Şeker nedir, şekerin özellikleri hakkında bilgi verir misiniz? Şeker, SüKROZ olarak da bilinir. Kimyasal formülü C12H22O11 olan, ...
Şeker nedir, şekerin özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?
Şeker, SüKROZ olarak da bilinir.
Kimyasal formülü C12H22O11 olan, kristal yapılı tatlandırıcı besin.
Başta şekerkamışı ve şeker pancarı olmak üzere, hurma ve akçaağaç gibi çeşitli bitkilerin özsularından elde edilen şeker, katışkısız haldeyken renksiz ya da beyazdır. İnsanların doğrudan aldığı besinlerden biridir; ayrıca içki, şekerleme ve konserve yiyecekler gibi öbür besinlerin tatlandırılmasında kullanılır. Kimyasal açıdan bir karbonhidrat olan şeker, insanların başlıca enerji kaynağıdır. 100 gr şeker insana 394 kalori kazandırır. Bitkilerde fotosentez sonucunda oluşan sükroz, bitki özsuyundaki şekerin büyük bir bölümünü oluşturur. Balda da früktoz ve glikoz ile birlikte şeker bulunur. 185°C-186°C arasında eriyen sükroz 200°C'nin üstünde ısıtıldığında karamel oluşturur.
Şeker piyasada beyaz kristaller ya da taneler, pudra ya da küçük küp biçimli kütleler halinde satılır. Karbonhidratların aynı grubunda bulunan mısır şekeri (glikoz, dekstroz), meyve şekeri (früktoz, levüloz), süt şekeri (laktoz) ve malt şekeri de (maltoz) kısaca şeker olarak adlandırılır.
Tarihçe.
Şeker tÖ 3000'lerde Hindistan'da biliniyordu. Şekerkamışını yetiştirme ve şeker üretme yöntemleri, Hindistan'dan doğuda Endonezya'ya, batıda Arap ülkelerine ve Avrupa'ya doğru yayıldı. 8. yüzyılda Emeviler döneminde Ispanya'da ve Fransa'nın güneyinde şekerkamışı yetiştirildi, şeker üretildi. Venedik uzun yıllar Avrupa' nın başlıca şeker üretim merkezi oldu, 16. yüzyılda ise yerini Anvers'e bıraktı. 1544'te Londra'da iki, 1689'da da New York'ta bir şeker arıtma tesisi kuruldu.
Şeker Portakalı romanı hakkında bilgi verir misiniz?
Pamuk şeker hakkında bilgi verir misiniz?
Şeker üretimi hakkında bilgi verir misiniz?
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Şeker, SüKROZ olarak da bilinir.
Kimyasal formülü C12H22O11 olan, kristal yapılı tatlandırıcı besin.
Şeker piyasada beyaz kristaller ya da taneler, pudra ya da küçük küp biçimli kütleler halinde satılır. Karbonhidratların aynı grubunda bulunan mısır şekeri (glikoz, dekstroz), meyve şekeri (früktoz, levüloz), süt şekeri (laktoz) ve malt şekeri de (maltoz) kısaca şeker olarak adlandırılır.
Tarihçe.
Şeker tÖ 3000'lerde Hindistan'da biliniyordu. Şekerkamışını yetiştirme ve şeker üretme yöntemleri, Hindistan'dan doğuda Endonezya'ya, batıda Arap ülkelerine ve Avrupa'ya doğru yayıldı. 8. yüzyılda Emeviler döneminde Ispanya'da ve Fransa'nın güneyinde şekerkamışı yetiştirildi, şeker üretildi. Venedik uzun yıllar Avrupa' nın başlıca şeker üretim merkezi oldu, 16. yüzyılda ise yerini Anvers'e bıraktı. 1544'te Londra'da iki, 1689'da da New York'ta bir şeker arıtma tesisi kuruldu.
YORUMLAR