellikleri-seker.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/seker-nedir-sekerin-ozellikleri-hakknda.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/seker-nedir-sekerin-ozellikleri-hakknda.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content