SOS a. (fr. sauce). Mutf. Renk ve lezzet vermesi için bir takım salataların ve yemeklerin üstüne dökülen ya da yemekle beraber pişi...
SOS a. (fr. sauce). Mutf. Renk ve lezzet vermesi için bir takım salataların ve yemeklerin üstüne dökülen ya da yemekle beraber pişirilen suluca araç-gereç. (Bk. ansikl. böl.)
*Pastac. Bir takım tatlıların yanında sıcak ya da soğuk olarak sunulan, şekerli ve aramalı sıvı. || Çikolata sosu, çikolatayı süt, yağ vb. ile beraber eriterek meydana getirilen, bir takım dondurma, tatlı ve pastaların üstüne dökülen sos. tür sos veriiir: "casing†[tatlandırma sosu] ve “flavoring†[kokulandırma sosu]. İngiliz tipi sigaralara sos verilmez.)
*ANSİKL. Soslar, tuz, biber, limon, zeytinyağı, hardal, yumurta, un, tereyağı, süt vb. çok değişik malzemelerle hazırlanabilir ve kullanılacağı yemeğe nazaran bir sürü türü vardır.
Başlıca beş gruba ayrılır:
1. sulu soslar, yemeğin kendi suyuyla ya da limon, zeytinyağı benzer biçimde sulu malzemeyle meydana getirilen soslardır;
2. bağlı soslar, krema, tereyağı, yumurta vb. ile hazırlanan soslardır;
3. unlu soslar, kavrulmuş unu süt, et suyu, şarap vb. ile sulandırarak yapılır, içine başka malzemeler de katılabilir;
4. emdirilmiş soslar, yumurta, tereyağı vb. emici bir malzemeye yağdan suya değin türlü malzemeler emdirerek meydana getirilen soslardır;
5. koyu soslar, ezme türü soslardır (domates, patates, sebze ezmeleri vb.)
Mayonez, beşamel sos, tartar sos, salçalı sos, remulat sos en fazlaca kullanılan soslardan birkaçıdır.
*Pastac. Bir takım tatlıların yanında sıcak ya da soğuk olarak sunulan, şekerli ve aramalı sıvı. || Çikolata sosu, çikolatayı süt, yağ vb. ile beraber eriterek meydana getirilen, bir takım dondurma, tatlı ve pastaların üstüne dökülen sos. tür sos veriiir: "casing†[tatlandırma sosu] ve “flavoring†[kokulandırma sosu]. İngiliz tipi sigaralara sos verilmez.)
*ANSİKL. Soslar, tuz, biber, limon, zeytinyağı, hardal, yumurta, un, tereyağı, süt vb. çok değişik malzemelerle hazırlanabilir ve kullanılacağı yemeğe nazaran bir sürü türü vardır.
Başlıca beş gruba ayrılır:
1. sulu soslar, yemeğin kendi suyuyla ya da limon, zeytinyağı benzer biçimde sulu malzemeyle meydana getirilen soslardır;
2. bağlı soslar, krema, tereyağı, yumurta vb. ile hazırlanan soslardır;
3. unlu soslar, kavrulmuş unu süt, et suyu, şarap vb. ile sulandırarak yapılır, içine başka malzemeler de katılabilir;
4. emdirilmiş soslar, yumurta, tereyağı vb. emici bir malzemeye yağdan suya değin türlü malzemeler emdirerek meydana getirilen soslardır;
5. koyu soslar, ezme türü soslardır (domates, patates, sebze ezmeleri vb.)
Mayonez, beşamel sos, tartar sos, salçalı sos, remulat sos en fazlaca kullanılan soslardan birkaçıdır.
Kaynak: Büyük Larousse
Milanez Sos Tarifi
Bolonez Sos Tarifi
Vinegret Sos Tarifi
YORUMLAR