Sparta Nerededir? Sparta Hakkında Bilgi

Sparta nerededir? Spartalılar iyi mi yaşarlardı ne benzer biçimde cemiyet kuralları vardı iyi mi tarih sahnesinden silindiler. Eski Yunanis...

Sparta nerededir? Spartalılar iyi mi yaşarlardı ne benzer biçimde cemiyet kuralları vardı iyi mi tarih sahnesinden silindiler.



Spartalı SavaşçılarEski Yunanistan’da mühim bir şehir, Eskiçağ’ın sıkı yönetimiyle tanınan bir devletidir Spartalılar’a bu ünü veren, yaşadıkları sert yaşam, yurt sevgisi, ordularındaki düzendi. O çağlarda «Spartalı benzer biçimde» sözü, yurdu için ölümü seve seve göze alan, büyüklerin buyruklarına boyun eğen insan anlamına gelirdi.



Spartalılar, Lakonya bölgesinde Yunanistan’ın cenup kesimindeki Pelopones Yarımadasında otururlardı. Sparta şehri, yarımadanın cenup bölgesinde Evrotas ırmağının kıyısındaydı. Spartalılar Dor soyundandı. Yunanistan’da M.Ö. 1000 yıllarında kuzeyden gelip yerleştiler, Evrotas vadisindeki yüksek dağların içinde, başkenti Sparta şehri olan bir krallık kurdular, kendilerinden ilkin burada yaşayan Aka’ları boyundurukları altına aldılar. Savaşarak yenilen Heilotos şehri halkını toprağa bağladılar. Heilotos’lular bu toprağı ekip biçerek, elde ettikleri ürünün büyük kısmını «Spartalı» diye tanılan Dorlar’a vermek zorunda kaldılar. Dorlar’a, savaşsız boyun eğenlere de «Periikos» (yerli) adı verildi. Bunlar bir dereceye kadar hürdü. Gemicilik yaparlar, istedikleri bölgelere giderler, Sparta ordusunda, birliğinde ödev alırlardı.



Sparta’da cemiyet hayatına üstün gelen fikir devletçilikti. Çocukluğundan beri devletin eğitimi altında yetişen Spartalı 20 yaşına erişince orduya alınır, sadece 30 yaşlarında evlenmesine izin verilirdi. Yalnız, 35 yaşından ilkin karısı ile bir arada oturamazdı. Her Spartalı, 60 yaşına kadar gerekince askere çağırılır, daima gövde eğitimi yapardı. Spartalı erkekler evlerinde yiyecek yiyemezlerdi. 15’er, 20’şer kişilik sofralarda yiyecek yenir, her Spartalı adam payına düşen yiyeceği mutfağa verirdi.



Spartalılar, sakat doğan evlatları uçurumdan aşağı atıp öldürürler, böylece ırklarının bozulmasını önlemeye çalışırlardı. Buna karşılık, ihtiyarlara saygı gösterir, onlardan biri toplantıya gelirse ayağa kalkar, sözünü dinlerlerdi. Diğeri Yunanlılar çok konuşmayı, söylevler vermeyi sevilmiş olduğu halde Spartalı’lar çok azca konuşurlar, azca sözle çok iş görmek isterlerdi. Bundan dolayı, azca, özlü konuşmaya, Spartalılar’ın oturmuş olduğu bölgeden dolayı «lakonizm» denilmiştir.



Sparta’da Devlet İdaresi



Sparta’da en önce bir kral vardı, işlerin artması üstüne kralların sayısı ikiye yükseltildi. Kralın görevi, harpte başkomutanlık, barışta ise baş yargıçlık, baş rahiplikti. Kralların da katılmış olduğu Senato (yaşlılar kurulu) 30 üyeliydi. Ek olarak bir de Halk Meclisi vardı. Daha sonraları, tüm bu siyasal organların üstünde, hatta kralları da denetim için 5 «ephoros» (denetçi) seçilmişti.



Sparta, güçlü, örnek ordusu ile M.Ö. VIII.-VI. yüzyıl içinde bugün Peloponnes’i idaresine aldı. Yalnız Atina’nın denizde kuvvetlenmesi, Sparta’yı kuşkulandırıyordu. Bu yüzden Peloponnes Savaşları çıktı. Bu savaşlarda Atina’nın yenilmesinden Sparta büyük yarar sağlayamadı. Sparta’nın üstünlüğü sadece 30 yıl kadar sürdü. M.Ö. 379’da Beotya’lı bir komutan olan Pelopidas, Tebai şehrini Sparta’dan alarak orada demokratik bir yönetim kurdu. M.Ö. 371’de Atina ile anlaşarak, Tebai komutanı Epaminondas, Sparta ordusunu tam bir yenilgiye uğrattı. Sparta’nın idaresindeki şehirler ayrıldılar. Sparta da, 200 yıl kadar, Tebai ile Atina’nın egemenliği altında yaşadı. M.Ö. 146’da Romalılar tüm Yunanistan’ı alınca Sparta da ortadan silindi.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Sparta Nerededir? Sparta Hakkında Bilgi
Sparta Nerededir? Sparta Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/spartali-savascilar-1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/sparta-nerededir-sparta-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/sparta-nerededir-sparta-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content